Siirry pääsisältöön

Viinisijoittajan 11 sääntöä

Vapun kunniaksi erilainen bloggaus.

Minkälaista olisi sijoittaa vappujuomiin, kuten samppanjaan ja viiniin?
Jos maailmalla viinisijoittaminen on pienen eliitin harrastus, Suomessa eliittiä ei ole ollenkaan. Itse en tunne yhtään kunnon viinisjoittajaa ja ainoa julkisesti asiasta puhunut sijoittaja on Pekka Nuikki. Yksi syy voi olla lainsäädännössä. Yksityishenkilö ei saa myydä Suomeen tuomaansa viiniä.

Mutta mitäpä sitä Suomeen tuomaankaan.

Puhtaana sijoitustuotteena viini on houkutteleva: se on likvidi, pitää hyvin arvonsa ja tarjoaa riskiinsä nähden hyvän tuottomahdollisuuden. Kunhan osaa erottaa sijoittamisen ja sijoituskohteesta nauttimisen.

Viinisijoittaminen on eri asi kuin viiniharrastus, vaikka nämä kulkevatkin käsi kädessä. Sijoituskohteen tunteminen auttaa hyvän sijoituspäätöksen tekemisessä. Viiniin voi sijoittaa myös puhdas tuohisuu tai absolutisti.

Todellinen viinisijoittaja ei nauti omistuksiaan, hän ei välttämättä edes koskaan näe omistamiaan pulloja.

Viiniin kannattaa sijoittaa kahdella tapaa: joko ostamalla viinifutuureja (en primeu) tai hankkimalla viiniä ulkomaisista huutokaupoista. Kun viini on ostettu, se annetaan ammattitaitoisen viininvälittäjän varastoitavaksi ja huolehdittavaksi. Sijoitusta pidetään 5-10 vuotta, jopa pitempään.

Kohtuullinen tuotto-odotus vuosikertaviinille on 10-15 prosenttia vuodessa, 50-100 prosenttia koko elinkaaren ajalta. Huippuviinien arvo voi moninkertaistua.

David Sokolin kirjoittama kirja Investing in Liquid Assets on hyvä perusteos viinisijoitusta harkitsevalle. Sokolin on kolmannen polven viinikauppias ja –toimittaja (www.sokolin.com), joka on keskittynyt huippuviinien välittämiseen. Tässä Sokolinin 11 perussääntöä viinisijoittajalle.

1. Seuraa viiniarvioita.

Maailmassa on muutama kriitikko, joka arviot sanelevat, onko viini huippuviiniä vai vain hyvää juotavaa. Tiedä ainakin keitä ovat Robert Parker, James Suckling, Stephen Tanzer ja Allen Meadows.

Jotta viini on sijoituskelpoista, sillä on oltava ainakin yksi arvio ja pisteitä 90-100.

2. Käytä luotettavaa välittäjää.

Viini ei ole sijoitus, jos sitä ei ole pidetty hyvin. Hyväkään varastointi ei riitä, vaan se on pystyttävä todistamaan. Arvostetut viininvälittäjät pystyvät pitämään huolta viinistä, logistiikasta ja logistiikkaketjun dokumentoinnista.

3. Osta futuureja ja juuri valmistuneita viinejä.

Sijoitusviini on yleensä halvinta silloin kun se myydään ensimmäisen kerran. Esimerkiksi Bordeauxin viinifutuurit myydään yleensä kaksi vuotta ennen kuin viini päätyy vähittäismyyntiin. Viinisijoittaja on holdari: sijoitusta on syytä pitää ainakin vuosikymmen, koska niin kauan hyvän viinin kypsyminen kestää.

4. Osta vain viinejä, joiden alkuperästä olet varma.

Viinin kunto ja alkuperä (provenance) ovat sijoittamisessa kaikki kaikessa. Viini voi olla juotuna erinomaista, mutta se ei ole minkään arvoinen sijoituksena, jos ostajalla on pieninkin epäilys siitä, että viini saattaa olla vioittunutta tai sitä ei ole pidetty asianmukaisesti. Viinin ”kylmäketju” ei saa katketa missään vaiheessa. Kun alkuperästä ja talletuksesta on olemassa todistukset, vältät myös väärennökset.

5. Sijoita pitkäjänteisesti.

Viinillä ei voi käydä päiväkauppaa, kuten osakkeilla. Nyrkkisääntö on, että alle viiden vuoden viinisijoituksia ei kannata tehdä.

6. Tutustu välittäjään.

Näe vaivaa hyvän välittäjän etsimiseen.

 7. Hanki oikeat vastaukset.

Kysy välittäjältä ainakin nämä asiat:

-Onko hänellä viinivarasto, jonka lämpötilaa ja kosteustasapainoa seurataan koko ajan? Vastauksen on oltava kyllä.

-Onko mitään mahdollisuutta, että viini joutuu jossakin vaiheessa olemaan tilassa, jonka lämpötila ei ole 13 astetta? Vastauksen on oltava ei.

-Pystytkö lähettämään sähköpostitse yhteenvedon viinieni kuljetuksesta ja saapumisaikataulusta? Vastauksen on oltava kyllä.

 8. Älä käytä useita välittäjiä.

Ostaessasi osakkeita pörssistä, kurssi on sama riippumatta siitä, mitä välittäjää käytät. Viinivälittäjät tarjoavat viiniä eri hintoihin ja monet sijoittajat sortuvat ostamaan sieltä mistä halvimmalla saavat. Jos välittäjiä on monia, viinin alkuperän varmistaminen saattaa käydä sijoittajalle työlääksi. Parhaimmat, mutta ei välttämättä halvimmat, välittäjät tarjoavat viinille takuun. Ne suostuvat ostamaan viinin siinä tapauksessa, että sijoittalla on epäilys sen pilaantumisesta.

9. Osta vakiomääriä.

Jokainen voi ostaa pullollisen hyvää viiniä, mutta sijoittaja ostaa aina laatikollisia. 12 kappaletta 750 millilitran pulloa. Täydet laatikolliset on helpompi myydä ja niistä saa korkeamman hinnan.

Yksittäisiä pulloja ja vajaita laatikoita kutsutaan jämiksi (odd lots) tai rikkinäisiksi laatikoiksi ja ne myydään ale-hintaan.

Mitä isomman erän sijoittaja ostaa, sitä suurempi varmuus hänellä on, että välittäjä pitää hyvää huolta viinin logistiikasta.

 10. Osta isoja pulloja.

Viinisjoittamisessa magnum-pullo vastaa arvoltaan kolmea tavallisen kokoista viinipulloa. Viinisijoittajat rakastavat isoja pullokokoja koska ne ovat harvinaisempia. Viini ikääntyy hitaammin isoissa pulloissa.

Viinifutuureja ostava sijoittaja voi pyytää välittäjänsä kautta viinitarhaa pullottamaan viini magnum-pulloihin.

Suuruuden ekonomia pätee vain huippuviineihin, joilla on kyky kypsyä pitkään. Vähemmän laadukkaat viinit saattavat jopa kärsiä isoista pulloista.

11. Tarkista pullot jos pystyt.

Sijoitusviinien pullojen on näytettävä hyvältä. Viiniä on oltava pullon kaulaan saakka ja korkin, suojuksen sekä etiketin on oltava moitteettomassa kunnossa.

Mitä tulee samppanjaan, sen Sokolin kehottaa nauttimaan hyvällä omallatunnolla. Samppanja on oikukas juoma ja kypsyy eri tavoin. Joistakin harvinaisista samppanjoista maksetaan tähtitieteellisiä hintoja, mutta riskit juoman säilymisestä ovat viiniä korkeammat.

Alussa väitin, että todellinen viinisijoittaja ei nauti omistuksiaan. Jos sijoittaa tarpeeksi suuriin määrin, aina voi kuitenkin ottaa vähän osinkoa. Monet viinisijoittajat tekevätkin niin, että ostavat esimekiksi kaksi laatikkoa, joista toisen he juovat, toisen myyvät.

Viini on siitä miellyttävä sijoitustuote, että olipa sen arvo mitä hyvänsä, sen voi aina kuluttaa. Samaa ei voi sanoa pörssiosakkeista. Koitappa syödä vaikka Microsoftin osake ja katsotaan miten käy. Viini on myös hupeneva sijoituskohde. Aina kun joku korkkaa pullollisen hienoa viiniä, jäljelle jääneiden arvo kasvaa.

 David Sokolin ja Alexandra Bruce: Investing in Liquid Assets. Uncorking profits in today’s global wine market.

Lisää tietoa:

http://www.viinikerho.com/sivut/viinit_sijoituskohteina.html

http://liv-ex.com

 

/Ninni Myllyoja

 

 

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki