Siirry pääsisältöön

Ostin ensimmäiset osakkeeni 7-vuotiaana – Mitä opin siitä?

Olen saanut kasvaa hammashoitajaäidin ja taksinkuljettajaisän sekä pikkuveljen kanssa keskiluokkaisessa perheessä, jossa ahkera työnteko on ollut tärkeässä roolissa. Perheessämme ei koskaan ole ollut puutetta mistään, mutta ei myöskään löysää rahaa. Oma lempikirjani oli lapsena “Ahkeruus on ilomme” ja se on määrittänyt omaa tekemistäni läpi elämän.

Lama ei näkynyt lapsille

Vanhempani ostivat ensimmäisen omistusasunnon vuonna 1987 ja sen jälkeen Suomeen iski lama. Asuntolainojen korot nousivat korkeiksi ollen jopa 18 %. Äitini teki useaa työtä mm. Kukkurakaupan kassalla, Diacorin vastaanotossa sekä Meilahden sairaalassa oman hammashoitajan työnsä lisäksi. Isä ajoi ympäripyöreitä päiviä taksillaan. Sen johdosta lama ei näkynyt meillä lapsilla, sillä meidän harrastuksista tai elintasosta vanhempani eivät halunneet tinkiä. Sijoittamiseen rahaa ei vanhemmillani silloin riittänyt.

Aloin tienaamaan 7-vuotiaana omaa rahaa

Olen oppinut rahan merkityksen jo pienestä pitäen. Oikeastaan on sattuman kauppaa, että aloin tienaamaan suht säännöllisesti jo 7-vuotiaana. Äitini vei minut Kerttu Selinin mannekiinikurssille vuonna 1982, jotta oppisin kävelemään oikein. Toinen jalkani oli kääntynyt hieman sisäänpäin ja kurssilla harjoiteltiin kävelyä. Kurssin lopuksi oli lapsimallikilpailu, jonka satuin voittamaan.

Seuraavat vuodet sain tehdä ahkerasti mainoskuvauksia, joista tienasi omaa rahaa. Osan käytin esimerkiksi 9-vuotiaana Rodoksen matkaan enoni ja serkkuni kanssa sekä vaatteisiin. Osa laitettiin odottamaan 18-vuotispäivää. Pienen summan sijoitin myös osakkeisiin. Olisinpa sijoittanut silloin enemmän.

Sijoitin Kopin osakkeisiin 400 markkaa

Asuimme Töölössä Mannerheimintiellä. Kotimme vieressä oli Sypin ja Kopin konttorit. Vanhempani ehdottivat, että ostetaan mallipalkkiolla Kopin osakkeita, koska sen avulla saisin mahdollisesti enemmän rahaa tulevaisuudessa.

Muistan vieläkin sen hetken kun kävelimme Kopin konttoriin ja ostin 400 markalla osakkeita. Oli tunne, että teen jotain järkevää ja tärkeää. Sittemmin myin ne Nordean osakkeina aikuisiällä. Jälkikäteen ajateltuna olisi kannattanut sijoittaa enemmänkin osakkeisiin. Jonkun vahvan muistijäljen tuo yksittäinen osakkeiden hankinta kuitenkin jätti.

Helsingin Puhelinosake inspiroi osakesäästämiseen

Seuraava muistikuva osakkeisiin liittyy Helsingin Puhelinosakkeeseen. Helsingin Puhelimen E-osakkeet otettiin kaupankäynnin kohteeksi Helsingin Pörssin päälistalla 25.11.1997. Listautumisannissa sai yhdellä Helsingin Puhelinyhdistyksen (HPY) puhelinosuustodistuksella merkitä 10 kpl Helsingin Puhelin Oyj:n osaketta hintaan 55 mk/kpl (9,25 euroa).

Vuonna 1999 Helsingin Puhelin Oyj:n ja HPY Holding Oyj:n (HPY:n seuraaja) fuusioituivat, jolloin Helsingin Puhelin Oyj:n osakkeet vaihtuivat HPY Holding Oyj:n osakkeiksi kertoimella 2,16204.

Samana vuonna HPY:n puhelinosuustodistus vaihtui 150:een HPY Holding Oyj:n osakkeeseen. Vuonna 2000 kaikki HPY Holding Oyj:n osakkeet vaihtuivat Elisan osakkeiksi yhden suhde yhteen. Elisan kurssikehitys on ollut suotuisaa ja olemme moneen kertaan ostaneet ja myyneet näitä osakkeita. Tänään Elisan osakkeen arvo on 54,68 €.

Säännöllinen sijoittaminen alkoi aikuisiällä

2000-luvulla työskentelin graafisena suunnittelijana ennen yrittäjyyttä. Silloin aloin ostamaan osakkeita pienissä muutaman satasen erissä, koska jotain oli jäänyt mieleen lapsuuteni Kopin osakkeiden ostosta ja Helsingin Puhelinosakkeen arvonnoususta.

Asuntomyynnistä tulleet voitot sijoitettiin osakkeisiin

Myimme mieheni kanssa asuntomme Katajanokalta joulukuussa 2010. Aloitimme omakotitalon rakentamisen ja sijoitimme rakentamisajaksi noin 80 000 € osakkeisiin. Nostimme osingot ja myimme osan osakkeista rahoittaaksemme rakennushanketta.

Omakotitalon valmistuttua jatkoimme suoria osakesijoituksia. Parhaimmillaan salkun arvo oli noin 120 000 € muutama vuosi sitten. Silloin aloimme hankkimaan sijoitusasuntoja ja myimme osakkeita sitä varten. Nyt meillä on kuusi sijoitusasuntoa ja olemme yrityksemme kautta osakkaina kiinteistösijoitusyhtiössä.

Olemme myös myyneet kaksi sijoitusasuntoa ja alamme jälleen sijoittamaan aktiivisemmin osakkeisiin. Osakesäästötili on innostanut jälleen osakesijoittamiseen. Kimmokkeena osittain tähän intoon on myös osakemarkkinoiden viime vuoden kehitys. Esimerkiksi eläkesijoitukseni arvo nousi vajaa 28 %.

Lapsille haluamme opettaa taloustaitoja

Olen kiitollinen vanhemmilleni siitä, että he marssittivat minut lapsena osakekaupoille. Vaikka en silloin isoa pottia hankkinutkaan, on se vaikuttanut korvien väliin merkittävästi. Myös äitini tarkka tapa hoitaa raha-asioita on periytynyt minulle ja samaa haluan opettaa omille lapsilleni. Laskut maksetaan ajallaan ja yli varojen ei eletä.

Osakesäästötilit lapsille

Omien lastemme osalta olemme ostaneet heille jonkun verran osakkeita, isovanhemmat ja jotkut kummit säästävät heille rahastoihin. Nyt avaamme lapsille Nordnetin osakesäästötilit, jonne ohjataan kuvauskeikkojen palkkiot ja osingot perheyrityksestä. Rahan makuuttaminen tilillä ei ole pitkällä tähtäimellä järkevää. Sen opin aloittaessani sijoittamisen 7-vuotiaana.

Vaikka haluamme rakentaa lapsille taloudellista turvaa haluamme ohjata heidät myös yritteliääseen elämäntapaan. Työnteon merkitystä he näkevät yrittäjäperheen kasvatteina. Ei raha puussa kasva -kirja tulee varmasti kuulumaan lukulistalle. Kirjassa on paljon hyödyllistä tietoa säästämisestä, rahan lainaamisesta ja sijoittamisesta lapsille kerrottuna.

-Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on 45-vuotias sarjayrittäjä, markkinointiviestinnän ammattilainen, sijoittaja, kolmen lapsen äiti ja Äiti yrittää -bloggaaja.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
12 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
12.02.2020 10:37

Tarkoittaako “kritiikkiä saanut verkostomarkkinoija” sitä, että blogistia on kritisoitu jollain anonyymilla keskustelupalstalla, jonka rinnalla Seiskakin on Financial Timesin tasoa? 😉  Suosittelen perehtymään hieman aiheeseen, ennen kuin lähtee vertailemaan OneCoinin kaltaiseen surulliseen pyramidihuijaukseen. Siinä ei myyty mitään konkreettista tuotetta kenellekään, vaan kaikki perustui vain uusien jäsenien hankintaan. Zinzino myy omasta verkkokaupastaan tuotteita kuluttaja-asiakkaille. Ensimmäisiä kysymyksiä missä vain liiketoiminnassa: mitä myydään ja kuka on asiakas. Ja täällä on siis lupa tulla kertomaan tarinoita kuolleista hiiristä? Testin on kehittänyt Milanon yliopiston biokemian professori Angela M. Rizzo, jonka julkaisuja voi käydä etsimässä muropalstojakin paremmista lähteistä. Jos tämä oli sijoitusvinkki, niin kehottaisin mieluummin tsekkaamaan yrityksen… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.02.2020 22:23

Jos Zinzino kiinnostaa niin MOT ja Long Play ovat tutkineet aihetta. Lisäksi TYKSin ylilääkäri, professori ja lääketieteen tohtori Juhani Knuuti on blogissaan kommentoinut sekä Zinzinoa, että kuivaveritestiä. Googlesta löytyvät kaikki edellämainitut.

Nimetön
Nimetön
12.02.2020 09:44

Kerrotko ystävällisesti Elina oliko tämä sinun paras sijoitusvinkkisi, koska sijoittamistahan tämä blogikirjoitus koskee? Jos näin oli niin pahoittelut 109€ sijoituksesi epäonnistumisesta.

Kannattaa käydä katsomassa http://www.vitas.no sivut, joilta näkee millaisesta laboratoriosta on kyse. Vitas on iso kansainvälinen laboratorio, joka on spinoff Oslon Yliopiston sairaalasta. Asiakkaina mm.WHO ja Oxfordin yliopisto. Kyseistä kuivaverianalyysia käytetään mm.jokaisen vastasyntyneen verianalyyseihin.

Sattumalta Vitasin CEO Gundersen on tänä lauantaina Lahdessa. Jos sinä Elina haluat kyseenalaistaa ja kysyä testistä suoraan häneltä, tule Sibeliustalolle lauantaina.

Ps.Tuo muro/vm urbaanilengenda hiiren veritestistä on ”hieman” kulunut jo!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.02.2020 21:47

Long playn artikkelissa käsitellään niin kuivaveritesti kuin henkinen indeksi, sekä miten ansaintalogiikka toimii. Tämä varmaan käy murobbs:ää paremmin lähteeksi: https://www.longplay.fi/jutut/taalta-tullaan-florida

Nimetön
Nimetön
09.02.2020 11:36

Heidihän on ansioitunut myös verkostomarkkinoinnissa. Director-tason Zinzino-partnereita ei Suomessa montaa Heidin lisäksi taida olla.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.02.2020 11:56

Tästä Zinzinosta voi olla montaa mieltä. Googletappa esimerkiksi: “zinzino murobbs”. Kyseisessä keskustelussa kyseenalaistetaan Zinzinon toiminnan eettisyyttä ja kannattavuutta partnereille, ja lisäksi tarjotaan myös mielestäni uskottavaa dataa väitteiden tueksi.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.02.2020 12:50

Aikamoista juttua täynnä tuo Mattisen ansiokkaasti linkkaama Zinzino -keskustelu, kannustan lukemaan. Erikoista, että mainospuffissa ei Heidin yhteyksistä (by Tepi) tuohon mainita sanaakaan.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.02.2020 16:28

Heidi Ekholm-Talaksen blogista voi lukea lisää, siellä hän kertoo avoimesti liiketoiminnoistaan: https://aitiyrittaa.fi/category/yrittajyys. Tässä blogissa keskityttiin hänen sijoitushistoriaansa. Zinzinoon voi tutustua myös First North -listalla: https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/osakekurssit/16101954-zinzino-b /Soile

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.02.2020 18:08

Tunnen yrityksen, tuotteet, palkkiojärjestelmän, johdon, perustajat, tuotekehittäjät ja johtavat edustajat melko hyvin, eikä kielteisiä yllätyksiä ole tullut mistään. Mikäli haluaa hukata aikaansa, voi tietysti kahlata muropalstaa (niin kuin minäkin aikoinaan…). Jos aikaansa haluaa käyttää hyödyllisemmin, voi tietysti tsekata firman luvut ja tuotteet tarkemmin ja ottaa yhteyttä esim. Heidiin, jos haluaa tietää lisää. Sijoituskohteenakin hyvin mielenkiintoinen.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.02.2020 10:15

Mitä Heidiin ja kirjoitukseen tulee niin mielestäni blogi kirjoitus ei oman rajallisen sisälukutaitoni huomioiden käsittele suoramyyntiä vaan sijoittamista. En siis ymmärrä mitä tekemistä suoramyynnillä tai Zinzinolla on asian kanssa? Kun kerran asiaa kuitenkin puidaan niin tässä muutama henkilökohtainen huomio alasta. Itse törmäsin suoramyyntiin n.5v sitten, eikä itsellä ole mitään pahaa sanottavaa siitä. Ihmisiä tulee ja menee, vain pieni osa menestyy mutta niinhän se on joka paikassa ja jokaisessa duunissa. Ei mitään tai harva liiketoiminta rakennetaan kannattavaksi muutamassa kuukaudessa tai edes vuodessa. Olen itse adaptoinut suoramyynnissä opittuja asioita lähes joka päivä mun muihin liiketoimintoihin ja voin vakuuttaa, että ne toimii erittäin… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.02.2020 23:10

Jopas vitsin murjaisit! Vertaat MV:tä muroon. Murossa nyt on tavan pulliaisia kirjoittamassa joka junaan, suodattaen lukemalla tietoakin kyllä irtoaa hyvin. Mutta sen sijaan MV on laatumedia, josta ei sitä elämäntehtävänään parjaava valheellinen valtamediakaan ole toistuvista peräämisistä huolimatta osoittanut ainuttakaan valhetta (kolme valheeksi väitettyä artikkelia on esimerkkeinä nähty käytettävän, mutta niistäkin jokaikinen osoittautui itse valheeksi!), ja mikäli MV olisi oikeasti valhemedia, niin ei luulisi valtamedialle tai edes yksittäisille rääkyjillekään olevan ongelma tehdä aitä monessa paikassa perättyä top 10 -listaa MV:n valheista.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.02.2020 17:16

Jos muro ja MV-lehti ovat huonoja lähteitä niin myös Ylen MOT-ohjelmassa on tutkittu näitä asioita: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/04/10/myytavana-hyva-terveys-kasikirjoitus

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki