Siirry pääsisältöön

Osakekauppa elokuussa: Finnairista tuli pelipaperi

Outokummun osake oli elokuussa vaihdetuin osake jo neljättä kuukautta putkeen. Yhtiön kohdalla kaupankäynnin huima aktiviteetti ei kuitenkaan johdu suomalaisten piensijoittajien ostohaluista, vaan osake oli heinäkuun tavoin jälleen kuukauden nettomyydyin osake. Liiketoimintansa kokoluokkaan nähden Finnair oli poikkeuksellisesti toista kuukautta putkeen piensijoittajien vaihdetuimpia osakkeita.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, Nordea, Pohjola, UB) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto kasvoi elokuussa 0,9 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto nousi sekin 11,5 prosenttia vuodentakaisesta elokuusta. Online-välittäjien kauppamäärät kuitenkin laskivat edelliskuusta euroissa mitattuna 46,6 prosenttia. Myös koko pörssin osalta kauppamäärät painuivat euroissa 23,7 prosenttia.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät kasvoivat 19,6 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja toteutettiin 21,7 prosenttia viime vuoden elokuuta enemmän. Koko pörssin kappalemääräiset kaupat laskivat viime kuusta 10,6 prosenttia. Yksityissijoittajilla kappalemääräisten kauppamäärien osalta nähtiin sen sijaan piristymistä heinäkuusta 6,1 prosenttia.

Ostoja laskeviin kursseihin

Helsingin pörssillä ja varsinkin Yhdysvaltain pörssillä on jo takanaan pitkä nousukausi. Moni piensijoittaja pohtii, kuinka kauan ralli voi vielä jatkua. Osakkeiden ostaminen ennätyskursseihin kiinnostaa yhä harvempaa, joten ostot kohdistuvat nyt yhtiöihin, joiden osakkeet ovat kesän tuloskauden jälkeen valuneet alamäkeen yhtiökohtaisista syistä.

Suomalaisten piensijoittajien keskuudessa elokuun netto-ostetuimpien osakkeiden kärkiviisikosta tällaisiin lukeutuvat selväpiirteisimmin Orion ja Tikkurila.

Tänään piensijoittajan perusongelmana on se, että hänen ulottuvillaan olevat pörssin ulkopuoliset kohteet eivät tuota juuri mitään matalien korkojen vuoksi. Samaan aikaan useimmista Helsingin pörssin osakkeista saa kurssinousun jälkeenkin edelleen keskimäärin noin neljän prosentin osingot, mikä tuo jatkuvasti uusia sijoittajia markkinoille.

Finnair-kuume nousee entisestään

Jo heinäkuussa Finnair oli kokoluokassaan poikkeuksellisella tavalla suomalaisten piensijoittajien neljänneksi vaihdetuin osake. Yhtiön suosiokäyrä jyrkentyi entisestään elokuussa, ja osake oli jo koko pörssin kolmanneksi vaihdetuin.

Finnairissa yhdistyy nyt monta piensijoittajaa kiinnostavaa piirrettä. Sen osake on ollut volatiili eli tarjonnut hyvän pelipaikan lyhyen ajan treidaamiseen. Lisäksi viimeisin osavuosikatsaus oli historiallisessa perspektiivissä suorastaan priimaluokkaa. Kolmantena tekijänä myös yhtiön medianäkyvyydellä on todennäköisesti ollut kiinnostavuutta hetkellisesti lisäävä vaikutus. Tosin tämän kiinnostuksen seurauksena suomalaiset piensijoittajat ovat ostamisen sijaan päättäneet pääosin luopua Finnair-omistuksista.

Seuraavan potentiaalisen yritysostokohteen jahti käynnissä

Elokuun aikana Helsingin pörssissä Affecto ja Orava Asuntorahasto kohtasivat ostotarjouksen. Piensijoittajien osakeostoslistaa silmäillessä ei voi välttyä ajatukselta, että useat ovat tankkailleet salkkuihinsa potentiaalisia pikavoiton tarjoajia eli pörssistä mahdollisella ostotarjouspreemiolla lähtijöitä.

Ostotarjouskohteina analyytikoiden arvioissa ovat vilahdelleet tiheästi mm. Nokian Renkaat ja Tikkurila, joista ensin mainittu kiihdytti jopa elokuun netto-ostetuimmaksi osakkeeksi. Parivaljakkoa täydensi mahdollisesti pilkottavan Stockmannin yhdeksäs sija.

Online-välittäjien 10 ostetuinta ja myydyintä osaketta – elokuu 2017 (*

Ostetuimmat osakkeet Myydyimmät osakkeet
Yhtiö Netto-ostoarvo (EUR) Yhtiö Nettomyyntiarvo (EUR)
Nokian Renkaat 9 416 436 Outokumpu -27 468 944
Valmet 8 538 016 Finnair -16 418 723
Orion B 7 091 824 Stora Enso R -16 209 452
Tikkurila 6 846 749 Wärtsilä -12 580 071
Huhtamäki 5 814 467 Amer Sports -5 209 352
Tieto 4 458 550 Affecto -4 562 454
Cramo 4 364 362 YIT -4 097 020
Sanoma 2 043 360 Kone  -4 050 502
Stockmann B 1 267 978 Caverion -3 439 493
Lemminkäinen 1 038 171 Raisio -1 904 326

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntistatistiikka

(* ei sisällä suurten ja OMXH25-indeksiin kuuluvien yhtiöiden osakkeiden kauppoja FIMin osalta 24.3.2014 lähtien

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
04.09.2017 23:06

Fantastista!

Uusi “somelike”-ulkoasu on tuonut mukaan keskusteluun lisää Nordnetin blogin profiilinmukaisia elementtejä – onnea Nordnet, vai miten se meni.

PS. Olisin niin, niin mielelläni peukuttanut tämän jutun (ja ehkä kommentinkin) kellariin, mutta kun ei ole mahdollisuutta. Jätin kommentin kellaripeukutuksen tekemättä, kun lukemani mukaan negatiivisella palautteella ei mitään hyvää rakenneta, eihän?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.09.2017 09:59

Moi Someton!
Viittaat ilmeisesti viestissäsi blogikirjoitukseen tulleeseen spämmiin ja mainokseen, joka on nyt poistettu ja lähettäjän uudet viestit on estetty. Kaikki palaute otetaan vastaan, helpompi niitä on tulkita kuin peukkuja ylös ja alas.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki