Siirry pääsisältöön

Isoa hajautusta matalin kuluin, kiitos! | rahastokaupankäynti 5/2023

Nordnet Suomen asiakkaiden rahastojen netto-ostot olivat toukokuussa noin 24 miljoonaa euroa ja ETF:ien noin 20 miljoonaa euroa. Tarkastelussa ovat mukana kaikki Nordnetin omat rahastot sekä palvelusta löytyvät yli 600 rahastoa yli 70 eri rahastoyhtiöltä.

Toukokuussa Nordnet Suomen rahastoasiakkaiden valinnoissa korostuivat laaja hajautus, matalat kulut ja vastuullisuustekijöiden huomioiminen. Prosentuaalisesti eniten omistajamääriään kasvattivat Storebrandin Eurooppa- ja maailma-rahastot, joissa yhdistyvät matalat juoksevat kulut ja omistusten seulonta ESG-perustein. Kyseiset Storebrand-rahastot ovat “indeksiä lähellä olevia” (“indexnära”), eli pääosin passiivisia. Niihin kuitenkin valitaan myös aktiivisesti mukaan yrityksiä, joilla on pieni hiilidioksidijalanjälki ja korkea vastuullisuusluokitus.

Myös korkosijoittamisen suosion kasvu näkyy trendaavien rahastojen listalla: Ålandsbanken Lyhyt Yrityskorko kasvatti omistajamääräänsä 11 prosentilla. Nordnetin asiakaskunnassa yhä useampi siis uskoo yleisen korkotason olevan lähellä huippuaan. Korkorahastoihin sijoittamisessa pätee erikoinen luonnonlaki: kun korot alkavat laskea, sillä on keskimäärin positiivinen vaikutus korkorahastoihin.

ETF-rahastokaupankäynnissä suhteellisesti eniten uusia omistajia haali Tukholman pörssiin listattu XACT Norden ETF. Kyseinen ETF pyrkii seuraamaan mahdollisimman tarkasti Handelsbanken Nordic ESG -indeksiä, joka koostuu noin 30:stä vaihdetuimmasta pohjoismaisesta osakkeesta. Kirjoitushetkellä ETF:n suurimmat omistukset ovat tanskalaisjätti Novo Nordisk (21 % painolla) sekä ruotsalaisen kansanosake Investor AB (7 %). Tuotteen suosiota selittänee ainakin se, että pohjoismaiset markkinat ovat kokonaisuutena kehittyneet tänä vuonna huomattavasti vahvemmin kuin Helsingin pörssi ja Suomi-indeksirahastot. Muita ETF-trendejä toukokuussa olivat informaatioteknologia ja Eurooppa.

Toukokuun 2023 trendaavat rahastot:

Eniten uusia omistajia saaneet rahastotOmistajamäärän muutos 12 kk*Kehitys 12 kk
Storebrand Europa A EUR+15 %+7 %
Storebrand Global Plus A EUR+12 %+6 %
Ålandsbanken Lyhyt Yrityskorko+11 %+1 %
Tuottotiedot poimittu 1.6.2023.

Toukokuun 2023 trendaavat ETF:t:

Eniten uusia omistajia saaneet ETF:tOmistajamäärän muutos 12 kk*Kehitys 12 kk
XACT Norden (UCITS ETF)+3 %+20 %
iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc)+2 %+20 %
iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR (Acc)+2 %+6 %
Tuottotiedot poimittu 1.6.2023.

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat rahastot toukokuussa 2023:

 1. Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG
 2. Evli Likvidi B
 3. Nordnet Indexfond Sverige ESG
 4. Handelsbanken Usa Indeksi
 5. Nordnet Indeksfond Norge
 6. Nordnet Indeksirahasto USA ESG
 7. Nordnet Indeksirahasto Maailma ESG
 8. Fidelity Funds – Euro Cash Fd A-Dis-EUR
 9. Nordnet Indeksi Eurooppa ESG
 10. Nordnet Indeksfond Danmark ESG A

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat ETF:t toukokuussa 2023:

 1. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
 2. iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)
 3. Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETF – Acc
 4. iShares $ Treasury Bond 0-1yr UCITS ETF USD (Dist)
 5. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)
 6. Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF
 7. iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc)
 8. iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD (Acc)
 9. iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc)
 10. XACT Norden (UCITS ETF)

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

* Omistajamäärien muutoksissa on tarkasteltu rahastoja ja ETF:iä niiltä osin, kun muutos on ollut yli 50 asiakasta kuukauden aikana.

Katso myös: Nordnetin Private Banking -asiakkaiden osake- ja rahasto-ostokset toukokuussa.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoittajaa kehoitetaan perehtymään rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen sijoittamista rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit