Siirry pääsisältöön

Tuleva osakesäästötili: askel oikeaan suuntaan

Hallituksen budjettineuvottelut on saatu päätökseen, ja samalla ratkesi paljon odotetun osakesäästötilin kohtalo. Osakesäästötili otetaan käyttöön vuoden 2020 alussa, ja OSKL:n iloksi tiliin sisällytetään myös osingot.

Osakesäästäjien puheenjohtaja Timo Rothovius kommentoi Kauppalehdelle seuraavasti: ”Lyhyellä tähtäimellä osinkojen veroissa vähän häviää, koska niissä on 15 prosentin huojennus. Jos osingot jäävät tilille pidemmäksi aikaa, sijoittaja kuitenkin hyötyy”.

Askel oikeaan suuntaan, mutta varjopuolena 50 000 euron katto

Varjopuolena on kuitenkin tilille tuleva 50 000 euron katto. Päättäjien mukaan budjettineuvotteluissa on otettu erityisesti huomioon pienituloiset ja keskituloiset muun muassa perusvähennyksiä ja eläketulovähennyksiä korottamalla. Lisäksi painotettiin, että osakesäästötilin on tarkoitus palvella nimenomaan piensijoittajaa ja kannustaa tavallista palkansaajaa aloittamaan sijoittaminen.

Noin 80 prosentilla yksityisistä sijoittajista on alle 20 000 euron suuruinen osakesalkku, joten yläraja ei juuri kosketa rivisijoittajaa. Ylärajan olemassaolo ei kuitenkaan palvele ketään. Sen asettaminen kertoo lähinnä sen, että osakesäästötiliä pidetään edelleen jonkinlaisena myönnytyksenä valtiolta. Ylärajan yhteydessä puhutaan muun muassa yhteiskunnallisten menetysten minimoimisesta. Samalla kuitenkin muistutetaan, ettei osakesäästötili missään nimessä mahdollista verojen välttelyä  kysymyksessä on vain veronmaksun siirtäminen.

Kenen taskusta tai mielenrauhasta siis olisi pois, jos salkkua saisi kerryttää ilman kattoa?

Jos ylärajaa ei olisi, sekä valtio että kansalaiset saisivat viime kädessä enemmän tuloja. Sijoittajien omaisuuden karttuessa korkoa korolle -ilmiön ansiosta valtio saisi kirstuunsa entistä enemmän kahisevaa, kun säästäjä ennen pitkää nostaisi varojaan. 50 000 euroa ei riitä esimerkiksi yksilön eläketurvaksi. Emme voi tietää, millainen eläkejärjestelmä Suomessa on kymmenien vuosien kuluttua, ja kansalaisten kannustaminen itse kerättyyn vaurauteen ei olisi lainkaan pahaksi.

Jos ylärajaa ei olisi, sekä valtio että kansalaiset saisivat viime kädessä enemmän tuloja.

Yhtenä riskinä piensäästäjän kannalta voidaan nostaa esiin osakesäästötilin hinnoittelu. Pankit ovat nyt innokkaasti informoineet uuden tuotteen tulosta markkinoille. Kun mukana vielä myydään veroetua, on riskinä sisällyttää osa piensäästäjän saamasta veroedusta osakesäästötilin kustannuksiin.

Osakesäästäjien kantana on, ettei osakesäästötili saa kustannuksiltaan poiketa tavallisesta arvo-osuustilistä. Pankit saavat kuitenkin tuottoa osakesäästötilin sisällä tehdyistä kaupoista ja kaupankäynnin erilainen verokohtelu todennäköisesti kannustaa perinteistä arvo-osuustiliä vilkkaampaan kaupankäyntiin.

Osakesäästötilin mahdollistaminen on kuitenkin ehdottomasti askel oikeaan suuntaan, ja järjestelmä tulee varmasti kehittymään ajan saatossa.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
03.09.2018 20:38

“Noin 80 prosentilla yksityisistä sijoittajista on alle 20 000 euron suuruinen osakesalkku, joten yläraja ei juuri kosketa rivisijoittajaa.”

Saisiko tämän tilaston puhdistettuna niistä “sijoittajista” joilla on muutama kännykkäoperaattorin, vakuutusyhtiön ja/tai oman työnantajan osake, eikä yhtään näistä osakkeista ole ostettu pörssistä?

Nimetön
Nimetön
01.09.2018 13:28

50000 euron ylärajaa osakesäästötilille ajoi Finanssialan keskusliitto.

https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/2da26afe-fcb5-4132-a1f3-e29e7c9b7fba/7e9d2a92-f7d3-4b40-898a-ea026882f086/LAUSUNTO_20180615081000.PDF

Kukapa enää ostaisi pankkien sijoitusvakuutuksia ynnä muita heille hyvin tuottoisia tuotteita, jos tavan kansalainen voi toteuttaa vastaavan itse?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki