Lapselle
säästäminen

Alkuun

 1. Alaikäisen salkut ja tilit

  Kun alat ajoissa säästää lapselle, pienilläkin varoilla on aikaa kasvaa ja voit yllättää lapsen isommalla summalla aikuisiällä. Arvo-osuus- tai talletustilin avaus on myös hyvä lahjaidea.

  Olit sitten äiti, isä, isovanhempi, kummi tai ystävä, Nordnetissä voit aloittaa säästämisen lapselle ilman turhia palvelumaksuja.

  Säästä lapselle, sijoita tulevaan

  Sijoitus lapsen tulevaisuuteen

  Varoilla on aikaa kasvaa

  Tuottava lahjaidea

  Tilin avaaminen lapselle

  Avaa osake- ja rahastosalkku. Klikkaa nappia tai tätä linkkiä, ja pääset kätevästi alkuun.

  Täytä lomake ja tulosta sopimus. Muista, että molempien huoltajien tulee allekirjoittaa sopimus.

  Liitä mukaan huoltajien henkilötodistuksien kopiot. Lähetä sopimuksen mukana kopiot molempien huoltajien voimassaolevista kuvallisista henkilötodistuksista yhden henkilön oikeaksi todistamina.

  Tarkista alta tarvitaanko valtakirja. Lue alta tarkemmin, miten sisäänkirjautumistapa määrittyy ja tarvitaanko huoltajien valtakirja sisäänkirjautumisen varmistamikseksi.

  Tunnukset saatuasi kirjaudu sisään ja aloita säästäminen lapselle. Kun alaikäinen salkunomistaja tulee täysikäiseksi, salkun hallinta siirtyy hänen omiin nimiinsä.

  Miten sisäänkirjautumistapa määrittyy?


  Sisäänkirjautumistapa lapsen salkkuun määrittyy sen mukaan ovatko lapsen huoltajat itse asiakkaana Nordnetissä ja kuka salkkua hallinnoi:

  Olen lapsen huoltaja, mutta en ole itse asiakkaana Nordnetissä

  Jos vanhemmat eivät ole asiakkaana Nordnetissä, lapsen nimiin avataan oma salkku ja salkun katselutunnisteet lähetetään lapsen nimellä sekä valtuutettujen sisäänkirjautumistunnisteet huoltajien nimillä.

  Olen lapsen huoltaja ja itse asiakkaana Nordnetissä

  Jos jommallakummalla tai molemmilla huoltajista on salkku Nordnetissä, lapselle lähetetään uudet erilliset katselutunnukset lapsen salkkuun. Lapsen salkku liitetään automaattisesti vanhempien salkun alle ja salkkuun pääsee vanhempien nykyisillä henkilökohtaisilla sisäänkirjautumistunnuksilla pikakirjautumisen kautta.

  Lapsen isovanhempi tai esim. kummi haluaa hoitaa lapsen salkkua

  Valtakirjalla vanhemmat voivat antaa pääsyn lapsen salkkuun myös jollekin muulle haluamalleen henkilölle, kuten isovanhemmalle tai kummille. Jos valtuutettu ei ole itse asiakkaana Nordnetissä, hän saa omat henkilökohtaiset sisäänkirjautumistunnisteet lapsen salkkuun.

  Jos valtuutetulla on itsellään salkku Nordnetissä, lapsen salkku voidaan yhdistää hänen omien sisäänkirjautumistunnisteiden alle. Valtakirjaan tarvitaan molempien huoltajien allekirjoitukset.

  Valtakirjaavautuu uuteen ikkunaan
  Rajoitettu valtakirjaavautuu uuteen ikkunaan
  Kaupankäyntivaltakirjaavautuu uuteen ikkunaan

 2. Näin teet lapsestasi miljonäärin


  Kannattaako lapsilisät sijoittaa?

  Talousasiantuntija Martin Paasi vieraili Ylen aamu-tv:n haastettelussa keskustelemassa tunteitakin nostattavasta aiheesta: kannattaisiko lapsilisät sijoittaa ja miten meistä kaikista voisi tulla miljonäärejä.

  Katso aamu-tv:n lähetys.linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

  Martin Paasi Ylen aamu-tv

  Naiset, lapset ja sijoittaminen

  Miten turvata lapsen tulevaisuus? Voiko viikkorahalla opastaa lasta järkevään talouden hallintaan? #rahapodissa vieraana Lapset ja raha -bloggaaja Nina Nordlund, joka pyrkii kasvattamaan kolmesta lapsestaan taloudellisesti älykkäitä ja tekemään samalla itsestään taloudellisesti riippumattoman hyvillä sijoituksilla.

  Miksi lapselle säästäminen kannattaa?

  Miksi juuri lapselle säästäminen kannattaa ja miten siihen kannattaisi ryhtyä? Varsinkin lapselle säästämisessä voit hyödyntää korkoa korolle ilmiötä, koska lapsella on enemmän aikaa odottaa tuoton karttumista.

  Lue talousasiantuntija Martin Paasin kirjoitukset Nordnet Blogista: Miksi lapselle säästäminen kannattaalinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan ja mitä käytännön asioita lapselle säästämisessä kannattaa huomioidalinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.

  Säästöpossu

  Video: vinkkejä lapselle säästämiseen

 3. Säästölaskuri

  Kertasijoitus

  0 €

  10 000 €

  Vuosittainen säästösumma

  0 €

  10 000 €

  Vuotuinen nettotuotto-odotus

  0 %

  15 %

  Sijoitusaika

  1 v

  100 v


  Sijoituksen arvo sijoitusajan päättyessä


  Säästäminen kannattaa aloittaa tänään

  Mitä aiemmin aloitat säästämisen lapselle, sitä pidempään korkoa korolleavautuu uuteen ikkunaan -vaikutus ehtii kasvattaa pääomaa. Säästämisessä ja sijoittamisessa aloittaminen onkin ajoittamista tärkeämpää.


  Kokeile säästölaskurilla, miten paljon lapsellesi kertyy säästöjä, kun aloitat ajoissa

  Esimerkkilaskelma


  Esimerkki 1

  Aloitat säästämisen lapsellesi tämän 1-vuotissyntymäpäivänä. Sijoitat tuolloin alkupääomaksi lapsen salkkuun 500 euroa. Sen jälkeen säästät salkkuun joka kuukausi 50 euroa, eli 600 euroa vuodessa. Sijoitat säästöt osakeindeksirahastoon, jonka oletat tuottavan nettona noin 6 % vuodessa. Lapsen täyttäessä 20 vuotta hänelle on kertynyt säästöjä 23 584 €.


  Esimerkki 2

  Kuten esimerkissä 1, mutta aloitat säästämisen vasta, kun lapsi täyttää 7 vuotta. 20 vuotta täytettyään lapsella on säästössä 13 676 €. Molemmissa tapauksissa lapsen säästöt ovat parikymppisenä siis varsin hyvällä tasolla, mutta muutaman vuoden ero aloitusajankohdassa kuitenkin tarkoitti noin 10 000 euron eroa lopputuloksessa.


  Säästölaskurin laskelma perustuu valitsemaasi säästösummaan, nettotuotto-odotukseen (tuotto-odotus miinus kulut) ja säästöaikaan. 

  Laskelma on suuntaa-antava. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Verotusta tai inflaatiota ei ole otettu huomioon.


 4. Osake- ja rahastosäästäminen lapselle


  Osakkeita lapsen salkkuun

  Osakesijoittaminen tarjoaa historiallisesti katsottuna pitkällä aikavälillä, kuten lapselle säästäessä, parhaat tuottomahdollisuudet. Nordnetissä sijoitat osakkeisiin täysin ilman säilytys- ja kuukausimaksuja. Maksat vain kaupankäynnistä, ja senkin teet edullisesti.


  Salkku
  Piha

  Tuottoa rahastoista

  Pitkäaikaisessa varojen kartuttamisessa myös rahastosäästäminen tarjoaa hyvän vaihtoehdon. Voit tehdä lapsellesi kuukausisäästösopimuksen ja säästää haluamiisi rahastoihin jo alk. 15 eurolla kuussa.

  Nordnetissä rahastojen ostamisesta tai myymisestä ei tarvitse maksaa mitään. Merkintä- ja lunastuspalkkiot ovat siis 0 €. Maksat ainoastaan rahastoyhtiön veloittamat kulut, jotka näet Nordnetin palvelusta kunkin rahaston perustiedoista. Huomioithan, että joihinkin noteerattuihin ja noteeraamattomiin sijoitusrahastoihin sijoittaminen vaatii maistraatin hyväksynnän.

  Korkoa talletustililtä

  Silloin, kun et halua sijoittaa kaikkia säästöjä osakkeisiin tai rahastoihin, voit kartuttaa lapselle varoja talletustilillä.

  Talletustili tarjoaa paremman koron kuin salkun kaupankäyntitili.

  Säästöpossu
 5. Aloita säästäminen lapselle

  Asiakkuuden avaaminen on maksutonta.

 6. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

   

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.