Siirry pääsisältöön

Salkkukatsaus 2015: Inderes +51 % , OMXHCap +16 %

Vuosi 2015 jää historian kirjoihin vuotena, jolloin riski ja sen myötä volatiliteetti palasi markkinoille. Epävakaasta markkinaympäristöstä huolimatta Helsingin pörssi kehittyi vuoden aikana erittäin hyvin ja kokonaistuotto oli selvästi yli historiallisen keskiarvon. Experttisalkkumme vuosi oli kaikilta osin erinomainen ja voitimme Helsingin pörssin painorajoitetun indeksin rajulla marginaalilla. Vuoteen 2016 lähdemme aiempaa varovaisempina ja alamme asteittain valmistautua markkinan kääntymiseen.

Vuoden 2015 alussa totesimme, että vuodesta 2015 muodostuu pienyhtiöiden vuosi. Näkemyksemme mukaan arvostusero pienten ja suurten yhtiöiden välillä oli kasvanut liian suureksi ja näimme pienissä yhtiöissä paljon räikeitä aliarvostuksia. Teemamme osui nappiin, sillä vuonna 2015 pienyhtiöt tuottivat erinomaisesti läpi koko vuoden ja jättivät tuotoissa isot yhtiöt kauas taakseen. Tämä näkyi myös experttisalkussamme, jossa pienyhtiöt olivat raskaassa ylipainossa läpi koko vuoden. Experttisalkkumme tuotti vuoden aikana osingot mukaan lukien 51 %, kun Helsingin pörssin painorajoitetun CAP-indeksin tuotto oli vuodelta 2015 noin 12 % ja osingot mukaan lukien noin 16 %. Neljän ja puolen vuoden takaisesta aloituksesta laskettuna keskimääräinen vuosituotto on ollut erinomainen 25 % samalla ja ylittänyt selvästi OMXHCAP-indeksin selvästi historiallista keskiarvoa korkeamman 13 %:n vuosituoton.

Salkkumme yhtiöt kehittyivät operatiivisesti kautta linjan erittäin hyvin vaikeista toimintaympäristöistä huolimatta ja mm. Revenio, Taaleritehdas, Etteplan, Restamax ja Siili kasvattivat omistaja-arvoa selvästi vuoden 2015 aikana. Tämä heijastui myös yhtiöiden kurssikehityksiin ja nämä yhtiöt olivat salkkumme parhaita nousijoita vuoden 2015 aikana. Heikkoa operatiivista kehitystä nähtiin Baswarelta, Tescolta ja CapManilta. Baswaren osalta olemme keventäneet omistustamme syksyllä ja Tescon sekä CapManin osalta tarkastelemme parhaillaan yhtiöiden pitkän aikavälin tulospotentiaalia ja niiden soveltuvuutta salkkuumme.

Vuoden aikana 2015 kävimme salkullemme tyypillisesti varsin vähän kauppaa. Uusina yhtiöinä salkkuumme tulivat Restamax, Etteplan, Comptel sekä Fortum. Nokian Renkaista ja Nokiasta luovuimme vuoden aikana kokonaan ja kevensimme painoa Reveniossa sekä Baswaressa. Lisäksi hyödynsimme Bittiumissa omien osakkeiden ostotarjouksen yhteydessä syntyneen arbitraasimahdollisuuden. Nokian Renkaissa myynnin ajoitus epäonnistui, mutta muilta osin kaikki toimeksiantojen ajoitukset olivat onnistuneita.

Vuoteen 2016 lähdemme aiempaa varovaisempina. Arvostustasot alkavat kautta linjan olla haastavilla tasoilla ja tuleva kurssinousu nojaa täysin tuloskasvuun. Lisäksi nykyinen jo 7 vuotta jatkunut härkämarkkina alkaa olla varsin kypsässä vaiheessa ja uskomme nykyinen pörssinousun saavuttavan huippunsa seuraavan 12 kk:n aikana. Näin ollen tulemmekin jatkamaan salkkumme kääntämistä defensiiviseen asentoon ja aloittamaan voittojen asteittaisen kotiuttamisen. Ostopuolella tulemme edelleen keskittymään pieniin yhtiöihin, joissa näemme edelleen huomattavasti parempia mahdollisuuksia kuin suurissa. Laajempi näkemyksemme pörssivuoden 2016 näkymistä on luettavissa oheisesta linkistä.

Omistamme osakkeita seuraavissa yhtiöissä: Restamax, Taaleritehdas, Revenio, Etteplan, Comptel, Fortum, Siili, Basware ja Capman

-Inderes

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki