Siirry pääsisältöön

Opi lukemaan osakemarkkinoita kuin ammattilainen – katso mitkä tekijät ohjaavat osakkeita lyhyellä aikavälillä

Talouslehdissä, keskustelupalstoilla ja muissa medioissa pyritään päivästä toiseen selittämään osakemarkkinoiden tapahtumia sekä ennustamaan yksittäisten yhtiöiden ja markkinoiden tulevaisuuden kehitystä. Erilaisia mielipiteitä ja arvioita tulevaisuudesta löytyy lähes yhtä kirjava määrä kuin niiden tekijöitä. Yksityissijoittajan on vaikea muodostaa omaa näkemystään tästä erilaisten arvauksien kirjosta. Ja sitä parhaidenkin “talousviisaiden” ennustukset tulevaisuudesta ovat – pelkkiä arvauksia. Kenelläkään meistä ei ole kristallipalloa, joka kertoisi tulevaisuudesta. Erityisen hankalaksi tavallisen sijoittajan näkökulmasta tilanteen tekee se, että historiallisesti markkinoiden konsensusennusteet tapaavat olemaan väärässä ja ylituoton sijaan niillä saavuttaa pikemminkin alituottoa.

Valtaosa sijoittajista ajattelee, että uutiset ja tapahtumat ohjaavat osakemarkkinoita. Asia
on kuitenkin todellisuudessa juuri päinvastoin: osakemarkkinoiden hintakehitys ohjaa niitä
tarinoita, joita markkinoista kerrotaan. Ja narratiivit kertovat nykyhetkestä tai menneestä, eivätkä peilaa tulevaa, kuten osakekurssit. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii vuosi 2020: talousmedia ja markkinamielipiteiden konsensus on elänyt kevään, kesän ja syksyn ajan siinä todellisuudessa, missä ympäröivä maailma ja talous on ollut sillä hetkellä – osakemarkkina taas on tapansa mukaan ennustanut tulevaa ja ennustanut nopeaa palautumista koronakuopasta. Seuraamalla fundamentteja on ollut vaikeaa olla oikeassa tänä vuonna. Seuraamalla hintaa taas on ollut vaikeaa olla väärässä tänä vuonna. Jotta osakemarkkinan lyhyen aikavälin epärationaalisen rationaalisia liikkeitä voi ymmärtää, täytyy pitkäjänteisemmän sijoittajan oppia ajattelemaan markkinaa täysin erilaisesta ajatuskehikosta käsin.

Markkina seuraa lyhyellä aikavälillä likviditeettiä, ei logiikkaa.

Osakemarkkina on nöyryytysmekanismi, jonka lyhyen aikavälin heilunnan laittaminen rationaaliseen kontekstiin tarjoaa kyvykkäimmillekin ammattilaisille liki mahdottoman tehtävän. Markkinoita nimittäin ohjaavat sadat eri tekijät, jotka vaikuttavat eri tavalla eri ihmisten osto- ja myyntipäätöksiin. Rationaalisten syiden lisäksi päätöksiin vaikuttavat myös tunteet, jotka tekevät päätöksistä pikemminkin epärationaalisia. Mitä enemmän tunteet ohjaavat päätöksentekoa, sitä huonompia päätöksiä ne yleensä ovat sijoituksen tuotto-odotuksen näkökulmasta. Lisätään päätöksentekijöiden joukkoon vielä sääntöperusteiset ostajat ja myyjät, esimerkiksi indeksirahasto, joka ostaa ja myy siihen kuuluvia osakkeita miettimättä niiden hintaa lainkaan. Päädytään siis tilanteeseen, jossa sijoituskohteiden hinnoittelu on vähintäänkin jossain
määrin epärationaalinen.

Normaali looginen päättelykyky ei kanna pitkälle osakemarkkinoilla. Markkinat ovat täynnä korkeasti koulutettuja, viisaita ihmisiä. Jos osakkeiden seuraavat liikkeet olisivat ennustettavissa kauppatieteiden tutkinnolla tai vaikka tietyn toimialan erikoisosaamisella, olisimme pian kaikki (varakkaita) treidaajia. Siksi on tärkeää heti alkuun oivaltaa, että hinnat seuraavat pikemminkin likviditeettiä, ts. rahavirtoja, eivät logiikkaa. Lyhyen aikavälin voitot valuvat harvojen taskuihin, eivät massojen. Tehdäksesi ylituottoa lyhyellä aikavälillä sinun pitää siis oppia ajattelemaan eri tavalla kuin muut.

Ihmisaivot ovat synnynnäisesti viritetty toimimaan osakemarkkinoiden näkökulmasta väärällä tavalla. Etenkin kun mukaan tuodaan raha sekä pelko ja ahneus sen häviämisestä tai voittamisesta, päädymme keskimäärin ostamaan, kun pitäisi myydä, ja myymään, kun pitäisi ostaa.

Seuraamalla markkinahintaa (todellisuutta) ja jättämällä huomiotta mielipiteet (tarinat/narratiivit), toimintasi on linjassa markkinoiden kanssa ja pysyt markkinatrendien kyydissä. Yksinkertaisin tapa tehdä osakemarkkinoilla rahaa on ratsastaa trendeillä ja puolustaa pääomia, kun markkinalla ei ole selvää trendiä. Markkinoiden kollektiivinen mielipide näkyy vain hinnan kautta – siksi hinta kertoo enemmän kuin tuhat mielipidettä ja ennustusta.

Tekninen lähestymistapa tarjoaa työkalut lyhyen aikavälin markkinaliikkeiden hyödyntämiseen

Aktiivinen sijoittaja tai treidaaja voi tavoitella huomattavasti markkinatuottoja korkeampia vuosituottoja. Osakemarkkinoilta löytyy paljon erilaisia epätehokkuuksia, joita aktiivinen sijoitusstrategia voi hyödyntää. Nopeatempoisempi sijoittaja voi hyödyntää nousevien kurssien lisäksi myös laskevat kurssit ja siten saada tuottoja kaikissa markkinaympäristöissä. Oma vuosittainen tuottotavoitteeni on 40 %, mihin olen myös tähän asti yltänyt.

Sijoittajapsykologian, -sentimentin ja teknisen analyysin kombinaatio tarjoaa työkalut lyhyen aikavälin liikkeiden ymmärtämiseen sekä trendeistä hyötymiseen ja potentiaalisten käännöspisteiden ennakointiin. Onnistumiseen vaaditaan lisäksi ammattimaista riskienhallintaa sekä oman mielen hallintaa.

Lataa Treidaa kuin ammattilainen maksutta ja opi lukemaan osakemarkkinoita

Näitä konsepteja käsittelen uutuuskirjassani “Treidaa kuin ammattilainen“, joka on tarkoitettu oppimateriaaliksi ja inspiraation lähteeksi kaiken tasoisille sijoittajille aloittelijoista ammattilaisiin. Se sopii hyvin myös pitkäjänteisemmille sijoittajille, jotka haluavat ymmärtää paremmin osakemarkkinoiden toimintaa ja sitä, mikä kurssiliikkeitä ohjaa lyhyellä aikavälillä. 110-sivuinen kirja on ladattavissa maksutta e-kirjana. Tulossa myös äänikirja.

Lataa e-kirja treidaa kuin ammattilainen ja opi lukemaan osakemarkkinoita

Treidaa kuin ammattilainen on toteutettu opetusmateriaaliksi sekä Nordnet Markets -tuotteiden markkinointikäyttöön. E-kirja on tehty kaupallisessa yhteistyössä Jukka Lepikön kanssa ja e-kirjan sponsoroi Nordnet Markets.

Aktiivinen kaupankäynti tai kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkea riskin, joka ei sovi kaikille. Kyseiset tuotteet ovat monimutkaisia ja vaativat sijoittajalta selkeän ymmärryksen kohde-etuuksina olevista markkinoista sekä tuotekohtaisista ehdoista ja ominaisuuksista. Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti tai muulla tavoin osoitettava riittävä tietämystaso varmistaaksesi tuotteiden asianmukaisuuden sinulle.

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
27.12.2020 13:21

Hei, kiitos kirjasta.

PDF toimii tiedostomuotona e-kirjojen lukulaitteessa surkeasti, koska layout on kiinteä ja esimerkiksi fontin kokoa ei voi skaalata. Tämä olisi tarpeen alle 10″ laitteissa, jotta teksti ei ole liian pientä. Olisiko mahdollista julkaista kirja myös .epub -muodossa, joka on suunniteltu e-kirjoja varten?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.04.2021 21:42

Minä konvertoin itse pdf -> epub. Jossain maksuttomassa online palvelussa en nyt muista missä mutta niitä on useita.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki