Lapselle
säästäminen

Alkuun

 1. Lapselle säästäminen kannattaa – pienistäkin puroista kasvaa ajan myötä iso virta.

  Kun alat ajoissa säästää lapselle, pienilläkin varoilla on aikaa kasvaa ja voit yllättää lapsen isommalla summalla aikuisiällä. Arvo-osuustilin avaus on myös hyvä lahjaidea.

  Olit sitten äiti, isä, isovanhempi, kummi tai ystävä, Nordnetissä voit aloittaa säästämisen lapselle ilman turhia palvelumaksuja.

 2. Kokeile, miten lapsesi säästöt voivat kasvaa:

  Kertasijoitus alussa

  Kuukausisäästösumma

  Vuotuinen tuotto-odotus*

  Sijoitusaika

  Sijoituksen arvo sijoitusajan päättyessä

  *Helsingin pörssin keskimääräinen vuotuinen tuotto viimeiseltä 15 vuodelta (30.12.2002–29.12.2017) on 7,76 %, mukaan lukien osingot ja korkoa korolle -vaikutus. Ilman osinkoja tuotto on 3,35 %. Huomioi, että historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta.

  Näin laskimme – klikkaa tästä nähdäksesi laskurissa käytetyt oletukset.

  Laskelman tarkoitus on antaa esimerkki siitä, miten säännöllinen säästäminen voi saada rahasi kasvamaan ajan myötä. Laskelman tulosta ei tule käsittää sijoitussuositukseksi tai -neuvoksi. Laskelma on yksinkertaistus todellisuudesta. 

  Laskelmassa on huomioitu rajallinen määrä muuttujia:

  • kertasijoitus alussa
  • kuukausittainen säästösumma
  • sijoitusaika vuosina
  • vuotuinen tuotto-odotus.

  On mahdotonta sanoa, miten suuri tuotto tulee todellisuudessa olemaan. Esimerkkilaskelman tuottoprosentti on vain oletus.

  Laskelmassa ei ole huomioitu kaikkia säästösummaan todellisuudessa vaikuttavia tekijöitä, kuten inflaatiota, veroja, valuuttakurssimuutoksia ja rahastoihin liittyviä kuluja. Laskelma ei perustu mihinkään tiettyyn säästötapaan.

  Pidätämme oikeuden mahdollisiin kirjoitusvirheisiin ja virheellisiin laskelmiin.

 3. Lapselle säästäminen – näin se toimii

  Salkun avaaminen lapselle

  Lapselle säästämisen aloittaminen on Nordnetissä helppoa:

  1. Avaa osake- ja rahastosalkku. Klikkaa tätä linkkiä, niin pääset kätevästi alkuun.

  2. Täytä lomake ja tulosta sopimus. Muista, että molempien huoltajien tulee allekirjoittaa sopimus.

  3. Liitä mukaan huoltajien henkilötodistuksien kopiot. Lähetä sopimuksen mukana kopiot molempien huoltajien voimassaolevista kuvallisista henkilötodistuksista yhden henkilön oikeaksi todistamina.

  4. Tunnukset saatuasi kirjaudu sisään ja aloita säästäminen lapselle. Kun alaikäinen salkunomistaja tulee täysi-ikäiseksi, salkun hallinta siirtyy hänen omiin nimiinsä.

  Lapselle säästäminen esim. kummin tai isovanhemman toimesta

  Valtakirjalla vanhemmat voivat antaa pääsyn lapsen salkkuun myös jollekin muulle haluamalleen henkilölle, kuten isovanhemmalle tai kummille. Jos valtuutettu ei ole itse asiakkaana Nordnetissä, hän saa omat henkilökohtaiset sisäänkirjautumistunnisteet lapsen salkkuun.

  Jos valtuutetulla on itsellään salkku Nordnetissä, lapsen salkku voidaan yhdistää hänen omien sisäänkirjautumistunnisteiden alle. Valtakirjaan tarvitaan molempien huoltajien allekirjoitukset. Valtakirjoja on kolmea erilaista laatua:

  • Valtakirja antaa laajimmat mahdolliset valtuudet mm. kaupankäyntiin ja varojen nostamiseen salkusta.
  • Rajoitettu valtakirja antaa valtuudet kaupankäyntiin, mutta ei varojen nostamiseen salkusta.
  • Kaupankäyntivaltakirja antaa valtuudet vain kaupankäyntiin ja tietojen saamiseen tilitilanteesta.

  Huom: kummi, vanhempi tai kuka vain kolmas osapuoli voi tehdä talletuksia lapsen salkkuun myös ilman valtakirjoja. Lue lisää rahalahjoitusten tekemisestä Nordnetin lahjakorttisivulta.

 4. Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

  Miksi lapselle säästäminen kannattaa?

  Vanhan sanonnan mukaan aika on rahaa. Säästämisessä pitkäjänteisyys onkin kultaa. Varsinkin lapselle säästämisessä korkoa korolle -ilmiö pääsee valloilleen, koska lapsella on enemmän aikaa odotella tuoton karttumista.

  Korkoa korolle -ilmiön vaikutus kasvaa eksponentiaalisesti ajan myötä: maailmankuulun sijoittajan, Warren Buffettin, varallisuudesta 95 prosenttia on syntynyt kuudenkymmenen ikävuoden jälkeen!

  Kuinka paljon lapselle kannattaa säästää?

  Voit itse päättää, miten säästät lapsellesi: voit tehdä kertasijoituksen tai aktivoida kuukausisäästösopimuksen ja säästää haluamiisi rahastoihin jo alk. 15 eurolla kuussa. Valitsit sitten minkä tahansa tavan, niin säästäminen kannattaa aloittaa heti. Pienistäkin summista kasvaa ajan myötä kelpo potti.

  Sijoittaisinko osakkeisiin vai rahastoihin?

  Osakesijoittaminen tarjoaa historiallisesti katsottuna pitkällä aikavälillä, kuten lapselle säästäessä, parhaat tuottomahdollisuudet. Nordnetissä sijoitat osakkeisiin ilman säilytys- ja kuukausimaksuja. Maksat vain kaupankäynnistä, ja senkin teet edullisesti.

  Pitkäaikaisessa varojen kartuttamisessa myös rahastosäästäminen tarjoaa hyvän vaihtoehdon. Voit tehdä lapsellesi kuukausisäästösopimuksen ja säästää haluamiisi rahastoihin jo alk. 15 eurolla kuussa. Nordnetissä rahastojen ostamisesta tai myymisestä ei tarvitse maksaa mitään. Merkintä- ja lunastuspalkkiot ovat siis 0 €. Maksat ainoastaan rahastoyhtiön veloittamat kulut, jotka näet Nordnetin palvelusta kunkin rahaston perustiedoista. Huomioithan, että joihinkin noteerattuihin ja noteeraamattomiin sijoitusrahastoihin sijoittaminen vaatii maistraatin hyväksynnän.

  Voinko siirtää lapseni säästöt Nordnetiin toisesta pankista?

  Kyllä, voit siirtää lapsesi säästöt ja osake- tai ETF-muotoiset sijoitukset Nordnetiin toisesta pankista siirtovaltakirjan avulla.

  Huomioitavaa:
  - Rahasto-osuuksia ei voi valitettavasti siirtää toisesta pankista Nordnetiin.
  - Kun siirrät toisesta pankista arvopapereita Nordnetiin, arvopaperien hankintahinnat eivät päivity siirron mukana. Muista ottaa hankintatiedot eli hankintahinnat ja -päivät talteen tulevaisuutta varten.
  - Suomalaisen arvo-osuustilin koti- ja ulkomaisten arvo-osuuksien siirto kokonaisuudessaan on Nordnetin puolesta lähtökohtaisesti maksutonta. Ulkomaisten arvo-osuuksien osalta kannattaa kysyä luovuttavasta säilyttäjäyhteisöstä mahdollisista siirrosta aiheutuvista kuluista.

 5. Aloita säästäminen lapselle
  jo tänään.

  Asiakkuuden avaaminen on maksutonta.

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.