Siirry pääsisältöön

Talletusraja pois ja ETF:t mukaan – tällainen olisi osakesäästötili 2.0

Suomessa osakesäästötilejä on avattu jo yli 200.000 ja tileille kertynyt varallisuus on ylittänyt miljardin. Molemmat ovat hienoja rajapyykkejä kansankapitalismin edistyessä. Tässä kirjoituksessa en käy läpi mitä kaikkea hyvää osakesäästötileissä on ja minkälaiselle sijoittajalle ne sopivat arvo-osuustilin sijasta – niistä löytää kattavasti tietoa esimerkiksi Viisas Rahasta ja googlaamalla. Sen sijaan kertaan minkälaisia ominaisuuksia kohta kaksivuotiaassa osakesäästötilissä on ja miten sitä tulisi kehittää. Esimerkiksi talletusraja on aikansa elänyt ominaisuus.

Osakesäästötilien nykyrajoituksista ja mihin ne johtavat

Osakesäästötilin, eli OST:n, reunaehtoja tarkastellessa tulee väkisinkin mieleen, että tilejä sorvattaessa ja lanseerattaessa monella poliitikolla on ollut huolia esimerkiksi verotulojen laskemisesta. Toisaalta tilejä laadittaessa ei mukana vaikuta olleen kovinkaan kokeneita sijoittajia, sillä mukaan on mahtunut muutamia lapsuksia tilien rajoituksiin. Yhtä kaikki tärkeintä on, että tili saatiin lanseerattua ja siitä saatiin käyttökokemusta jatkokehitystä ajatellen samaan tapaan kuin ohjelmistokehitysprojekteissa.

Ohjelmistoterminologialla voitaisiin todeta, että OST ei ole buginen. Siinä on vain erilaisia ominaisuuksia.

Nykymuotoisena OST:n ominaisuuksiin lukeutuvat esimerkiksi

  • Vain yksi tili per henkilö (10 €/päivä sakkoa, mikäli on useampi)
  • Talletuksille yläraja 50.000 €
  • Talletukset voivat olla vain euroja, ei muita valuuttoja
  • Tilille ei voi siirtää tai lahjoittaa osakkeita eikä tililtä voi lahjoittaa osakkeita
  • Vain osakkeille, ei esim. ETF:lle, merkintäoikeuksille, johdannaisille

Ominaisuuksista kaksi ensimmäistä kulkevat vahvasti käsi kädessä. Koska tilille on säädetty talletusraja, tulee varmistaa sakon uhalla, ettei säästäjä voi avata kahta tiliä. Nämä johtavat siihen, että säästäjän on tehtävä lähes peruuttamaton päätös mihin pankkiin OST:n avaa. Tätä varten tulee selvittää mahdollisimman tarkoin minkä pankin hinnasto sekä eri maiden pörssien tarjonta sopivat hänelle pitkällä aikavälillä. OST:n avaamisen jälkeen moni on henkisesti sitoutunut palveluntarjoajaansa, kunnes hän joko myy kaiken ja nostaa rahat tililtä tai siirtää osakesäästötilin toiseen pankkiin. Molemmista näistä koituu veroja tai maksuja, joten kynnys pankin vaihtamiseen on ajan saatossa korkea. Samalla riski pankin hinnoittelupolitiikan muutoksista on suuri.

Kuten moni alussa laski, on keskimäärin suomalaisten osakesäästötileillä reilu 5.000 €. Kuitenkin monella säännöllisesti osakesäästötilin kautta säästävällä keskituloisella alkaa aivan lähivuosina olla talletuskatto täynnä. Mikäli tilille pystyy säästämän 850 € kuukaudessa, on tuo katto täynnä viidessä vuodessa. Tämän jälkeen voi luonnollisesti jatkaa säästämistä arvo-osuustilin kautta, mutta säästäjän korkoa korolle -tuotot leikkautuvat välittömän verotuksen myötä.

Nykyisen lainsäädännön mukaan OST:lle voi tallettaa vain euroja. Tällöin haluttaessa ostaa tai myydä ei-euromääräisiä osakkeita, tulee hyväksyä pankin valuuttatiliä korkeammat valuutanvaihtokulut. Pankista riippuen nämä voivat olla jopa 0,30 % per vaihto, mikä näkyy suoraan sijoittajan tuotossa. Tämä saattaa vaikuttaa pieneltä, mutta leikkaa suoraan osinkotuottoja. Mikäli OST:ssä voitaisiin aktivoida valuuttatili, olisi esimerkiksi Nordnetin valuutanvaihtohinta 0,075 %. Tämä olisi ulkomaisiin osakkeisiin hajauttavalle osinkosijoittajalle erittäin merkittävä parannus.

Toisin kuin arvo-osuustilille, OST:lle ei pysty lahjoittamaan osakkeita johtuen juuri edellä mainitusta vain euroja -rajoitteesta. Niin ikään tililtä ei pysty ottamaan ulos muuta kuin euroja. Tämä ei siten mahdollista esimerkiksi osakkeiden lahjoittamista tai vastaanottamista. Monelle isovanhemmalle on mieluisampaa antaa lahjaksi kauan omistamiansa, hyvin palvelleita osakkeita, jolloin osakkeita ei tarvitse myydä eikä niistä koidu välittömiä veroseuraamuksia. Tunnetasolla on myös hyvin eri asia antaa sekä vastaanottaa lahjaksi rahaa kuin vuosikymmeniä omistajan vaurastuttamiseksi työtä tehneitä osakkeita.

Toisin kuin monessa muussa maassa, Suomessa osakesäästötilille voi nimensä mukaisesti ostaa vain osakkeita. Osakkeet ovat erinomainen tapa säästää, mutta erityisesti aloittelijoille rahastot ja ETF:t ovat tärkeä riskienhallinnan keino. Rajoittamalla OST osakkeisiin rajoitetaan säästäjän mahdollisuus helpoimpaan riskienhallinnan muotoon, eli hajauttamiseen. Osakepoiminta ja eritoten ajoitus ovat erittäin vaikeita lajeja erityisesti aloitteleville sijoittajille. Tilille ei esimerkiksi voi ostaa rahastoja ja ETF:iä, joilla voisi kuukausisäästösopimuksella huolehtia sijoitusten yhtiökohtaisesta riskistä sekä ajoitusriskistä. Kokeneemmille sijoittajille ei myöskään ole tarjolla johdannaisia, joilla ottaa näkemystä tai yksinkertaisesti suojata salkkua tai yksittäisiä osakkeita. Myöskään merkintäoikeuksia ei pysty ostamaan tilille tai osallistumaan toissijaiseen merkintäoikeusantiin, jolloin markkinoiden hinnoitteluvirheistä ei pääse tilillä hyötymään.

Tältä näyttäisi OST 2.0 – bye bye talletusraja, tervetuloa ETF:t

Kuten edeltä huomataan, on osakesäästötilissä vielä kehitettävää. Suomen Osakesäästäjät lähti yli kymmenen vuotta sitten ajamaan osakesäästötilimallia ja onneksi siitä saatiin ensimmäinen versio lanseerattua viime vuonna. Mitä sitten tulisi ottaa huomioon seuraavaa versiota lanseeratessa? Oheisessa taulukossa on koostettu Osakesäästäjien ehdotukset.

OminaisuusNykymalliOST 2.0
Talletusraja50.000 €Ei rajoitusta
Tilien lukumäärä (max.)1Ei rajoitusta
ValuuttaEUREi rajoitusta
OmaisuusluokatOsakkeetSamat kuin AOT:llä
Osakkeiden siirtäminen tililleEi sallittuSallittu ilman välittömiä veroseuraamuksia
Osakkeiden lahjoittaminen tililtäEi sallittuSamaan tapaan kuin AOT:lla
Osakesäästäjien ehdotukset osakesäästötilin kehittämiseksi.

Talletusrajan sekä tilien lukumäärärajoituksen poistaminen olisivat hyödyllisimmät kokonaisuutta ajatellen. Tällöin piensijoittajalle avautuisi mahdollisuus hyödyntää useita välittäjiä eri markkinoilla tai kaupankäyntitavoilla. Esimerkiksi monella sijoittajalla on nyt useassa pankissa arvo-osuustili, jolloin pystyy hyötymään hinnoittelueroista eri pörsseissä. Osakesäästäjien Välittäjä 2021 -tutkimuksessa näin toimii noin puolet sijoittajista.

Erityisesti talletusmäärärajoituksen poistaminen kokonaan on nyky-Suomessa poliittisesti hankalaa. Esimerkiksi keväällä 2021 julkaissa Visio 2030 -raportissa ehdotettiin rajan nostamista 100.000 euroon, joka olisi sekin askel oikeaan suuntaan. Korotuksen puolesta ovatkin tänä vuonna puhuneet poliitikot eri puolueista.

Poliittisesti edellä mainittuja helpointa olisi nykyhallituskokoonpanolla saada läpi mahdollisuus tallettaa OST:lle eurosta poikkeavia valuuttoja sekä lisätä sijoitusvalikoimaan esimerkiksi indeksirahastot ja ETF:t. Erityisesti säännöllisen kuukausisäästämisen mahdollistaminen näihin antaisi nykyhallitukselle täydet pisteet kaikilta kansanryhmiltä. Lisäksi Visio 2030:n hengen mukaisesti tilille pitäisi myös pystyä myös siirtämään ja merkitsemään työntekijäosakkeita ja -optioita.

Erityisesti kokeneempien sijoittajien mieleen olisi, mikäli jo nousseita osakkeita voisi siirtää arvo-osuustililtä OST:lle ilman välittömiä veroseuraamuksia. Siirron yhteydessä pankki kirjaisi tiedon voitto-osuudesta, joka otettaisiin huomioon, kun sijoittaja lopulta nostaa varoja OST:ltä. Näin toimimalla valtio itseasiassa jopa voisi ansaita, koska hankintameno-olettama lakkaisi nykyisen verotuksen mukaisesti olemasta siirretyillä osakkeilla. Tämänkin luulisi kelpaavan hallitukselle. Samassa yhteydessä tilille tulisi voida lahjoittaa osakkeita suoraan samaan tapaan ja samoin veroseuraamuksin kuin arvo-osuustilien välillä.

Tämä kaikki saattaa vaikuttaa suurelta muutokselta, mutta jotain jää versio 3.0 päivitykseenkin. Mitkä olisivat mielestäsi tärkeimmät ja nopeimmin läpi vietävät muutokset OST:ssä? Kerro näkemyksesi alla olevaan kommenttikenttään.

Voit edistää osakesäästötilin kehittämistä olemalla yhteydessä kansanedustajaasi tai liittymällä Suomen Osakesäästäjiin, joka edistää tilin kehittämistä kaikille suomalaisille sijoittajille sopivaksi.

Victor Snellman
Victor Snellman

Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja, joka haluaa jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden vaurastua esimerkiksi osakkeilla, indeksirahastoilla ja rahastoilla.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
17 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
22.09.2021 11:55

Tärkeä asia taisi jäädä mainitsematta: lähdeverojen hyvitys verotuksessa. Se ei toimi OST:n kohdalla. Eikä ehdotetulla OST 2.0:llakaan. Ja oikeastaan, emme me mitään OST:tä halua, vaan verotukseen muutoksia ja ihan vaan yhden AOT:n. En pidä näistä päällekkäisistä systeemeistä jotka vain monimutkaistavat sijoittamista. Eli OST hiiteen ja verotus sellaiseksi, joka nykyistä paremmin kannustaa pitkäjänteiseen sijoittamiseen.

Nimetön
Nimetön
30.08.2021 23:20

Yksi ominaisuus tarvitaan vielä lisää OST 2.0:aan: Tili tai ainakin osa siellä olevista arvopapereista pitäisi voida pantata velan vakuudeksi.

Nimetön
Nimetön
25.08.2021 12:40

OST pitäisi tukea paremmin myös mahdollisuutta käydä normaalia osakepoimintaa ulkomailla. Nyt valuutanvaihtomaksut pakottavat käyttämään isompia summia, jotta kulut transaktioista saa painettua riittävän alas. Isommat summat johtavat suurempiin riskeihin. Etenkin piensijoittajan tukemista ja toimintaa varallisuuden tehokaaseen keräämiseen pitäisi miettiä tarkemminkin.

Toki nyt puhutaan osakeSÄÄSTÖtilistä, mutta miksi sen pitäisi blokata mahdollisuus käyttää erilaisia strategioita varallisuuden mahdollisimman tehokkaaseen keräämiseen? Kunhan se tukee piensijoittajia, niin se tukee myös kansan vaurastumista.

Nimetön
Nimetön
24.08.2021 23:06

Uudistettavaa OST tappiovähennys pitäisi voida vähentää tilin tuotoista samantien,eikä vasta tilin lopettamisen yhteydessä.Tämä auttaisi helpottamaan osakevalintoja etenkin aloittelijalle

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
25.08.2021 11:22

Siis kyllähän tappiot vähentää reaaliaikaisesti tilin tuottoa. Tilin ollessa kokonaan tappiolla, tappion voi vähentää verotuksessa vasta tilin lopettamalla.

Nimetön
Nimetön
24.08.2021 08:52

Tärkeintä ei ole vielä mainittu: pääoma pitää pystyä nostamaan tililtä ilman veroseuraamuksia ja vasta tuottoa verotetaan. Lisäisi myös valtion verotuloja pitkällä aikavälillä, vaikka tämän pitäisi olla sivuseikka. Varsinaisen tarkoituksen pitäisi tässäkin hallituksella olla kansalaisten varallisuuden lisääminen, ei valtion.

Nimetön
Nimetön
23.08.2021 21:33

Keinotekoinen talletusraja pois. Osakkeiden siirto AOT -> OST ilman veroseuraamuksia. Eiköhän poliitikoista sentään löydy joku joka ymmärtää korkoa korolle ilmiön päälle.

Nimetön
Nimetön
23.08.2021 20:34

Pitkälle päästäisiin jo sillä, että nelinkertaistettaisiin talletusraja ja sallittaisiin laajempi repertuaari omaisuusluokkiin.

Nimetön
Nimetön
23.08.2021 19:50

Osinkoverotusta tulee keventää piensijoittajille. Esim 500-1000e kk osingot verovapaasti.

Nimetön
Nimetön
23.08.2021 17:31

“Näin toimimalla valtio itseasiassa jopa voisi ansaita, koska hankintameno-olettama lakkaisi nykyisen verotuksen mukaisesti olemasta siirretyillä osakkeilla.”

Tätähän on useammissa yhteyksissä toisteltu, että verottajakin voittaisi, kun myöhemmin tulisi ikäänkuin enemmän verotettavaa. Samalla kuitenkin saatetaan unohtaa esim. se, että nyt saatu euro on arvokkaampi kuin 20 vuoden päästä saatu euro myös silloin kuin saaja on verottaja.

Nimetön
Nimetön
23.08.2021 17:09

Kannatan kaikkia edellä mainittuja parannuksia. Oma varallisuus on mitä parhainta sosiaaliturvaa. OST:n sisäisten valuuttatilien mahdollistaminen ei pitäisi olla mahdotonta nykyiselläkään hallituskokoonpanolla.  Lisäisin instrumenttivalikoimaan myös tavalliset rahastot sekä johdannaiset. Jälkimmäisillä olisi mahdollista suojata salkkua tai yksittäistä kohde-etuutta ilman tarvetta myydä omistuksia. Voitot joka tapauksessa verotetaan nostojen yhteydessä, joten sillä tuskin lienee merkitystä, miten voitot on tehty tai miten paljon. Selvittäisin myös mahdollisuuden käyttää OST:lla velkavipua. Mikäli talletusrajaa ei poliittisista syistä ole mahdollista poistaa kokonaan, rajaa tulisi nostaa esim. 500.000 euroon, jotta mahdollisimman laaja joukko yksityissijoittajia voisi päästä verotuksellisesti neutraalimpaan tilanteeseen suhteessa suursijoittajiin.  Jos tilien lukumäärärajoitteesta halutaan syystä tai toisesta pitää kiinni,… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
23.08.2021 16:05

50 000€ raja mielestäni valtion kannalta varsin hyvä, mutta pankin vaihtamista tai tilien jakamista useampaan pankkiin tulisi helpottaa.
Valtion kannaltahan kyse on sijoittamisen aloittamiseen kannustamisesta, ei uuden verujen minimointikeinon kehittämisestä niille, jotka sijoittaisivat joka tapauksessa. Tasapuolisuuden nimessä vain se on samoin ehdoin saatavissa kaikille.

Ainahan olisi kivaa maksaa vähemmän veroja, mutta valtion toiminta edellyttää varojen keräämistä jotenkin.

Nimetön
Nimetön
23.08.2021 15:59

Itse kyllä rauhoittaisin tuon osakesäästötilin, jollei puolueilla laajalti ole sen muuttamiseen kannatusta. Yhtä hyvin kuin sitä voi parantaa sitä voi huonontaa ja jos annetaan kuva, että se on vapaata riistaa, niin poliittisten voimasuhteiden muuttuessa tiliin käsiksi käyminen voi olla helpompaa. Tärkeintä olisi, että sijoittaja voi olla varma ettei tuote ainakaan huonone tulevaisuudessa. Talletusraja on ihan hyvä ja sopii vasemmistolle, eli ei tule mielikuvaa rikkaiden tilistä.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki