Siirry pääsisältöön

Suojaa salkkusi ETF:illä

Koronakriisi on aiheuttanut huomattavan määrän epävarmuutta pörsseihin, ja vaikka osakeindeksit ovat elpyneet maaliskuun pohjilta, Helsingin pörssin yleisindeksi on edelleen noin 11 % alempana kuin vuoden alussa. Osakkeiden vahva nousu viimeisten kahden kuukauden aikana on yllättänyt suurimman osan sijoittajista. Yleinen sijoittajasentimentti, eli odotukset tulevasta kurssikehityksestä, ovat kääntyneet hyvin pessimistiseksi. Inderes mittaa viikoittain suomalaisten yksityissijoittajien sentimenttiä ja viimeisimmän kyselyn mukaan vain 20 % vastaajista odottaa kurssien nousevan seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Lähde: Inderes

Näin suojaat salkkusi

Jos haluat suojata salkkuasi kurssilaskulta, se onnistuu johdannaisilla tai yksinkertaisimmillaan käänteisillä ETF:illä, joiden arvo nousee silloin, kun osakemarkkinat laskevat. Voit siis ostaa esimerkiksi Saksan DAX-indeksiin sidottua ETF:ää (Xtrackers ShortDAX Daily Swap UCITS ETF), jonka arvo nousee 1 prosentin, kun DAX-indeksi laskee 1 %.

Esimerkki. 10 000 € salkun voi suojata kurssilaskulta ostamalla 10 000 eurolla pääindeksiä seuraavaa short-ETF:ää. Oletus suojauksesta pitää sisällään, että salkkusi arvonmuutos vastaa indeksin arvonmuutosta. Lisäksi tulee ottaa huomioon kulut. Alle on listattu ETF:ien TER (Total Expense Ratio), eli niiden kokonaiskulut vuodessa.

Helsingin pörssiin ei löydy omaa short-ETF:ää, mutta voit valita parhaiten salkkuasi vastaavan ETF:n, jonka kohde-etuus on Ruotsin, Saksan tai USA:n markkina.

Short-ETF:t

Kohde-etuusKehitys vuoden alustaValuuttaTERKäy kauppaa
DAX (Saksa)+10,42 %EUR0,40 %Osta (DXSN)
S&P 500 (USA)+2,58 %EUR0,50 %Osta (DXS3)
OMX Stockholm (Ruotsi)+0,03 %SEK0,60 %Osta (XACT BEAR)

Käänteisten ETF:ien lisäksi salkkua voi suojata myös esimerkiksi viputuotteilla, joilla salkun saa suojattua pienemmälläkin pääomalla. Lue lisää aiemmasta blogistani Neljä tapaa hyödyntää osakemarkkinoiden kurssiheiluntaa ja suojata salkkua.

Huomioi riskit

Tässä blogissa kuvatut tuotteet eivät sovi kaikille sijoittajille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa sinun on läpäistävä kyseistä tuotekategoriaa koskeva tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Jos tietämystesti on suorittamatta, näet instrumenttisivulla alla olevan huomautuksen ja linkin tietämystestiin.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki