Siirry pääsisältöön

Osakekuplat – nopea tie rikkauksiin tai ryysyihin

Osakemarkkinoilla historia toistaa aina itseään. Tämä johtuu siitä, että ihmisluonto ei muutu. Ihmiset ovat kollektiivisesti äärimmäisen ennakoitavia ja samat toimintakaavat toistuvat kerrasta toiseen. Tämä pätee erityisen hyvin sijoittamiseen. Näitä toimintakaavoja ja -kuvioita on myös helppo tunnistaa, sillä kaikki sijoittajien toiminta tallentuu kurssikuvaajiin graafisesti helposti tarkasteltavassa muodossa.

Yksi helpoimmin tunnistettavista toistuvista kuvioista ovat spekulatiiviset maniat, joihin sijoittajat sortuvat kerrasta toiseen. Osakemarkkinoita tarkastellessa manioita syntyy koko markkinan tasolla harvakseltaan (esim. 1920-luku ja 1990-luku), mutta yksittäisiä osakkeita tai sektoreita tarkastellessa kuplia on tunnistettavissa lähes vuosittain. Esimerkkeinä manioista viimeisen 10 vuoden ajalta mainittakoon 3D-printtaukseen keskittyneet yhtiöt (2012–2014), kannabisyhtiöt (2017–2019) ja kryptovaluutat (2017). Yhteistä näille kaikille on spekulatiivinen vaihe, jossa kurssit nousevat jopa tuhansia prosentteja vuoden–kahden aikana, kunnes kupla poksahtaa ja hinnat korjaavat 90 % alaspäin.

3D Systems Corporation (punainen), Aurora Cannabis (violetti), Ethereum (vihreä). Lähde: Investing.com

Historia toistaa itseään

Sijoitusmaailmassa kuplilla on pitkä historia. Yksi ensimmäisistä taloudellisista hintakuplista on tulppaanimania 1600-luvun Hollannissa. 1700-luvun alkupuolella Englanissa koettiin Etelänmeren kupla, missä spekulaatio South Sea Companyn osakkeilla lähes 10-kertaisti osakkeen hinnan kahdeksan kuukauden aikana.

South Sea Companyn osakkeen kehitys vuosina 1719–1721. Lähde: Wikipedia

Kuplien syntyminen perustuu usein uusiin innovaatioihin, joista sijoittajat innostuvat massoissa. Tällöin sijoituspäätöksiä tehdään välittämättä taloudellisista perusteista ja hinnat karkaavat tasoille, joita ei voi perustella yhtiöiden fundamenteilla. Satumaiset lyhyen aikavälin tuotot houkuttelevat mukaan uusia sijoittajia, joille tärkein syy sijoitukseen on hinnan nousu, ei sijoituskohteen taustalla oleva liiketoiminta.

Uusista innovaatioista kumpusi myös Englannin polkupyörämania vuosina 1895–1900, ks. alla.

Polkupöyrämania 1800-luvulla. Lähde: Inderes, Verneri Pulkkinen
Polkupyöräindeksin kehitys. Lähde: Birmingham Daily Mail, FT, Investor Amnesia

Täydelliset osakekuplan rakennuspalikat nykyhetkessä

Taloudellisten kuplien syntymiselle otollisimpia hetkiä ovat olosuhteet, missä ollaan eletty pitkää nousukautta, uusia sijoittajia tulee mukaan sankoin joukoin, rahoitusolosuhteet ovat löysät, sijoittajat ovat valmiita ottamaan riskiä ja rahan hinta on matala. Juuri tällaisessa tilanteessa olemme tällä hetkellä. Lisäksi vielä finanssijärjestelmään pusketaan ennätystahtiin lisää likviditeettiä, joka jo itsessään tukee eri varallisuusarvojen nousua.

Rahoitusolosuhteet ovat ennätyksellisen löysät. Lähde: Bloomberg, GS

Pelkästään tarkastelemalla osakeindeksien kehitystä viimeisen 10 vuoden ajalta voidaan todeta, että markkinat ovat kuplautumassa. Esimerkiksi Nasdaq-indeksi (ks. kuva) on noussut alle yhdeksässä kuukaudessa 80 %. Kun tämä vielä tapahtuu pitkän nousumarkkinan päätteeksi, on helppo todeta, että markkina on irtautumassa fundamenteista. Osakemarkkinoilta löytyy kuitenkin edelleen myös järkevästi hinnoiteltuja osakkeita – kuplaantuminen on tällä kertaa keskittynyt pääasiassa tietyille sektoreille.

Nasdaq-indeksi vuosilta 2009–2020. Lähde: Investing.com

Kuinka hyötyä osakekuplista?

Sijoittajan näkökulmasta kuplan syntyminen ei ole pelkästään negatiivinen asia. Vaikka osakemarkkinoille olisikin tällä hetkellä syntymässä kupla, sen paisuminen voi kestää vielä kuukausia tai vuosia, ennen kuin kupla lopulta poksahtaa. Yleensä parhaat ja kovimmat tuotot syntyvät tällaisissa olosuhteissa, kun osakkeet meinaavat loppua kesken ja hinnat karkaavat vauhdilla korkeammalle. Mukana siis kannattaa pysytellä, vaikka vauhti hirvittäisikin. Samalla kannattaa kuitenkin valmistella omaa poistumissuunnitelmaa, kun hinnat lopulta alkavat laskea. Tällöin aktiivinen sijoittaja voi hyödyntää myös laskevia kursseja.

Jos riskinsietokyky riittää, sijoittaja voi myös hypätä kovimmassa nosteessa olevien yhtiöiden kyytiin ja pyrkiä hyötymään vahvasta nousumomentumista. Kuumimpia sektoreita ovat tällä hetkellä mm. aurinkoenergia, informaatioteknologia sekä sähköautot.

Tärkeää tietoa riskeistä. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin.

Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaLepikko). Blogi sisältää Nordnetin markkinointilinkkejä.

Jukka Lepikkö
Ammattitreidaaja ja yksityissijoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
04.12.2020 18:40

Sähköautot tuskin on riski moneen vuoteen. Jonsei teslakaan ole vielä riski suurelle osalle

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki