Siirry pääsisältöön

Kosmetiikkaa salkkuun?

Useamman naisen taloudessa asuvana olen tehnyt järisyttäviä havaintoja siitä rahamäärästä, joka kuluu kosmetiikkaan vuoden aikana (no, provosointi sikseen, kuluu sitä rahaa meillä myös perheen miespuolisten henkilöiden ihonhoitoon ym. hygieniatuotteisiin). Yhtenä iltana suorastaan havahduin ja ymmärsin, että tällaisen suhdanteiden yli vakaan kulutustottumuksen voisi mahdollisesti kääntää rahaksi sijoittajan roolissa. Helsingin pörssin yhtiövalikoimalla ei kovin pitkälle pötkitä meikkibisneksessä, joten listasin tähän merkintään lyhyesti sijoittajan kosmetiikkavaihtoehdot kansainvälisiltä pörssimarkkinoilta.

Sattuneesta syystä joudumme tyytymään tässä merkinnässä varsin pintapuoliseen kosmetiikkayhtiöiden listaukseen, toki yleisimmän osakehinnoittelua kuvaavan tunnusluvun, tuloskertoimen eli p/e-luvun, huomioiden.

Käytännössä pörssisijoittajalle avautuu kosmetiikan maailma niin New Yorkissa, Pariisissa kuin Saksassakin. Suomalaisen sijoittajan näkökulmasta vaikeammin tavoitettavissa olevana osakemarkkinana mainittakoon myös Tokio.

L´Oreal

Aloitan Pariisista. Siellä noteerataan L’Oreal, jonka osakkeen yksikköhinta on tänään 139,80 euroa. Kosmetiikkajätti ansaitsi viime vuonna osakekohtaista 4,91 euroa. Siitä laskettuna osakkeen p/e-luku on nyt 28,5.

Seuraavassa on kuvattu yhtiön viiden viimeisten vuoden kurssikehitys.

Loreal 5v

Vallitsevan osakehinnoittelun näkökulmasta sijoittajat näyttävät arvostavan yhtiön laadun erittäin korkeaksi ja nykyisen tuloskunnon vähintäänkin pysyväksi – tosin on aivan mahdollista sanoa, että yli 28:n p/e-luku viestii paitsi vahvasta nykyasemasta, myös vahvoista kasvuodotuksista kauas tulevaisuuteen.

Vertailukohtana mainittakoon, että keskieurooppalaisten osakkeiden keskimääräinen p/e-luku on tänään haarukassa 14–17, hieman markkinapaikasta riippuen.

Meikeistä vähäisen kokemuksen omaavana uskon, että kuluttajan valintakriteereihin kuuluu paitsi tuotteen laatu, myös sen brändi eli tavaramerkki. Todennäköisesti laatu painottuu käytännössä merkittävästi, mutta tämä on vain aavistus.

L´Orealin talliin kuuluvia tavaramerkkejä ovat pääbrändin lisäksi muun muassa Lancóme, Biotherm, Ralph Lauren, Garnier, Maybelline New York, Diesel ja Helena Rubinstein. Nimet ovat tuttuja, muttei minulla ole mitään käryä tuotteiden todellisesta laadusta mielikuvien takana.

Vallitsevaan tuloskertoimeen viitaten L´Orealin osakkeeseen tänään tehdyn uuden sijoituksen lopputulos muodostuu katastrofiksi, jos meikkijätti luiskahtaa kannattavalta uralta. Tätä sijoittajat eivät kuitenkin arvostuskertoimiin pohjautuvaan hinnoitteluun viitaten näytä pitävän läheskään perusskenaariona.

Henkel

Kodinhoito- ja kosmetiikkajätti Henkel on listattu Saksan osakemarkkinoille. Yhtiön osakkeella käydään kauppaa juuri nyt 92,43 euron hintatasoon. Yhtiö ansaitsi viime vuonna 3,80 euroa osakekohtaista tulosta, mistä johdettu p/e-luku on tänään 24,3.

Seuraavassa on kuvattu yhtiön viiden viimeisten vuoden kurssikehitys.

Henkel 5v

Henkelin tunnettuihin tavaramerkkeihin lukeutuvat Schwarzkopf, Dial ja Syoss. Myös Persil ja Loctite kuuluvat Henkelin tuotearsenaaliin. Henkelin ehdottomana vahvuutena näyttää olevan laaja kasvustrategia kehittyvillä markkinoilla – yhtiö harjoittaa liiketoimintaa 47 000 työntekijän voimin jo yli 120 eri maassa.

Beiersdorf

Kansainvälinen ihonhoitoyhtiö Beiersdorf on myös noteerattu Saksaan. Yhtiön osakekurssi on tänään 68,14 euroa ja viimeisimmän tilikauden tulos osaketta kohden on 2,31 euroa. Se nostaa osakkeen p/e-luvun jopa tasolle 29,5.

Beiersdorf 5v

Beiersdorfin vahvoihin tuotemerkkeihin lukeutuu NIVEA, joka on ihonhoidon ykkönen maailmassa. Muita tuotemerkkejä yhtiön kansainvälisessä valikoimassa ovat Eucerin, La Prairie, Labello, 8×4 ja Hansaplast.

Procter & Gamble

Atlantin toiselta puolelta, New Yorkin pörssistä, löytyy Procter & Gamble, jolle kosmetiikka edustaa vain yhtä divisioonaa. PG:n tavaramerkkejä ovat muun muassa CoverGirl, Olay, Max Factor, Wella ja Pantene.

Kuluttajatuotejätin viimeisin osakekurssi on 90,25 dollaria. Osaketta kohden yhtiö ansaitsi 12 kuukauden aikana 3,66 dollaria, mikä kohottaa p/e-luvun tasolle 24,7.

PG 5v

Mainittakoon edellisten lisäksi, että kauneudenhoitotuotteita noteerataan myös Tokion pörssissä. Siellä listattu KAO-konserni omistaa esimerkiksi Goldwell-tavaramerkin. Suomalaisen sijoittajan näkökulmasta Aasian markkinat ovat kuitenkin suorien osakesijoitusten tekemisen kannalta pääsääntöisesti edellä listattuja sijoitusvaihtoehtoja selvästi haasteellisempia.

Yhteistä kaikille meikkijäteille on haastavahko osakehinnoittelu, jossa yhtiön tarjoama nykyhetken osinkotuotto on varsin alhainen. Tämä johtuu siitä, että sijoittajat pitävät liiketoimintamallia erittäin vakaana ja sen tulevaisuuden kasvuodotuksia stabiileina.

Oletukset ovat pitkälti perusteltuja, sillä eurooppalainen väestöpyramidi osoittaa ikääntymisen merkkejä, mikä luo ryppyjen syventymisen kautta kasvavat kotimarkkinat esimerkiksi kilohinnaltaan huimille anti age -tuotteille. Eikä vanheneminen katso suhdannevaihetta – aina vaan syvemmän rypyn ilmestyttyä on haettava kirkkaiden lamppujen alta yhä väkevämpää myrkkyä levitettäväksi.

Tässä merkinnässä mainitut yhtiöt edustavat lyhyen tarkastelun jälkeen toimialansa kärkeä, ollen äärimmäisen laadukkaita, joita arvosijoittajakin omistaisi mielellään pitkällä aikavälillä. Siksi yhtiöt ovat mielestäni seuraamisen arvoisia – ostotoimenpiteisiin aion kuitenkin ryhtyä vasta hintatason mahdollisessa väliaikaisessa notkahduksessa. Sellaista voin joutua odottamaan pitkäänkin, eikä ole mitään takeita, että laskun jälkeenkään osakkeet olisivat nykyhetkeä edullisempia.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista tekstissä mainittujen yhtiöiden osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Giacomo Carena / Foter / CC BY-ND

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
15.01.2015 21:12

Itse omistan P&G:tä, ostin sitä noin 80 dollarin hintaan jalkapallon MM-kisojen “alennusmyynnistä” (ei meklarinpalkkiota). Ihan mukavasti se on noussut, kun ottaa mukaan dollarin nousun, mutta seuraavan kerran ajattelin ostaa sitä, kun se laskee takaisin 81 dollarin alle.

Nimetön
Nimetön
15.01.2015 17:37

Kannattaa huomioida myös: Kimberly-Clark (P/E n. 20) ja Colgate-Palmolive. Ja ennen kaikkea kurssi EUR/USD.
Colgate – Palmoliven ousevat osingot:

2014 0,34 ja 0,36 (arvio 1,41) $
2013 1,33
2012 1,22
2011 1,135
2010 1,015
2009 0,86
2008 0,78
2007 0,7
2006 0,65
2005 0,555
2004 0,48
2003 0,45
2002 0,36
2001 0,3375