Lapselle säästäminen

Alkuun

Alaikäisen salkut ja tilit

Kun alat ajoissa säästää lapselle, pienilläkin varoilla on aikaa kasvaa ja voit yllättää lapsen isommalla summalla aikuisiällä. Arvo-osuus- tai talletustilin avaus on myös hyvä lahjaidea.

Olit sitten äiti, isä, isovanhempi, kummi tai ystävä, Nordnetissä voit aloittaa säästämisen lapselle ilman turhia palvelumaksuja.

Säästä lapselle, sijoita tulevaan

Sijoitus lapsen tulevaisuuteen

Varoilla on aikaa kasvaa

Tuottava lahjaidea

Tilin avaaminen lapselle

Avaa osake- ja rahastosalkku. Klikkaa nappia tai tätä linkkiä, ja pääset kätevästi alkuun.

Täytä lomake ja tulosta sopimus. Muista, että molempien huoltajien tulee allekirjoittaa sopimus.

Liitä mukaan huoltajien henkilötodistuksien kopiot. Lähetä sopimuksen mukana kopiot molempien huoltajien voimassaolevista kuvallisista henkilötodistuksista yhden henkilön oikeaksi todistamina.

Tarkista alta tarvitaanko valtakirja. Lue alta tarkemmin, miten sisäänkirjautumistapa määrittyy ja tarvitaanko huoltajien valtakirja sisäänkirjautumisen varmistamikseksi.

Tunnukset saatuasi kirjaudu sisään ja aloita säästäminen lapselle. Kun alaikäinen salkunomistaja tulee täysikäiseksi, salkun hallinta siirtyy hänen omiin nimiinsä.

Miten sisäänkirjautumistapa määrittyy?


Sisäänkirjautumistapa lapsen salkkuun määrittyy sen mukaan ovatko lapsen huoltajat itse asiakkaana Nordnetissä ja kuka salkkua hallinnoi:

Olen lapsen huoltaja, mutta en ole itse asiakkaana Nordnetissä

Jos vanhemmat eivät ole asiakkaana Nordnetissä, lapsen nimiin avataan oma salkku ja salkun sisäänkirjautumistunnisteet lähetetään lapsen nimellä. Jos vanhemmat kuitenkin haluavat omat henkilökohtaiset sisäänkirjautumistunnisteet lapsen salkkuun, on täytettävä ja palautettava lomake Vanhempien valtakirjaavautuu uuteen ikkunaan.

Olen lapsen huoltaja ja itse asiakkaana Nordnetissä

Jos jommallakummalla tai molemmilla huoltajista on salkku Nordnetissä, lapselle lähetetään uudet erilliset tunnukset lapsen salkkuun. Lapsen salkkua voit hallita helpommin palauttamalla lapsen sopimuksen mukana lomakkeen Vanhempien valtakirjaavautuu uuteen ikkunaan. Tällöin lapsen salkku liitetään vanhempien salkun alle ja salkkuun pääsee vanhempien nykyisillä henkilökohtaisilla sisäänkirjautumistunnuksilla pikakirjautumisen kautta.

Lapsen isovanhempi tai esim. kummi haluaa hoitaa lapsen salkkua

Valtakirjalla vanhemmat voivat antaa pääsyn lapsen salkkuun myös jollekin muulle haluamalleen henkilölle, kuten isovanhemmalle tai kummille. Jos valtuutettu ei ole itse asiakkaana Nordnetissä, hän saa omat henkilökohtaiset sisäänkirjautumistunnisteet lapsen salkkuun.

Jos valtuutetulla on itsellään salkku Nordnetissä, lapsen salkku voidaan yhdistää hänen omien sisäänkirjautumistunnisteiden alle. Valtakirjaan tarvitaan molempien huoltajien allekirjoitukset.

Valtakirjaavautuu uuteen ikkunaan
Rajoitettu valtakirjaavautuu uuteen ikkunaan
Kaupankäyntivaltakirjaavautuu uuteen ikkunaan

Näin teet lapsestasi miljonäärin


Kannattaako lapsilisät sijoittaa?

Talousasiantuntija Martin Paasi vieraili Ylen aamu-tv:n haastettelussa keskustelemassa tunteitakin nostattavasta aiheesta: kannattaisiko lapsilisät sijoittaa ja miten meistä kaikista voisi tulla miljonäärejä.

Katso aamu-tv:n lähetys.linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan

Martin Paasi Ylen aamu-tv

Naiset, lapset ja sijoittaminen

Miten turvata lapsen tulevaisuus? Voiko viikkorahalla opastaa lasta järkevään talouden hallintaan? #rahapodissa vieraana Lapset ja raha -bloggaaja Nina Nordlund, joka pyrkii kasvattamaan kolmesta lapsestaan taloudellisesti älykkäitä ja tekemään samalla itsestään taloudellisesti riippumattoman hyvillä sijoituksilla.

Miksi lapselle säästäminen kannattaa?

Miksi juuri lapselle säästäminen kannattaa ja miten siihen kannattaisi ryhtyä? Varsinkin lapselle säästämisessä voit hyödyntää korkoa korolle ilmiötä, koska lapsella on enemmän aikaa odottaa tuoton karttumista.

Lue talousasiantuntija Martin Paasin kirjoitukset Nordnet Blogista: Miksi lapselle säästäminen kannattaalinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan ja mitä käytännön asioita lapselle säästämisessä kannattaa huomioidalinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.

Säästöpossu

Video: vinkkejä lapselle säästämiseen

Nordnet vertailussa edullisin

Edullisin ratkaisu, kun sijoitat lapselle osakkeisiin


Riippumaton sijoitussivusto Sijoittaja.fi vertaili pankkien tarjoamia ratkaisuja lapselle säästämiseen. Menestyimme tutkimuksessa matalimmilla kuluilla.

Nordnet oli tutkimuksessa edullisin ratkaisu, kun kyseessä oli säästäminen ja sijoittaminen lapselle osakkeisiin. Katso koko vertailulinkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.

Sijoittaja.fi vertailu

Säästölaskuri

Kertasijoitus

0 €

10 000 €

Vuosittainen säästösumma

0 €

10 000 €

Vuotuinen nettotuotto-odotus

0 %

15 %

Sijoitusaika

1 v

100 v


Sijoituksen arvo sijoitusajan päättyessä


Säästäminen kannattaa aloittaa tänään

Mitä aiemmin aloitat säästämisen lapselle, sitä pidempään korkoa korolleavautuu uuteen ikkunaan -vaikutus ehtii kasvattaa pääomaa. Säästämisessä ja sijoittamisessa aloittaminen onkin ajoittamista tärkeämpää.


Kokeile säästölaskurilla, miten paljon lapsellesi kertyy säästöjä, kun aloitat ajoissa

Esimerkkilaskelma


Esimerkki 1

Aloitat säästämisen lapsellesi tämän 1-vuotissyntymäpäivänä. Sijoitat tuolloin alkupääomaksi lapsen salkkuun 500 euroa. Sen jälkeen säästät salkkuun joka kuukausi 50 euroa, eli 600 euroa vuodessa. Sijoitat säästöt osakeindeksirahastoon, jonka oletat tuottavan nettona noin 6 % vuodessa. Lapsen täyttäessä 20 vuotta hänelle on kertynyt säästöjä 23 584 €.


Esimerkki 2

Kuten esimerkissä 1, mutta aloitat säästämisen vasta, kun lapsi täyttää 7 vuotta. 20 vuotta täytettyään lapsella on säästössä 13 676 €. Molemmissa tapauksissa lapsen säästöt ovat parikymppisenä siis varsin hyvällä tasolla, mutta muutaman vuoden ero aloitusajankohdassa kuitenkin tarkoitti noin 10 000 euron eroa lopputuloksessa.


Säästölaskurin laskelma perustuu valitsemaasi säästösummaan, nettotuotto-odotukseen (tuotto-odotus miinus kulut) ja säästöaikaan. 

Laskelma on suuntaa-antava. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Verotusta tai inflaatiota ei ole otettu huomioon.


Osake- ja rahastosäästäminen lapselle


Osakkeita lapsen salkkuun

Osakesijoittaminen tarjoaa historiallisesti katsottuna pitkällä aikavälillä, kuten lapselle säästäessä, parhaat tuottomahdollisuudet. Nordnetissä sijoitat osakkeisiin täysin ilman säilytys- ja kuukausimaksuja. Maksat vain kaupankäynnistä, ja senkin teet edullisesti.


Salkku
Piha

Tuottoa rahastoista

Pitkäaikaisessa varojen kartuttamisessa myös rahastosäästäminen tarjoaa hyvän vaihtoehdon. Voit tehdä lapsellesi kuukausisäästösopimuksen ja säästää haluamiisi rahastoihin jo alk. 15 eurolla kuussa.

Nordnetissä rahastojen ostamisesta tai myymisestä ei tarvitse maksaa mitään. Merkintä- ja lunastuspalkkiot ovat siis 0 €. Maksat ainoastaan rahastoyhtiön veloittamat kulut, jotka näet Nordnetin palvelusta kunkin rahaston perustiedoista. Huomioithan, että joihinkin noteerattuihin ja noteeraamattomiin sijoitusrahastoihin sijoittaminen vaatii maistraatin hyväksynnän.

Korkoa talletustililtä

Silloin, kun et halua sijoittaa kaikkia säästöjä osakkeisiin tai rahastoihin, voit kartuttaa lapselle varoja talletustilillä.

Talletustili tarjoaa paremman koron kuin salkun kaupankäyntitili.

Säästöpossu

Aloita säästäminen lapselle

Asiakkuuden avaaminen on maksutonta.

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

 

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.