Näin siirrät varoja osakesäästötilille mahdollisimman verotehokkaasti

Vuonna 2019 on enää muutama pörssipäivä aikaa säätää salkkua ja harrastaa järkevää verosuunnittelua. Jos olet myynyt kuluvan vuoden aikana voitollisia sijoituksia tai sinulle on kertynyt muita pääomatuloja, nyt on viimeinen hetki välttää niistä maksettava pääomavero, joka on 30–34 % riippuen pääomatulojen määrästä.

Jos haluat jatkossa kasvattaa tuottojasi ja sijoittaa verotehokkaammin, 1.1.2020 kaupankäynnille aukeava osakesäästötili on luultavasti oikea ratkaisu sinulle. Mutta kuinka nykyiset pääomat saa siirrettyä tilille verotehokkaasti? Lainsäädännön mukaisesti tilille voi siirtää vain käteistä, joten jos haluat siirtää nykyisiä omistuksiasi, ne on myytävä ennen siirtoa.

Tässä pari käytännön vinkkiä esimerkkien kera!

1. Oletko myynyt voitollisia sijoituksia tai saanut muita pääomatuloja?

Pääomaverotuksessa voitot ja tappiot lasketaan yhteen, joten voi olla kannattavaa myydä tappiollisia sijoituksia samassa suhteessa kuin sinulle on jo kertynyt tuottoja.

Esimerkki 1. Pörssiyhtiö X ostettiin pois pörssistä, mistä sinulle kertyi luovutusvoittoa 1 000 euroa. Välttääksesi pääomaverojen maksun voit myydä tappiollisia sijoituksia, esim. 9 000 eurolla yhtiön Y osakkeita, jotka ovat 10 % tappiolla (luovutusvoitto 1 000 € – luovutustappio 1 000 € = verotettava pääomatulo 0 €).

Esimerkki 2. Olet saanut vuokratuloja vuoden aikana 5 000 €. Sinun ei tarvitse maksaa tästä pääomaveroa, jos myyt tappiollisia osakkeita, esim. 15 000 € arvosta yhtiön Z osakkeita, jotka ovat 25 % tappiolla (tappion määrä sama 5 000 € kuin vuokratulot).

2. Myy voitollisia ja tappiollisia omistuksiasi samassa suhteessa

Maksimoi osakesäästötilille siirrettävä käteismäärä myymällä nykyisiä tappiollisia ja voitollisia sijoituksia samassa suhteessa. Verotuksessa voitot ja tappiot netotetaan, joten verotettavaksi pääomatuloksi muodostuu 0 euroa, jos voittoja ja tappioita on yhtä paljon.

Esimerkki. Arvo-osuustililläsi on sijoituksia yhteensä 25 000 eurolla.

OsakeMarkkina-arvoVoitto/tappio (€)
Osake 19 000 €+3 000 €
Osake 28 000 €-2 000 €
Osake 38 000 €0 €
Yhteensä25 000 €+ 1000 €

Siirtääksesi mahdollisimman paljon käteistä osakesäästötilille voit myydä kaikki tappiolliset osakkeet (“Osake 2”) ja yhtä paljon voitollisia osakkeita (“Osake 1”).

Tappioita realisoituu 2 000 € (Osake 2), joten voitollista Osaketta 1 voi myydä 6 000 €:n arvosta. Arvo-osuustilille jää 3 000 €:n arvosta osaketta 1.

Nollilla olevat sijotukset voi myös myydä ilman veroseuraamuksia (“Osake 3”).

Tässä esimerkissä saamme siirrettyä arvo-osuustililtä osakesäästötilille 22 000 € arvosta käteistä. Vain 3 000 € osaketta 1 täytyy jättää arvo-osuustilille, jollemme halua maksaa 1 000 €:n voitosta pääomaveroa.

Lue lisää:

Esimerkeissä ei ole huomioitu välityspalkkioita. Huomioi, että mitään tässä kirjoituksessa esitettyä ei tule tulkita sijoitussuositukseksi.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
seppo
seppo
13.12.2019 18:27

LOL mitä scheissea!
OST on täysin hyödytön härpäke, johon minä en tule koskemaan pitkällä tikullakaan.

Joopa joo
Joopa joo
17.12.2019 16:29

Onhan tää nyt ihan käsittämätöntä, teistä hyvä ohje on myy tappiolla ( se on noiden kaikkien juttujen ydin). Jos ei ole muita neuvoja, niin ehkä olisi kannattanut jättää kirjoittamatta.

anonyymi
anonyymi
Vastaa  Nordnet
19.12.2019 21:28

Kannattaa näitä neuvoja kuunnellessa muistaa, että pörssivälittäjien kannattavuus syntyy nimenomaan kaupoista. Välittäjälle on tärkeintä, että laput liikkuvat vilkkaasti koska provisio menee selvitetyistä kaupoista. Se, onko myynti oikeasti kannattavaa riippuu toki jokaisen salkun tilanteesta. Piensijoittajan paras kaveri on yllättävän usein buy-and-hold.

Veronmaksaja
Veronmaksaja
Vastaa  Nordnet
31.12.2019 10:45

Eikö se ole veronkiertoa, jos myynnin päätavoite on vain tuo?