Siirry pääsisältöön

Tapaus Veikkaus

Veikkausta koskevasta julkisesta keskustelusta on vaikea erottaa faktat mielipiteistä. Tässä aluksi täysin lähteisiin perustuva yhteenveto Veikkauksen taustoista ja sitä koskevista uutisista. Lopuksi kerron miksi minäkin olen puuttunut tähän.

Taustaa

  • Näistä Veikkaus häviövaroista 1 miljardi meni edunsaajien kattojärjestöille, eli HIPPOS (Hevosurheilu), Alianssi (Nuorisojärjestöt), Suomen Akatemia, KULTA (Kulttuuri ja taide), Olympiakomitea ja suurin SOSTE (sosiaalialan järjestöt) (MOT 26.10.2020: ”Veikkaus III – Edunsaaja voittaa aina”).
  • Loput 700 miljoonaa menivät Veikkaus -kuluihin (500 M euroa Veikkauksen pyörittämiseen ja 200 M euroa arpajaisveroina, Veikkaus Vuosikertomus 2019).
  • [Veikkauksella on rahapelikoneita edelleen noin 15 – 22000, kauppojen, bensa-asemien ja kioskien tuulikaapeissa, sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja jopa vanhainkodeissa]. Veikkaus sijoittaa eniten rahapeliautomaatteja kaikkein köyhimpien asuinalueille (Seura, 08.02.2018).
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi jo vuonna 2015, että Suomessa on rahapeliongelmista kärsiviä peräti 124 000 (Kauppalehti,6.9.2018).
  • Tutkimusten mukaan pelaaminen keskittyy voimakkaasti vähiten koulutettuun ja köyhimpään kansanosaan. Ne, jotka pelaavat, pelaavat paljon. Viisi prosenttia suomalaisista käyttää puolet rahapelaamisen koko maassa käytetystä rahasta(HS, 3.9.2018).

Näin koneisto toimii

  • Kauppiaat saavat Veikkaukselta sitä isommat provisiot, mitä enemmän pelikoneisiin hävitään (Suomen Kuvalehti, 28.3.2019).
  • Veikkaus haluaakin kasvattaa rahapelaajien tappioita sadoilla miljoonilla. ”Parhaat asiakkaat” häviävät keskimäärin 700 e/kk (Kauppalehti, 9.2.2019).
  • Markkinointi toimii, muuten Veikkaus tuskin polttaisi siihen noin 50 miljoonaa euroa vuodessa (Veikkauksen kotisivut).
  • Lisäksi myyntiä edistetään 158,3 miljoonalla eurolla liiketoimintakumppaneille maksetuilla sijoituspaikkamaksuilla sekä myyntipalkkioilla (Veikkauksen vuosikertomus 2018).
  • [Yli 200 miljoonalla eurolla ostetun näkyvyyden lisäksi on myös hyvä muistaa huolellisesti ihmisten arkeen sijoitetut15 – 22 000 ääntelevää ja vilkkuvaa pelikonetta ja median “kuka-osti-viimeisimmän-miljoona-arvan-mistäkin-toimipisteestä” -jutut].
  • Poliisihallitus on puuttunut Veikkauksen markkinointiin jo ainakin seitsemän kertaa (HS, 4.7.2019,Iltalehti 19.5.2018).
  • Veikkaus rikkoi taas lakia – johto puhuu puuta heinää, poliitikot eivät ota vastuuta (Suomen Kuvalehti 14.10.2017).
  • Tutkija Veikkauksen toiminnasta: Valtio edistänyt rahapelaamista – mainonta pitäisi kieltää” (MTV Huomenta Suomi 5.9.2018).
  • Veikkaus veti kuohuttaneen radiomainoksensa pois (ns. “terapiakäynti”), mutta vasta kampanjan viimeisenä päivänä (HS, 5.8.2019).
  • Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) selvityksen mukaan Veikkaus ei noudata rahapelien markkinointia koskevia säännöksiä (HS, 8.11.2019).

Veikkauksen monopoli pitää joko purkaa tai vahvistaa – suomalaisten rahapeliongelmiin ei voi puuttua nykymenetelmin (KKV, 18.8.2020).

Veikkaus rikkoi lakia (KKV, 28.9.2020).

Nykyinen laki

  • Yhtiön [Veikkaus Oy:n] tehtävänä on harjoittaa rahapelitoimintaa siten, että rahapeleihin osallistuvien oikeusturva taataan, väärinkäytökset ja rikokset pyritään estämään sekä pelaamisesta aiheutuvia taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja ehkäistään ja vähennetään (Arpajaislaki 3 luku, Rahapelitoiminta 12 § (21.12.2016/1286)).
  • Veikkaus Oy saa markkinoida rahapelejä ja yhtiötä, jos markkinointi ei edistä taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja aiheuttavaa pelaamista ja jos markkinoinnilla ohjataan rahapelikysyntää tämän lain nojalla harjoitettavaan rahapelitoimintaan (Arpajaislaki 3 luku, Rahapelitoiminta 14 b § (21.12.2016/1286)).

Ketkä valvovat, että lakia seurataan

Neuvottelukunnan jäsenet (=> 31.3.2023):

o Pj. Kirsi Pimiä, sisäministeriö
o Vpj. Antton Rönnholm, SDP
o Siht. Elina Rydman, sisäministeriö
o Siht. Jukka Tukia, sisäministeriö
o Sari Alho, TEM
o Jaana Husu-Kallio, maa- ja metsätalousministeriö
o Sami Kauhanen, Suomen Hippos ry
o Antti Kettunen, Vasemmistolitto
o Riitta Kittilä, SOSTE
o Juhani Klemetti , Liike Nyt
o Seppo Kolehmainen, Poliisihallitus
o Ari Koponen, Perussuomalaiset
o Katriina Laitinen, sisäministeriö
o Anita Lehikoinen, opetus- ja kulttuuriministeriö
o Saini Mustalampi, THL
o Katri Pihlaja, Vihreät
o Juha Pylväs, Keskusta
o Esko Pyykkönen, valtioneuvoston kanslia
o Wille Rydman, Kokoomus
o Päivi Räsänen, KD
o Tommi Saarikivi, Suomen Teatterit ry
o Kirsti Vallinheimo, valtiovarainministeriö
o Kirsi Varhila, sosiaali- ja terveysministeriö
o Henrik Wickström, RKP

  • 2) Poliisihallitus vastaa arpajaisten toimeenpanon valtakunnallisesta valvonnasta ja arpajaistoiminnan tilastoimisesta (Arpajaislaki 42 § (26.6.2009/506)). Poliisihallituksen käytännön valtuudet riittävät vain selvitysten vaatimiseen Veikkaukselta.

Veikkauksen hallintoneuvoston jäsenet, jotka valittiin 2.4.2020 ovat suurimmalta osin samat henkilöt kuin edellisessä hallintoneuvostossa.

o Pj. Jukka Gustafsson, Sdp:n eduskuntaryhmä
o Vpj. Jani Mäkelä, Perussuomalaisten eduskuntaryhmä
o Timo Heinonen, Kokoomuksen eduskuntaryhmä
o Heli Järvinen, Vihreä eduskuntaryhmä
o Ville Kaunisto (uusi), Kokoomuksen eduskuntaryhmä
o Vertti Kiukas, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys
o Esko Kiviranta, Keskustan eduskuntaryhmä
o Merja Kyllönen, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä
o Pekka Lund (uusi), Sininauhaliitto ry
o Hanna Markkula-Kivisilta (uusi), Pelastakaa Lapset ry
o Hanna-Leena Mattila, Keskustan eduskuntaryhmä
o Rosa Meriläinen, Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry
o Anna Munsterhjelm, Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry
o Ilmari Nalbantoglu, Olympiakomitea
o Juha Rehula, Suomen Hippos
o Ahti Ruoppila, SDP
o Lea Ryynänen-Karjalainen, Tieteellisten seurain valtuuskunta
o Lasse Saarinen, Suomen Elokuvasäätiö
o Mikko Salonen, Olympiakomitea
o Jenna Simula, Perussuomalaisten eduskuntaryhmä
o Pia Sundell (uusi), Barnavårsföreningen rf I Finland
o Satu Taavitsainen (uusi), ESTERY – Etelä-Savon hyvinvointijärjestöjen tuki ry
o Jukka Tahvanainen, Näkövammaisten liitto ry
o Ville Tavio, Perussuomalaisten eduskuntaryhmä
o Heidi Viljanen, Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä
o Sinuhe Wallinheimo, Kokoomuksen eduskuntaryhmä
o Veikkauksen henkilöstön edustajina hallintoneuvostossa jatkavat Pasi Kaijansinkko (varajäsen Satu Lindström) ja Kristiina Lindroos (varajäsen Tamara Nykänen)
o Pysyviksi asiantuntijoikseen hallintoneuvosto on kutsunut Minna Kesäsen (THL) ja Inka Silvennoisen (Peluuri)

[Nämä henkilöt ovat siis vastuussa. Kolmestakymmenestä jäsenestä kaksi (THL ja Peluuri) tietävät pelihaitoista. Loput kuuluvat vähintään välillisiin edunsaajiin].

Miksi minäkin?

Miksi sitten jaksan nalkuttaa tästä Veikkauksesta? Veikkauksen monopoli pitäisi sen mahdollistaman
Arpajaislain mukaan ehkäistä pelihaittoja.

Nykytiedon valossa ei tarvitse olla kummallinen älykkö ymmärtääkseen, että nykyjärjestelmässä lainsäätäjät ovat mukana rikkomassa säätämiään lakeja, eikä Veikkausverkosto ole käytännössä vastuussa kenellekään.

Fyysinen arkemme on miinoitettu vilkkuvilla rahapelikoneilla ja Veikkausmainoksilla. Median välityksellä niskaan kaatuu pelaamishaluja herättäviä mainoksia 50 M euroa vuositahtiin. Uutisiksi puettua ilmaismainontaa unohtamatta.

Julkisessa keskustelussa hyötyjät, eli ruokakauppojen, kioskien, bensa-asemien, terveyskeskusten, rautakauppojen, uimahallien, vanhainkotien ja muiden kauppojen ylläpitäjät saavat 160 M euroa vuodessa. Varsinaiset edunsaajat (4000 yhdistystä ja järjestöä, sadoilla tuhansilla jäsenillään) saavat miljardin. Nämä ymmärrettävästi puolustavat nykyjärjestelmää.

Lisäksi puolueet palkitsevat kansanedustajiaan Veikkausverkostossa olevien, korvamerkittyjen ja hyvin palkattujen huippupestien avulla. Sama henkilö voi ensin olla Veikkausvastuullisuuden valvojana, sitten edunsaajajärjestön toimitusjohtajana haluamassa mahdollisimman paljon veikkaushäviörahaa, ministeriöissä päättämässä Veikkausrahan jaosta, jonka jälkeen kierretään takaisin Veikkaukseen. Huippupalkoilla tietenkin.

Lisäksi tämä: vuodesta 1940 pelihäviöitä suomalaisille kiihtyvään tahtiin tuottaneen Veikkauksen vaihtoehtoiskustannus yhteiskunnalle lasketaan sadoissa miljardeissa. Jos suomalainen rahapelijärjestelmä on varovaisesti arvioituna imaissut suomalaisten taskuista yhteensä 50 miljardia 80 vuoden aikana, olisi tämä raha ollut satojen miljardien arvoinen osakemarkkinoihin kustannustehokkaasti sijoitettuna.

Yhteenveto

Kun fyysinen arkemme, jokainen media ja poliitikotkin on valjastettu Veikkauksen toiminnan kasvattamiseen ja puolustamiseen, mopo on karannut käsistä. Olisi jokseenkin naivia ajatella, että rahapelaaminen nykytilanteessa olisi puhtaasti jokaisen oma valinta.

Ihmetyttääkö siis ketään, että vuonna 2017-2019 keskimääräinen suomalainen laittoi rahapeleihin keskimäärin 364 euroa vuodessa. Osakemarkkinoihin vuosittain sijoitettuna tuo summa kasvaisi kolmessakymmenessä vuodessa keskimäärin noin 37 000 euroon.

Kleptokratia (”varkaiden valta”): viittaa hallintoon, joka on niin korruptoitunut, että varastaminen on institutionalisoitu” (Wikipedia). Twitterissä Veikkausilmiöstä käytetään termiä #veikkauskratia.

Mitä mieltä sinä olet? Katso tai kuuntele myös alla olevat:

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinPaasi ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Einari
Einari
06.01.2024 11:01

KAIKISSA rahapeleissä on voittajia ja häviäjiä. Toiset voittavat sen minkä toiset häviävät ja välittäjä voittaa aina. Siellä missä voitetaan eniten, siellä myös hävitään eniten — eikä tämä koske ainoastaan rahaa ja sen suoraan käyttämiseen perustuvia pelejä. Lähes kaikki mitä ihmiset työkseen, huvikseen tai muuten tekevät, ovat rahapelejä. Myös arpajaislain mukaan, koska toiminnasta voi saada sattumaan kokonaan tai osittain perustuvan rahanarvoisen hyödyn. Ilman rahapelilupaa sellaista ei saa myydä ja markkinoida.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki