5 verovinkkiä sijoittajalle – hyödynnä ennen vuodenvaihdetta!

Vuosi 2020 yhtenäisti sijoittajien verokohtelua eri sijoitustuotteiden välillä. Osakesäästötilin avulla sijoittajilla on mahdollisuus lykätä osinkojen ja luovutusvoittojen veronmaksua siihen hetkeen, kun varoja nostetaan osakesäästötililtä.

Vuodenvaihteen lähestyessä on taas tullut korkea aika tehdä sijoitussalkulle vuosihuolto ja tarkistaa, kannattaako salkusta siivota pois tappiollisia sijoituksia. Alla viisi verovinkkiä, jotka kannattaa huomioida salkun talvihuoltoa miettiessä!

Verovinkki 1: tasapainota salkkusi verottomasti

Oletko pitänyt kiinni voitollisista osakkeistasi koko vuoden? Nyt voi olla hyvä hetki tehdä pieni myynti, jos haluat vaikka tasapainottaa salkkuasi. Jos koko vuoden aikana myymiesi arvopaperien tai muun omaisuuden yhteenlasketut myyntihinnat ovat enintään 1 000 euroa, niin voittoa ei veroteta. Tuhannen euron myynnit voivat olla hyvä tapa realisoida voitollisia osakkeita vaikka joka vuosi ja täydentää näin pääomatulovirtaa salkussasi verotehokkaasti. Pienten luovutusvoittojen verovapaus koskee vain arvo-osuustiliä (AOT).

Verovinkki 2: vähennä tappiot ja kulut

Onko salkkuusi kertynyt tappiollisia osakkeita, joista haluaisit päästä jo eroon? Vuodenvaihteen lähestyessä niistä luopumista kannattaa harkita – siinäkin tapauksessa, että et olisi vuoden aikana myynyt vastaavaa määrää voitollisia osakkeita. Luovutustappiot saa nimittäin nykyään vähentää luovutusvoitoista viiden vuoden ajan. Kannattaa myös muistaa, että jos et pysty vähentämään kaikkea luovutustappiota luovutusvoitosta, voit vähentää sen mahdollisista muista pääomatuloistasi.

Huomioi kuitenkin, että mahdolliset osakesäästötilin tappiot voit vähentää pääomatuloista vain sinä vuonna, jona osakesäästötili lopetetaan. Jos osakesäästötilin tappiota ei voida vähentää kokonaisuudessaan lopettamisvuonna, otetaan tappio huomioon pääomatulolajin tappiota vahvistettaessa. Pääomatulolajin tappio vähennetään seuraavan 10 verovuoden pääomatulosta sitä mukaa kun pääomatuloa syntyy.

Verotuksessa voit vähentää luonnollisesti kaikki välittömästi sijoittamiseen liittyvät kulut, kuten välityspalkkiot ja mahdollisten kaupankäyntisovellusten maksut. Nordnet toimittaa verottajalle tiedot välityspalkkioista, joten ne näkyvät automaattisesti esitäytetyssä veroilmoituksessa. Myös ETF-kuukausisäästön palvelumaksun voi vähentää verotuksessa.

Välityspalkkioiden lisäksi voit vähentää myös epäsuoremmat kulut, kuten sijoituskirjallisuuden. Ammattimaiset sijoittajat voivat saada vähennyksiä myös työhuoneestaan, tietokoneestaan ja nettiyhteydestään. Kulujen omavastuuosuus on 50 €.

Myyntitappioita ei voi vähentää lainkaan, jos kaiken verovuonna luovutetun omaisuuden yhteenlasketut hankintamenot ovat enintään 1 000 euroa ja kaiken verovuonna luovutetun omaisuuden luovutushinnat ovat samalla yhteensä enintään 1 000 euroa.

Verovinkki 3: muista hankintameno-olettama

Hankintameno-olettama on Verottajan kädenojennus taitavalle sijoittajalle. Yksityishenkilö voi käyttää luovutusvoiton laskemiseen todellisen hankintahinnan sijaan hankintameno-olettamaa, jonka suuruus riippuu omistusajasta. Vähintään 10 vuotta omistetun omaisuuden hankintameno-olettama on 40 % ja alle 10 vuotta omistetulle omaisuudelle se on 20 % myyntihinnasta. Alle 10 vuotta omistetun omaisuuden verotettavaksi voitoksi jää näin ollen 80 % myyntihinnasta ja yli 10 vuotta omistetun omaisuuden voitoksi 60 %. Hankintameno-olettama hyödyttää siis sijoittajaa, jonka sijoitus on vähintään viisinkertaistunut alle 10 vuodessa tai vähintään kaksinkertaistunut yli 10 vuodessa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos verotuksessa käyttää hankintameno-olettamaa, ei omaisuuden myyntihinnasta voi vähentää omaisuuden ostamisesta tai myymisestä syntyneitä kuluja, kuten välityspalkkioita.

Huomioi myös, että osakesäästötilillä hankintameno-olettamaa ei voi hyödyntää. Tämä ei kuitenkaan tee osakesäästötilistä verotuksen kannalta arvo-osuustiliä huonompaa ratkaisua – lue lisää aiheesta täältä.

Verovinkki 4: vähennä korkokulut

Oletko käyttänyt vuoden aikana sijoituksissasi esimerkiksi Superluottoa? Sijoitustulojen hankkimiseen tarkoitettujen lainojen korot ovat vähennyskelpoisia pääomatuloverotuksessa. Kannattaa keväällä tarkistaa, että sijoituslainasi korot myös löytyvät veroilmoituksen oikeasta sarakkeesta, eli kohdasta, johon on merkitty tulonhankkimiseen tarkoitettujen lainojen korot.

Myös asuntolainan korot vähennetään ensisijaisesti pääomatuloista, mutta huomioi, että vain 25 % niistä ovat vähennyskelpoisia.

Verovinkki 5: lahjoita tuottoisat osakkeesi

Osakkeita lahjaksi? Mikä ettei! Osakkeiden antaminen lahjaksi on paitsi tuottoisa ja trendikkäästi aineeton lahja, se voi olla myös oiva tapa saada vastaanottaja kiinnostumaan sijoittamisesta ja säästämisestä.

Lahjoittamalla hyvin tuottaneet osakkeesi vältyt myös pääomatuloveroilta, eikä lahjan saajakaan joudu niitä maksamaan – kunhan malttaa pitää osakkeensa vähintään vuoden. Kun lahjan saaja on pitänyt osakkeet vuoden ajan, hankintahinnaksi katsotaan lahjoitushetken hinta, eikä alkuperäisellä hinnalla ole enää merkitystä. Jos lahjan vastaanottaja saa lahjoittajalta kolmen vuoden aikana yhteensä alle 5000 euron arvosta lahjoja, vastaanottajan ei myöskään tarvitse maksaa lahjaveroa. Voit ladata Nordnet-lahjakirjan tältä sivulta. Lisätietoa sijoittajan verotuksesta ja Nordnetin tarjoamista raporteista löydät täältä.

Huomaathan, että osakkeita ei voi lahjoittaa osakesäästötilille.

Lähteet:

Katso myös:

Jäikö jokin oleellinen sijoittajan verovinkki mainitsematta? Kommentoi se alle!

Huom: Kryptovaluutoilla tehtyjä voittoja ja tappioita koskee erilainen verotus kuin muita arvopapereita. Nordnetin kautta voit kuitenkin sijoittaa ainoastaan instrumentteihin, joiden kohde-etuutena bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat – et siis itse kryptovaluuttoihin, vaan niiden kehitystä seuraaviin instrumentteihin. Tällöin tuotteiden verotus toimii samaan tapaan kuin osakkeiden ja muidenkin arvopapereiden. Huomioi, että mitään tässä kirjoituksessa esitettyä ei tule tulkita sijoitussuositukseksi. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
37 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
28.11.2017 15:14

Onko osinkotulovero saman suuruinen kun osakkeinden myyntivoittovero.

Osakkeiden myyntitappiot verottaja vähentää myos osinkotuloista? vai?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
28.11.2017 15:23

Hei Jorma!

Verotettavasta pääomatulosta (myynti- eli luovutusvoitoista) maksetaan 30 %:n vero 30 000 euroon saakka. 30 000 euroa ylittävältä osalta peritään pääomatuloveroa 34 %.

Vuonna 2017 pörssiyhtiön osingosta 85 % on verotettavaa pääomatuloa, josta maksetaan 30 % tai 34 % veroa. Koko osingosta maksetaan siis 25,5 % tai 28,9 % vero pääomatulojen veroprosentista riippuen.

/Henri

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
15.12.2017 10:30

Jorman kysymys: Osakkeiden myyntitappiot verottaja vähentää myös osinkotuotoista, vai? Vastaus jäi saamatta!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.12.2017 15:22

Kyllä, myyntitappiot voi vähentää niin myyntivoittojen, osinkotuottojen kuin muidenkin mahdollisten pääomatulojen veroista. /Henri

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.01.2018 11:32

Hei Henri! Onko todellakin niin, että nykyään voisi osakkeiden luovutustappiot vähentää osinkotuloista??Eikö ole niin, että myyntivoitot voi vähentää myyntitappioista?
2016 taisi tulla kuitenkin joku muutos. Ainakin myyntitappiota pääsi vähentämään
vuokratuotoista oliko näin?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.01.2018 12:23

Kyllä, nykyään asia menee niin. Mutta kuten totesit, muutos astui voimaan vasta hiljattain, vuonna 2016. Verottajan sivuilta: “Myyntitappiot vähennetään kaikista pääomatuloista. Ennen vuotta 2016 syntyneet myyntitappiot vähennetään kuitenkin vain myyntivoitoista, ei kaikista pääomatuloista.” Lähde: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/sijoitukset/osakkeet_ja_osingot/osakkeiden_myynt/ /Henri

Nimetön
Nimetön
28.11.2017 17:00

“Tänä vuonna etenkin monen bitcoin– ja lääkekannabissijoittajan kannattaa muistaa hankintameno-olettama.”
En tuosta löytänyt verottajan sivuilta mainintaa. Googletus kertoo vain, ettei hankintameno-olettamaa voi käyttää virtuaalivaluuttojen kanssa, eikä luovutustappioita voi vähentää.
https://bittiraha.fi/content/bitcoin-ja-verotus
https://yle.fi/uutiset/3-9933982

Onko teillä varmuus tästä? Ylen uutinen on vajaan viikon vanha.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
28.11.2017 17:06

Hei Ville! Erittäin hyvä pointti – bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen verotus on aivan oma taiteenlajinsa. Tavanomainen pääomaverotus kuitenkin koskee niitä kryptovaluuttainstrumentteja, joihin Nordnetin kautta voi sijoittaa. Tällöin sijoittaja ei tarkalleen ottaen sijoita itse kryptovaluuttaan, vaan instrumenttiin, jonka kohde-etuutena kryptovaluutta on. /Henri

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.11.2018 19:44

Mitäs välillisiä instrumentteja nordnetiltä löytyy kryptoihin liittyen ?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.11.2018 15:18

Nordnetin kautta ei voi sijoittaa suoraan Bitcoiniin tai muihin kryptovaluuttoihin.

Nordnetin kautta voi kuitenkin sijoittaa Bitcoiniin tai Ethereumiin esimerkiksi XBT Provider AB:n listaamien, Bitcoinin ja Ethereumin hintoja seuraavien Exchange Traded Note:n (ETN) avulla. ETN:t ovat esimerkiksi pankkien liikkeeseenlaskemia arvopapereita (niin sanottuja sertifikaatteja), joilla käydään kauppaa osakkeiden tapaan. Ne löytyvät instrumenttihausta Bitcon ja Ethereum -hakusanoilla.

Nimetön
Nimetön
02.02.2018 21:56

Telian ja Nordean osingoista Ruotsi perii 15 %:n lähdeveron, joka hyvitetään Suomen verotuksessa yksityishenkilöiden osalta. Onko menettely sama, jos osakkeet on ostettu listaamattoman osakeyhtiön nimissä ?

Nimetön
Nimetön
19.11.2018 16:38

Nordnetin valuuttatilit ovat kätevä työkalu valuuttakaupankäyntiin. Kertoisitteko niiden verottomuudesta ja tappioiden vähennyskelvottomuudesta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.11.2018 11:22

Lähtökohtaisesti myös valuuttakaupoilla tehdyt voitot/tappiot huomioidaan verotuksessa, mutta Nordnet ei raportoi niitä verottajalle – raportointi on siis asiakkaan omalla vastuulla. /Henri

Nimetön
Nimetön
14.12.2018 15:10

Tuo lahjoittaminen oli erinomainen vinkki, josta en tiennyt.

Nimetön
Nimetön
20.12.2018 14:06

Voiko osakkeiden myyntitappiot vähentää osakehuoneiston Vuokra tuotoista?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.12.2018 07:15

Kyllä, osakkeiden myyntitappiot voi vähentää vuokratuotoista. Ennen vuotta 2016 näin ei ollut, mutta nykyään kaikkia pääomatuloja kohdellaan verotuksessa samanarvoisina (kunhan tappiot ja tulot ovat siis syntyneet 2016 tai sen jälkeen). Lisätietoja: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/ilmoita_itse_nama_vahennykse/paaomatuloista_tehtavat_vahennykse/

/Henri

Nimetön
Nimetön
19.11.2019 11:39

Onko Nordnetin palvelussa jokin yhteenvetoraportti tms. mistä helpoiten näkisin vuoden tilanteen? Siis paljonko myyntejä on tullut tehtyä, voitolla vai tappiolla, ja mitä tässä vaiheessa siis olisi syytä tehdä. Vai ollaanko tässä oman kirjanpidon varassa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  anonymous
19.11.2019 11:49

Kyllä vain! Näet mm. salkkuraportin (salkun kehityksen valitulla ajanjaksolla), vuositiliotteen ja vuosikuluraportin kohdasta Sivuni > Raportit. Lisätietoa tarjoamistamme raporteista täällä: https://www.nordnet.fi/fi/palvelut/verotus-ja-raportit /Henri

Nimetön
Nimetön
Vastaa  anonymous
20.11.2019 10:54

Kiitos, sieltähän se löytyy eli 9A-raportti kuluvan vuoden ajalta.

Nimetön
Nimetön
12.12.2019 17:40

“Onko salkkuusi kertynyt tappiollisia osakkeita, joista haluaisit päästä jo eroon? Vuodenvaihteen lähestyessä niistä luopumista kannattaa harkita – siinäkin tapauksessa, että et olisi vuoden aika myynyt vastaavaa määrää voitollisia osakkeita. Luovutustappiot saa nimittäin nykyään vähentää luovutusvoitoista viiden vuoden ajan.”
Jos myyn nyt tappiollisen sijoituksen pois ja tämän vuoden myyntivoitto ei ole tarpeeksi suuri kuitatakseen tappioita osaako/pystyykö verottaja tekemään tappioiden vähennykset tulevien viiden vuoden mahdollisista luovutusvoitoista vai pitääkö minun itse laskea vähennykset ja ilmoittaa veroilmoituksessa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  anonymous
13.12.2019 16:37

Lähtökohtaisesti vähennyksen pitäisi löytyä seuraavina vuosina omana rivinään esitäytetyltä veroilmoitukselta, mutta verovelvollisen tehtäväksi jää tarkistaa, että näin on ja lisätä se, jos ei löydy. Kuten mainitsit, tappioiden vähennyskelpoisuus jatkuu seuraavat viisi vuotta. /Henri

Nimetön
Nimetön
14.12.2019 21:56

Nordnet markets tuotteissa unlimited turbot; jos positio erääntyy arvottomana knockout tason ylityksen vuoksi, onko tämä tappio vähennettävissä verotuksessa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  anonymous
16.12.2019 12:23

Kyllä on. Tappiot kaikista Nordnetin kautta tehdyistä kaupoista on vähennettävissä verotuksessa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  anonymous
07.01.2020 18:53

Ainakaan minulla nämä knockanneista tuotteista johtuvat positioiden luovutukset eivät näy Nordnetin 9A veroraportilla, eli ilmeisesti tällaiset tapaukset pitää osata ottaa huomioon erikseen veroilmoituksessa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  anonymous
09.01.2020 14:51

Sen jälkeen kun instrumentti on poistunut salkusta, sen pitäisi näkyä myös veroraportilla. Kaiken pitäisi tapahtua veroraportoinnissa automaattisesti. Jos näin ei ole, voit ottaa yhteyttä salkkusi viestikeskuksen kautta.

Lasse
Lasse
28.11.2020 13:06

Hei! miten voin siirtää esim.arvo-osuustililläni nyt olevat osakkeeni osakesäästötililleni ja jos myyn jotain arvo-osuustilillä nyt olevia osakkeita myyntivoiton OST:lle

Dia
Dia
28.11.2020 21:03

Jotta korkokulut superluoton käyttämisestä saa vähennettyä, pitääkö voitto syntyä samana vuonna vai onko niidenkin kohdalla 5 vuotta aikaa myydä jotain voitolla?

Henri/Nordnet
Henri/Nordnet
Vastaa  Dia
30.11.2020 09:37

Korot voi tosiaan vähentää mistä tahansa pääomatuloista (osingot, myyntivoitot, vuokratulot, ym.), mutta jos tällaisia ei samana vuonna synny, niin Verottaja vaikuttaa olevan joustava vähennysoikeuden suhteen: “Sijoitustoiminnan ei voida edellyttää tuottavan tuloa samana vuonna, kun velka on otettu ja omaisuus hankittu. Esimerkiksi metsän hankintaan otetun velan korot voidaan katsoa tulonhankkimisvelan koroiksi, vaikka metsä ei tuottaisikaan tuloa samana vuonna tai edes saman omistajan omistusaikana.”. Lähde: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/49021/korkojen_vahentaminen_henkiloverotukses4/

Kysyjä
Kysyjä
01.12.2020 18:17

Voivatko puolisot lahjoittaa toisilleen osakkeita, jolloin pystyy siirtämään hyvin tuottaneet osakkeet perheen sisällä? Mikäli pystyy, niin jatkokysymyksenä seuraava esimerkki. Olen sijoittanut jokunen vuosi sitten 10000 € ja sijoituksen arvo on tuplaantunut. Mikäli myyn osakkeet, niin maksan luovutusvoitosta veroa 3000 €. Jos lahjoitan osakkeet puolisolleni, niin hän maksaa lahjaveroa 20000 eurosta eli 1300 €. Hän pitää osakkeet vuoden ja myy ne sen jälkeen maksaen lahjoituspäivän ja myyntipäivän välisen mahdollisen arvonnousun mukaisen veron. Voiko näin toimia?

Henri/Nordnet
Henri/Nordnet
Vastaa  Kysyjä
02.12.2020 08:38

Puolisot voivat lahjoittaa toisilleen osakkeita siinä missä muutkin ja kuvaamallasi tavalla voi toimia ihan sääntöjen mukaan. Itse en tosin ainakaan montaa tällaista “veivausta” perhepiirissä tekisi, koska Verottaja voi ottaa lahjoitukset tarkempaan syyniin ja tulkita ne veronkierroksi. “Jos omaisuutta jää vielä lahjanantajan määräysvaltaan, on mahdollista, että siihen sovelletaan veronkiertosäädöstä. Näin voi käydä esimerkiksi, jos lahjansaajat ovat alaikäisiä lapsia, johtava lakimies Päivi Kaari Veronmaksajain Keskusliitosta kertoo” – lainaus osoitteesta http://lounge.fim.com/osakkeiden-lahjoittaminen/