Siirry pääsisältöön

Mihin sijoittaa jos uskoo öljyn nousuun?

Minulta on kysytty mihin pitäisi sijoittaa jos uskoo öljyn hinnan nousuun. Puhutaan siis halusta spekuloida öljyn hintamuutoksella. En suosittele sitä, koska akateemisen tutkimuksen valossa ihminen ei osaa ajoittaa markkinoiden liikkeitä menestyksekkäästi (viimeisin tutkimustulos aiheesta täältä). Välillä voittaa, välillä häviää, pitkässä juoksussa häviää aina. Kuten kasinossa.

Öljyn hinnan kehitys

Öljyn hinta saattaa pysyä alhaisena pitkään, muun muassa Opecin käydessä sotaa markkinaosuuksista yhdysvaltalaisten liuskeöljytuottajien kanssa (lue aiheesta täältä). Jos kaikesta huolimatta haluat spekuloida öljyn hinnan nousulla ja sijoittaa öljyn nousuun, sijoita mieluummin sellaiseen kohteeseen, jossa sinulla on aikaa odottaa öljyn hinnan palautumista. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi öljy ETF:t (Exchange Traded Funds, eli rahasto jonka osuudet on listattu pörssiin) öljyteollisuuteen sijoittavat tavalliset rahastot, öljytoimialan osakkeet ja vivuttamattomat öljyn ETC sertifikaatit (Exchange Traded Commodities, jotka ovat ETN:ien, eli Exchange Traded Notes:ien, alalaji). Muista kuitenkin aina valita kustannuksiltaan halvin vaihtoehto.

Öljy ETF:t

Öljy ETF:t sijoittavat korkoinstrumentteihin, jonka lisäksi rahastoon otetaan futuuripositio kattamaan koko rahaston markkinarvo. Kunhan korkotuotto kattaa rahaston hallinnointipalkkion ja futuurin kulut, rahaston arvo liikkuu öljyn hinnan mukaisesti. Jos hakee puhdasta öljyn hinnan riskiä, tämän tyyppinen vaihtoehto on mielestäni paras keino sen saavuttamiseksi.

Tavalliset öljytoimialarahastot ja osakkeet

Tavalliset rahasto- ja osakesijoitukset ovat käytännössä sijoituksia yksittäisiin yrityksiin, missä kurssikehitykseen vaikuttavat paitsi öljyn hinta, myös kohdeyritysten tuloskunto. Näitä sijoituksia kannattaa siis lähestyä osakesijoitusten tapaan yrityksen liiketoimintaa, tasetta ja tuloskuntoa analysoimalla.

ETC sertifikaatit

ETC sertifikaatit ovat oikeudelliselta muodoltaan velkakirjoja, joihin on liitetty johdannainen. Siksi serifikaateissa on yleensä riski liikkeeseenlaskijan takaisinmaksukyvystä (niin sanottu vastapuoliriski), toisin kuin kohde-etuuksiin (esimerkiksi korkoinstrumentteihin) suoraan sijoittavissa ETF-tuotteissa. Alla listattujen ETC -esimerkkien varat on kuitenkin sijoitettu vakuutena oleviin velkakirjoihin, sekä futuuriin, jonka kohde-etuutena on Brentin raaka-öljy. Näin korkosijoitukset kattavat paitsi vastapuoliriskin, parhaimmassa tapauksessa myös futuurin ja sertifikaatin kulut. Tällaiset ETC:t muistuttavatkin hyvin pitkälle edellämainittuja öljy ETF:iä, vaikka ne juridiselta muodoltaan eroavatkin toisistaan.

Turbowarrantit, minifutuurit ja vivutetut ETC sertifikaatit…

Vältä kuitenkin vivuttavia warrantteja, minifutuureja ja ETC sertifikaatteja. Näiden kustannukset ovat hyvin korkeat eikä niiden arvonkehitystä aina ole intuitiivisesti helppoa mieltää (lue lisää aiheesta täältä ja täältä). Osta siinä tapauksessa mieluummin suoraan öljyn osto-optioita. Muista kuitenkin, että näiden viimeisten vaihtoehtojen osalta rahojen menettäminen on joka tapauksessa jo hyvin todennäköistä.

ETF ÖLJYRAHASTOT PÖRSSIKOODI
United States Oil Fund USO
PowerShares DB Oil Fund DBO
SIJOITUSRAHASTOT
ÖLJYOSAKKEET, POHJOISMAAT PÖRSSIKOODI
Statoil STL
Lundin   Petroleum LUPE
DNO DNO
Det   norske oljeselskap DETNOR
Africa   Oil AOI
EnQuest ENQ
Tethys   Oil TETY
Misen   Energy MISE
Questerre   Energy QEC
ÖLJYOSAKKEET, MUUT MAAT PÖRSSIKOODI
Exxon   Mobil XOM
PetroChina PTR
Royal   Dutch Shell RDS.B
PlackPearl Resources PXX
Chevron CVX
Total   S.A. TOT
BP   Plc BP
Sinopec SHI
ConocoPhillips COP
Eni   S.P.A. ENI
OXY
ETC SERTIFIKAATIT PÖRSSIKOODI
ETFS   WTI Crude Oil OD7F
ETFS   Brent Crude  00EA
ETFS   Longer Dated Brent Crude  00EB

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
08.02.2015 20:24

Vaikka markkinoiden pohjien ennustaminen on kutakuinkin mahdotonta, ainakin toistuvasti, on sijoitusten ajallisella hajautuksella mahdollista pienentää riskiä merkittävästi. Lisäksi sijoitushorisontin pitäminen pitkänä auttaa tässä.

Jos sijoittaa vivuttomiin tuotteisiin tai vakavaraisiin ja osinkoa maksaviin yrityksiin, voi odotella nousua pidemmänkin aikaa ilman huolta 🙂

Täällä muutamia muita vinkkejä ja strategiaa öljy bulleille: http://seekingalpha.com/article/2836006-oil-price-is-at-irrational-level-biggest-opportunity-since-lehman

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.02.2015 09:48

Samaa mieltä. Kiitos näkemyksestäsi!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki