Siirry pääsisältöön

Sandvik piensijoittajien ostetuin ulkomainen osake elokuussa 2014

Nordnetin kautta osakekauppaa käyvät suomalaiset piensijoittajat ostivat päättyneen elokuun aikana ulkomailta eniten ruotsalaisen konepajayhtiö Sandvikin osakkeita. Ostetuimpien listan kymmenen kärjestä löytyy myös kaksi lentoyhtiötä ja verkkokauppajätti Amazon.com, joka sai loppukesän aikana näkyvyyttä paitsi odotuksia heikomman osavuosikatsauksensa, myös kiinalaisen verrokkiyhtiö Alibaban listautumishuhujen vyöryttyä markkinoille.

Elokuun ostetuin ulkomainen osake Sandvik oli jo heinäkuussa suomalaisten piensijoittajien kolmanneksi ostetuin ulkomainen osake. Elokuussa 2014 se nousi listan kärkeen selvällä erolla muihin ulkomaisiin yhtiöihin. Sandvik on saanut osakseen piensijoittajien huomiota muun muassa kevään aikana verrokkiyhtiö Metson ympärillä käydystä ostotarjousspekulaatiosta ja heinäkuussa 2014 markkinahuhuna liikkuneesta Outotecin ostotarjousspekulaatiosta johtuen.

Kaivosalan yhtiöiden keskinäisessä laadussa useimmat kotimaiset konepajat jäävät Sandvikin varjoon, kun tarkastellaan puhtaasti yhtiökohtaista laatua ja kannattavuutta. Tämä näkyy kuitenkin Sandvikin arvostuskertoimissa, jotka ovat useita suomalaisia verrokkiyhtiöitä korkeammat, joskin myös Sandvikin osake notkahti elokuun 2014 alkupuoliskolla.

Lentoyhtiö Boeing osake oli suomalaisten piensijoittajien keskuudessa ulkomaisten osakkeiden listauksen kahdeksanneksi ostetuin jo heinäkuun 2014 aikana. Kiinnostus yhtiötä kohtaan kasvoi osakekurssin laskettua heinäkuun jälkipuoliskolla useita prosentteja Ukrainan ilmatilaan erittäin valitettavalla tavalla ammutun matkustajakoneen johdosta.

Boeingin osake kohosi elokuun aikana neljä prosenttia, mutta se on edelleen miltei kolme prosenttia alle heinäkuun 2014 puolivälin kurssitason. Suomalaisten piensijoittajien viidenneksi ostetuin ulkomainen osake oli myös lentoyhtiö, Delta Air Lines, jonka osake kohosi elokuun pohjalukemista kuukauden loppuun mennessä yli 10 prosenttia.

Neljänneksi ostetuin osake, norjalainen Seadrill, on todellinen osinkokone, mikäli yhtiön kannattavuus pysyttelee nykyisen osingonmaksutason säilyttävällä tasolla. Tällä hetkellä Seadrill maksaa osakekurssilleen lähes 11 prosentin osinkotuottoa, mikä peittoaa efektiivisellä osinkotuotollaan käytännössä kaikki suuret suomalaiset pörssiyhtiöt.

Ostetuimpien ulkomaisten osakkeiden elokuun listan kahdeksanneksi nousseen Amazonin liikevaihto on kolminkertaistunut vuoden 2009 jälkeen. Kuluvan vuoden 2014 osalta on kuitenkin mainitsemisen arvoista, että yhtiön osake on laskenut pörssihistoriaansa nähden harvinaislaatuisesti kalenterivuoden aikana 15 prosenttia. Tilastojen valossa piensijoittajat näkevät tämän väliaikaisena notkona, josta matka jatkunee piakkoin ylöspäin.

Viime aikojen alakulosta huolimatta Amazonin osake on tuottanut viimeisten viiden vuoden aikana 162 prosenttia. On silti huomioitava, että sijoittajat ostavat verkkokauppajätin kohdalla toistaiseksi myynnin volyymikasvua ja tuloskasvun osalta lähinnä odotusarvoa, sillä tähän päivään mennessä Amazon ei ole ollut mikään varsinainen tuloskone.

Amazonin kannattavuus suhteessa nykyiseen osakekurssiin on perin vaatimaton, mikä konkretisoituu korkeassa tuloskertoimessa eli P/E-luvussa, joka lasketaan parhaillaan hieman kertaluonteisista eristä riippuen jopa yli sadassa. Toimialan korkeahkoista arvostuskertoimista huolimatta on hyvin todennäköistä, että syksyn aikana mitä todennäköisimmin listautuja kiinalainen verkkokauppajätti Alibaba saavuttaa suuren suosion suomalaisten piensijoittajien keskuudessa.

Yhteenvetotilasto Nordnetin kautta osakekauppaa käyvien suomalaisten piensijoittajien ulkomaisten osakkeiden netto-ostoista* elokuussa 2014.

Sandvik: netto-ostot 535 000 euroa
Boeing: netto-ostot 431 000 euroa
Prosafe: netto-ostot 368 000 euroa
Seadrill: netto-ostot 335 000 euroa
Delta Air Lines: netto-ostot 319 000 euroa
Cameco: netto-ostot 213 000 euroa
Pengrowth: netto-ostot 200 000 euroa
Amazon.com: netto-ostot 194 000 euroa
DNO: netto-ostot 190 000 euroa
Gilead Sciences: netto-ostot 176 000 euroa

* netto-ostoilla tarkoitetaan kaikkien piensijoittajien yhteenlaskettuja ostoja ja myyntejä per osakelaji (Nordnetin suomalaiset asiakkaat, elokuu 2014)

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Outotecin ja Sandvikin osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
4 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
04.09.2014 22:33

Netto-ostojen lisäksi nettomyynnit kiinnostaisivat.

Nimetön
Nimetön
01.09.2014 21:35

Sandvikissa oleellista ovat metallintyöstössä käytettävät kovametalliterät (Sandvik Coromant ja Seco Tools) joissa yhtiö on alansa markkinajohtaja ja laadukkain toimija (vaikka Buffet Iscarin omistajana muuta väittääkin!). Mitä kaivos- ja maanrakennuskoneisiin sekä erikoisteräksiin ym. tulee niin toiminnot voisi heittää “ylilaidan” tai listata erillisinä yrityksinä pörssiin.

Nimetön
Nimetön
01.09.2014 18:29

Piensijoittajat sitä ja piensijoittajat tätä. Paljon mielenkiintoisempaa olisi tietää mitä suursijoittajat ja ulkomaiset instituutiot tekevät. Kai Nordnetille niihinkin liittyvää tietoa jonkin verran valuu.

Nimetön
Nimetön
01.09.2014 17:52

moi

et laittanut mitään kommenttia prosafesta, mitä mieltä tästä firmasta?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki