Siirry pääsisältöön

Lapselle säästäminen kannattaa

Viime aikoina eri medioissa on ollut paljon puhetta lapselle säästämisestä. Lue miksi juuri lapselle säästäminen kannattaa ja miten siihen kannattaisi ryhtyä.

Lapselle säästäminen

Aika on rahaa

Vanhan sanonnan mukaan aika on rahaa. Säästämisessä pitkäjänteisyys onkin kultaa. Varsinkin lapselle säästämisessä korkoa korolle ilmiö pääsee valloilleen, koska lapsella on enemmän aikaa odotella tuoton karttumista.

Korkoa korolle ilmiön vaikutus kasvaa eksponentiaalisesti ajan myötä. Maailman kuulun sijoittajan, Warren Buffettin varallisuudesta 95 prosenttia on syntynyt kuudenkymmenen ikävuoden jälkeen. No, ei hän ollut tyhjätasku sitä ennenkään.

Todellisessa osakesijoittamisessa pitkäaikaväli edustaa lisäksi kasvavassa määrin ennustettavuutta, kun taas lyhyt aikaväli sattumanvaraisuutta. Mitä pidempi sijoitushorisontti, sitä varmemmin sijoituksesi keskimääräinen vuotuinen tuotto lähenee 6,6 prosenttia.

Matkan varrella olevat tuottospurtit ja -romahdukset tasaantuvat ajan myötä tuota lukua kohti. Mikäli tämän sisäistää, voi lisäksi nukkua elämänsä yöt levollisin mielin.

Pienemmällä pidemmälle

Jos 40 -vuotias aikoo miljonääriksi eläkeikäänsä mennessä, hänen tulisi sijoittaa 178 055,53 euroa osakemarkkinoille ja antaa sijoituksen kasvaa 6,6 prosentin keskimääräistä vuotuista osaketuottotahtia, jotta hän pääsisi tavoitteeseensa.

Mikäli 20 -vuotiaalla on samat pyrkimykset, hänen ei tarvitsisi sijoittaa kuin 49 591,97 euroa ja korkoa korolle ilmiö hoitaa loput. Täytettyään 67 vuotta tämä laskennallinen sijoitus on kasvanut tasan miljoonaan euroon.

Vastasyntyneestä lapsesta leivotaankin sitten eläkemiljonääri 13 812,34 euron kertasijoituksella.

Yllä olevat esimerkit ovat toki täysin laskennallisia, mutta korko korolle ilmiön ajan myötä kasvava vaikutus on yksiselitteinen: mitä aikaisemmin aloitat säästämisen, sitä vähemmällä pääset perille. Valitettavan monen kohdalla – myös omalla – tämän seikan sisäistämiseksi menee turhan monta vuotta.

Lapselleen säästäminen on viisauden hyödyntämistä – ajoissa.

Tarkan-markan jälkeläisiä?

Esimerkin voimalla iskostettu säästämisen periaate ja toiminnallisuus saattaa myös kasvattaa lapsesta sopivasti talousviisasta jälkeläistä. Säästöistä voi olla hyötyä myös yllättävien elämänkäänteiden aiheuttamien töyssyjen tasoittamiseksi.

Raha ei tee onnelliseksi, kuten ei myöskään rahattomuus. Sopivasti iskostetulla talousajattelulla jälkeläiset saattavat kuitenkin välttyä turhilta karikoilta, kuten pikavippien aiheuttamilta pienvelkakierteiltä. Suuremmilta velkakierteiltä nyt puhumattakaan.

Einsteinin sanoin: “korkoa korolle ilmiö on maailman kahdeksas ihme. Joka sitä ymmärtää, tienaa sen; joka ei ymmärrä, maksaa sitä”.

Helppoa

Päinvastoin kuin sijoituspalvelualan ihmiset yleensä antavat ymmärtää, vaurastumisen alulle laittaminen ei ole vaikeaa. Se vaatii vain kolmea asiaa:

  1. Aloita säästäminen. Ellet aloita mikään ei muutu.
  2. Säästä pitkäjänteisesti osakkeisiin, esimerkiksi kustannustehokkaiden osakeindeksirahastojen avulla. Osakkeet tuottavat pitkässä juoksussa parhaiten ja pitkäjänteisyyden avulla pääset yhä varmemmin tavoitteeseesi.
  3. Minimoi sijoitustoimintaasi liittyvät kulut. Kulut syövät tuottoa. Vain sijoittamisessa saat enemmän, kun maksat vähemmän.

Kuluton kuukausisäästösopimus, jonka puitteissa kuukausittainen summa siirtyy automaattisesti valitsemiisi sijoitusrahastoihin, on useimmille se helpoin ja varmin tapa onnistua pitkäjänteisessä osakesäästämisessä.

Pienistä puroista…

Palkastaan on suhteellisen helppo kanavoida 3-5 prosentin summa säästöön ilman, että taloudenpito kaatuu. Vaikka tulopuoli jättäisikin toivomisen varaa.

Huomaa, että jo viisitoista (15) kuukausittaisesta lapsilisästä sijoitettua euroa tuottanee viisaamman lapsen ja tälle noin 132 551 euron ylimääräisen eläkkeen. Tämä ei vaadi syviä taskuja vaan pitkäjänteistä kärsivällisyyttä.

Katso YLEn Aamu-tv lähetys aiheesta täältä.

Laske säästölaskurilla miten sijoitukset kasvavat ajan myötä.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
11 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
03.11.2017 08:23

Korkoa korolle laskurin mukaan saan ensimmäisen miljoonani 55 vuotiaana jos jatkan sijoittamista nykyisellä summalla joka kuukausi ja vuotuinen tuotto säilyy ennallaan. Ei ole siis kuin 29 vuotta enää odotettava 😀

Nimetön
Nimetön
31.08.2016 21:18

Edelleen täyttä asiaa! Itse havahduin rahastosäästämiseen vasta alkuvuodesta ja melkein 40. ikävuoden kolkuttaessa korjausliikettä saa tehdä ronskimmin. Tästä viisastuneena oma 1,5-vuotias lapsi tulee vaihtamaan nykyisen kuukausisäästökohteenaan olevan rahaston yli 5 kertaa edullisempaan indeksirahastoon ratkaisuun. Ne prosentin tai jopa kahden hallinnointikulut kuulostaa pieneltä, mutta vuosien aikana niistä kertyy valtavasti rahaa! Ylen aamu-TV taisi olla oikea media kompaktissa 7 minuutin paketissa. Ylen FB-sivu keräsi valtavasti kommentteja 15€ kuukausisäästöstä. Tottakai osalle sekin tulee olemaan mahdotonta, mutta valtamäärän suomalaisista käyttäessä kuukaudessa suurempia summia viinaan, tupakkaan, uhkapelaamiseen ja yli 500€ puhelimien osamaksuihin, ihmettelin kommenteista noussutta paheksuntaa säästämistä kohtaan. Ja loppupäivästä Oksaharju ihmettelee suomalaisten 60 miljardin… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
31.08.2016 13:54

Kiitos loistavasta blogistasi ja asiantuntevista vinkeistä erityisesti näitä korkosäästämisiä koskien! Kysyisin vielä neuvoa eräässä yksityiskohdassa, johon en ole löytänyt selkeää ohjetta. Elän jo useampaa vuotta toimeentulotuen varassa, sillä olen kahdesta tutkinnostani (ylempi akateeminen ja tekninen ammattikoulutus) ja 25 vuoden työkokemuksestani huolimatta pitkäaikaistyötön. Lyhyitä pätkätöitä lukuunottamatta en ole 40 v. täytettyäni onnistunut saamaan vakituista työsuhdetta. Pienen summan kuukausittainen sijoittaminen voisi hyvinkin tarjota helpotusta taloudelliseen tilanteeseeni ja se voisi olla mahdollista jos muuttaisin edullisempaan asuntoon esim. Saloon tai Karjaalle (asun Vantaalla). Ongelmana on kuitenkin, että jos ryhdyn sijoittajaksi tai säästäjäksi, sosiaalitoimisto ja kela edellyttävät minun elävän sijoitusteni tuotolla tai myymään ne, ennenkuin… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
31.08.2016 14:05

Kiitos palautteesta ja blogi-aihe ehdotuksesta. Täytyypä tutkia, tiedän kokemuksesta, että arvottoman tontin (osa-)omistaminen on tukien saamisen suhteen hankalaa…

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
31.08.2016 20:46

Hieno juttu! Täsmennän siis, että asun vuokralla eikä minulla ole omaisuutta eikä autoa. Olen karsinut kulut minimiin, eli ei maksullisia harrastuksia ym. En tupakoi enkä juo alkoholia. Vuokran ja pakollisten kulujen jälkeen jää tyypillisesti 120 euroa kuussa, jonka käytän ruokaan. Sijoitusvinkit ovat siis tarpeen, nyt kun eläkettäkään ei kerry 🙂

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
02.09.2016 11:42

Niinhän asian laidan pitääkin olla, että valtio ei avusta, mikäli omaa varallisuutta on.

Nimetön
Nimetön
31.08.2016 10:29

Täsmälleen näin. Sekä kummilapsi että omat lapset säästävät kuukausittain kympin tai kaksi indeksirahastoon. Mukaan on houkuteltu myös isovanhempia vaihtelevalla menestyksellä. Yhdellä on jo vaikkapa ajokorttirahat fikassa ja jälkimmäisten sijoitusomaisuus on suurempi kuin itsellä 20-vuotiaana. Omalla sijoittajataipaleella suurin menetys on ollut ymmärtämättömyys asioista – varsinkin korkoa korolle ilmiöstä. Kotona koettiin että pörssi on kasino ja vähintäänkin kyseenalaista herrojen humpuukia eikä sijoittaminen tai säästäminen oikeastaan kuulunut edes sanavarastoon. Tosin tulotasokin oli vaatimaton, eikä nykyisenkaltaisia mahdollisuuksia vaikkapa indeksisijoittamiseen ollut tietenkään olemassa. Silti lottoaminen oli joka viikkoinen huvi ja haaveiden aihe – ns rehellinen tapa rikastua? Suosittelen lämpimästi kaikille siihen kykeneville jälkikasvulle säästämistä. Ja… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
30.08.2016 18:19

kyllä se nyt on vain hyvä että kaikki ei säästä ja sijoita, suomen talous menisi heti kyykkyyn ja valtio konkurssiin

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
31.08.2016 09:03

Aivan. On siis parempi pysyä köyhänä ja hokea moralisoivia latteuksia.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
31.08.2016 10:31

Ei pidä paikkaansa. Kansalaisten vaurastuminen johtaa talouden kasvuun sekä kasvavaan hyvinvointiin. Ja kaupan päälle verotulot kasvavat lopulta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
31.08.2016 16:21

Nojoon kommentti on taas näitä, joko provosointia taikka on sitten vaan oikeasti niin tyhmä.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki