Siirry pääsisältöön

Läpinäkyvää pankkitoimintaa: Miten Nordnetin työntekijät käyvät osakekauppaa?

Olen Nordetin Compliance Officer ja olen yksi heistä, jotka vastaavat siitä, että Nordnetin työntekijät noudattavat rahoituslaitoksia velvoittavia säännöksiä. Tänään kerron teille, millaisten sääntöjen puitteissa Nordnetin työntekijät saavat tehdä henkilökohtaisia sijoituksia.

Työntekijöiden tekemiä osakakauppoja koskevat pääsäännöt perustuvat Suomessa Finanssialan Keskusliiton antamiin kaupankäyntiohjeisiin. Finanssialan Keskusliitto on antanut ohjeet, jotta sen jäsenillä olisi käytössään yhtenäiset minimisäännöt, ja tietenkin myös että kaikki noudattavat arvopaperimarkkinalainsäädäntöä ja Finanssivalvonnan määräyksiä ja ohjeita.

Miksi säännöt ovat olemassa?

Säännöt ovat olemassa siksi, että sinä asiakkaana voisit luottaa siihen, etteivät rahoituslaitostentyöntekijät voi käyttää tietoja asiakkaiden liiketoimista tai yhtiöistä pohjana omiin henkilökohtaisiin osakekauppoihinsa. Joillakin työntekijöillä voi hyvinkin olla näkemystä markkinasta, kun taas joillakin toisilla ei sitä välttämättä ole.

30 päivän sääntö

Sääntöjen mukaan jokaisen Nordnetin työntekijän täytyy raportoida osakekauppansa, eivätkä he voi käydä kauppaa samalla osakkeella 30 päivän sisällä ostosta tai myynnistä.  Sama sääntö pätee myös silloin, kun työntekijä auttaa läheisiä perheen jäseniä heidän kaupankäynnissään.

Compliance-osasto, jossa työskentelen, käy työntekijöiden osakekaupat lävitse ja pitää huolen siitä, että kauppoja tehdään sääntöjen puitteissa.

Sisäpiirirekisteri

Koska Nordnet on pörssinoteerattu yhtiö, pidämme listaa henkilöistä, joilla on sisäpiiritietoa Nordnetin tuloksesta ja toiminnasta. Kun joku listalla olevista henkilöistä käy kauppaa Nordnetin osakkeilla, kauppa raportoidaan Finanssivalvonnan sisäpiirirekisteriin.  Nordnetin osakesivulta voit seurata kaikkien Nordnetin sisäpiiriin kuuluvien henkilöiden kauppoja.

Sisäpiirilistalla olevat henkilöt eivät saa käydä kauppaa Nordnetin osakkeilla 30 päivää ennen tulosraportin julkaisua. Muiden työntekijöiden osalta kauppakielto alkaa 14 päivää ennen tuloksen julkaisua.

Kysymyksiä? Kommentoi alle.

Fredrik Ryd
/Compliance Officer, Nordnet

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
4 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
05.01.2015 12:11

Onko tuo 30 päivän sääntö siis ainoa sääntö, joka rajoittaa kauppaa?

Miten olisi julkinen rekisteri kaikista kaupoista? Jos ei ihan julkinen, niin julkinen Nordnetin asiakkaille.

Jos tämäkin on liikaa, rekisteri voisi rajoittua osakkeisiin tai tilanteisiin, joissa Nordnetin asiakkaiden toimenpiteillä on jonkinlainen vaikutus kurssiin. Tämä ehto kai voisi täyttyä ainakin joidenkin pienyhtiöiden kohdalla.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.01.2015 17:04

30 päivän sääntö koskee Nordnetin työntekijöiden yksityishenkilöinä tekemiä kauppoja. Muita varsinaisia rajoituksia ei ole.

Kysymyksestäsi ei käynyt ilmi tarkoititko julkista rekisteriä Nordnetin työntekijöiden tekemistä kaupoista vai kaikkien Nordnetin asiakkaiden tekemistä kaupoista. Henkilöön tai yritykseen yksilöiviä kauppatietoja ei voi julkaista.

Kaikista kaupoista Helsingin pörssissä julkaistaan välittäjätiedot, jotka kertovat minkä rahoituslaitoksen kautta toimeksianto on tullut. Välittäjätieto löytyy esimerkiksi Nordnetin palvelussa osaketietosivulla heti kaupan toteutumisen jälkeen. Välittäjätiedon antaminen ei ole kuitenkaan välttämättömyys, Nordnetin välittämissä kaupoissa tieto on aina näkyvissä tunnuksella NON.

/Nordnet Niina

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.01.2015 12:08

Eikös Rydin kirjoitus koske Nordnetin työntekijöitä? Kysymykseni koskee juuri tätä ryhmää eikä asiakkaita.

Selkeyden vuoksi kirjoitan ehdotuksenikin uudelleen.
1. Kaikki Nordnetin työtekijöiden kaupat julkisiksi Nordnetin asiakkaille.
2. (Jos edellinen on liikaa) Julkistetaan työntekijöiden kaupat Nordnetin asiakkaille kaupat niissä osakkeissa, joissa Nordnetin asiakkaiden osuus voluumista on vähintään 10 % jonakin 30 viimeisestä kauppapäivästä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.01.2015 08:38

Kommenttisi selvensi asiaa. Ehdottamasi kaltainen järjestely ei kuitenkaan ole mahdollista. Kiitos kommenteistasi, palautteet ja kommentit ovat aina arvokkaita.
/Nordnet Niina

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki