Siirry pääsisältöön

Osakelahjan kirjaaminen ja kirjauspäivä

Olen aiemmin kirjoittanut lahjasta, lahjakirjasta ja verotuksesta ja FiFosta, mutta en kummassakaan blogikirjoituksessa puuttunut tarkemmin siihen, miten pörssinoteerettujen osakelahjojen omistusoikeus tosiasiallisesti lain mukaan siirtyy lahjanantajalta lahjansaajalle ja mikä on tällaisen osakelahjan varsinainen kirjauspäivä (lahjakirjassa oleva lahjapäivä vs. kirjauspäivä).

Tässä lyhyessä blogikirjoituksessa käsittelen vain pörssinoteerattuja osakkeita (ja muita pörssissä julkisesti noteerattuja arvopapereita), mutta verottajalla on toki ohjeet myös moniin muihin tilanteisiin.

Elina Fasoúlasin, Petri Mannisen ja Ville Niirasen Sijoittajan verotus (2. uudistettu painos, 2014) toteaa asiasta seuraavasti:

“– Lahjaksi saadun omaisuuden osalta omaisuuden omistusoikeus siirtyy lahjansaajalle lahjakirjan ehtojen mukaan ja omaisuuden omistusaika alkaa samasta päivästä.” (s. 105)

Ongelmallista tässä on se, että kirjoittajat ovat sisällyttäneet tämän kohdan alakappaleeseen, jossa käsitellään perintöä tai lahjana saatujen osakkeiden kohtelua. Tämä voi johtaa helposti väärinkäsitykseen.

Hoppu ja Hoppu toteavat teoksessaan  Kauppa ja varallisuusoikeuden pääpiirteet (11.-14. painos, 2014) lahjasta ja sen täyttämisestä yleisesti seuraavaa:

“Lahja on puolestaan oikeustoimi, jolla omistusoikeus luovutetaan vastikkeetta toiselle. — Lahjoitus saattaa täyttyä myös siten, että lahjoitettu omaisuus annetaan jonkin kolmannen haltuun lahjan saajan varalle. Jos joku lahjoittamisen tarkoituksessa on esimerkiksi tallettanut pankkiin toisen nimelle rahaa tai muuta omaisuutta pidättämättä itselleen oikeutta määrätä talletetuista varoista tai omaisuudesta, lahjoitusta pidetään täytettynä, kun pankki on ottanut vastaan rahat tai muun omaisuuden lahjan saajan lukuun.” (s. 113-114; kursivointi poistettu, lihavointi TB)

Lahjanlupauslain 3 §:n 2 momentin mukaan:

“Arvo-osuuden lahjoitusta pidetään täytettynä, kun lahjoitettu arvo-osuus on kirjattu vastaanottajan arvo-osuustilille. –” (LahjaL 3.2§; korostus TB)

Euroclear Finland Oy:n Arvo-osuusjärjestelmän kirjaamisohjeista (15.4.2013) löytyy lisävalaistusta:

“Lahjanlupauslakiin on lisätty säännös arvo-osuuksien lahjoittamisesta. Koska hallinnan siirtoon perustuvia lahjoituksia ei voida soveltaa arvo-osuuksiin, katsotaan lahjoitus täytetyksi, kun arvo-osuus on kirjattu vastaanottajan tilille.” (s. 45)

Myös Verohallinnon uusimpien Varojen arvostaminen perintö- ja lahjaverotuksessa -ohjeiden (1.1.2015) mukaan:

Julkisesti noteerattavien arvopapereiden arvon määrittäminen tapahtuu kuolinpäivänä tai lahjoituksen täyttymispäivänä (päivänä, jona arvo-osuus on kirjattu vastaanottajan arvo-osuustilille) toteutuneen kaupan noteerauksen mukaiseen arvoon. Arvostus tapahtuu vähintään päivän kauppojen alimpaan arvoon. Jos arvopaperilla ei ole käyty kauppaa, arvostus tapahtuu ostonoteerauksen mukaiseen arvoon. Ellei arvopaperia ole noteerattu kuolin- tai lahjoituksen täyttymispäivänä, arvostus tapahtuu lähimmän noteerauksen mukaan.” (s. 8; korotus TB)

Summa summarum: Pörssinoteerettujen arvopaperilahjojen tapauksessa lahjakirjaan kirjatulla lahjoituspäivällä ei ole merkitystä, vaan olennaista on tilinhoitajayhteisön toteuttama kirjauspäivä eli päivä, jona lahja katsotaan täytetyksi.

Lienee vielä syytä huomauttaa, että osakkeita lahjoitettaessa lahjaveroilmoitus on syytä tehdä, vaikka lahjaveron alaraja jäisi alittamatta. Aina tämä ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista.

Kuvalähde: Foter.com (CC)

Vastuuvapaus: Tämä kirjoitus ja sen sisältämä näkemys lahjoittamisesta on koostettu luotettavina pitämistäni lähteistä. Älä tee päätöksiäsi vain tämän tiedon varassa. Veroasioissa on aina syytä kääntyä verotuksen asiantuntijoiden tai Verohallinnon edustajien puoleen.

 

/Thomas Brand

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
13.01.2015 10:37

Haluaisin tietää aivan rautalankamallilla mitä merkkaan lahjakirjaan osakkeen arvoksi sinä päivänä,kun lahjoitan ko.osakkeen ja jätän pankkiin lahjakirjan arvo-osuuden siirtoa varten. Vai onko parempi jättää arvo tässä vaiheessa merkkaamatta ja laittaa se vasta lahjaveroilmoitukseen. Esimerkkinä voisi olla vaikka Kone ja lahjakirjan päiväys ja jättö pankkiin tänään 13.01.2015.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.01.2015 22:29

Moi! Heitit minulle aikamoisen haasteen, koska esittämääsi kysymykseen ei ole yksinkertaista vastausta. Tämä johtuu siitä, ettei lahjan antajalla ole juurikaan keinoja vaikuttaa pankin sisäisiin prosesseihin. Tässä tapauksessa lahjan antaja ei voi ennalta lahjakirjaa täytellessään arvioida, milloin lahjakirjan mukainen arvopaperien siirto on tosiasiallisesti suoritettu. Minun mielestäni et oikeastaan voi merkitä lahjakirjaan lahjoittamiesi (pörssilistattujen) osakkeiden arvoa, koska niiden markkinahinta jatkuvasti muuttuu. Käytännössä tällöin lahjan antaja lähinnä esittää jonkinlaisen arvion siitä, mikä lahjan kokonaisarvo on jonakin tulevaisuuden hetkellä. Verohallinto tuskin tätä sulattaa, vaikka osakkeen markkinahinta voikin heitellä päivästä toiseen. Lahjakirja on syytä muutenkin pitää mahdollisimman simppelinä: lahjan antajan ja saajan tiedot, arvo-osuustilinumerot (mistä… Lue lisää >>

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki