Siirry pääsisältöön

Kreikan valuuttasäännöstely olisi lopun alku

Loppu häämöttää jännitysnäytelmässä “Kreikka vastaan muut”. Mikäli sopimusta Kreikan ja Euroopan unionin (EU), Euroopan keskuspankin (EKP) ja Kansainvälisestä valuuttarahaston (IMF) välillä ei synny sunnuntaihin mennessä ei ole varmuutta siitä, että Kreikka saa uuden 7,2 miljardin euron rahoituserän jo olemassa olevasta, 245 miljardin rahoituspaketista. Kreikka tarvitsee rahat keskiviikkoon mennessä maksaakseen IMF:lle erääntyvän 1,5 miljardin euron lainaeränsä.

Valuuttasääntely

Ilman sopimusta Kreikkalaiset pankit tuskin avaavat normaalisti maanantaina, koska EKP:n kreikkalaisille pankeille tarjoama (vakuudellinen) 89 miljardin euron hätäkäteinen (Emergency Liquidity Assistance, ELA) ei riitä lunastamaan kaikkia kreikkalaisia käteisnostoja. Mikäli Kreikan 245 miljardin rahoitusohjelma kaatuu se merkitsee myös ELA:n loppumista. Tämän vuoden aikana jo viidennes Kreikkalaisista talletuksista on ehtinyt siirtyä ulkomaille. Näin ollen maanantaina jouduttaneen valuuttapaon kiihtyessä siirtymään valuuttasäännöstelyyn, mikä rajoittaa kreikkalaisten eurojen liikettä muualle maailmaan. Valuuttasäännöstely puolestaan edeltää Drakhman uutta tulemista, olkoonkin, että Kreikan lähtö eurosta (Grexit) on katkaistavissa aina siihen pisteeseen asti.

Todennäköisyys

Miten todennäköinen Grexit sitten on? Vaikka neuvotteluosapuolten kesken päästäisiinkin nyt sopimukseen ei ole varmaa, että Kreikan parlamentti hyväksyy sen. Hallitsevan Syriza puolueen populistit ja radikaalit kun ovat uhanneet torpata Kreikan tällä viikolla velkojille esittämän sopimusehdotuksen. Velkojat ehtivät kuitenkin edelle. Ja mikäli neuvotteluosapuolet pääsevät sopimukseen Kreikan parlamentti on hyväksyttävä se, ennen kuin EU maiden parlamentit ottavat asian käsittelyyn. Toisin sanoen, vaikka sopimusehdotus syntyisikin, sen matka toteutukseen on pitkä.

Turtuneet äänestäjät

Mikäli sopimus syntyy ja kaikki parlamentit sen myös hyväksyvät, Kreikalla on lisää lyhennyksiä tiedossa. Tuo 7,2 miljardin erä riittää elokuuhun asti. Sitten tarvitaan taas lisää rahaa. Vaikka tämä näytelmä käy tylsäksi se saattaa olla jujun ydin: aiheeseen turtuneet äänestäjät, molemmin puolin pöytää, ovat valmiimpia hyväksymään minkä tahansa lopputuleman. Jännitysnäytelmän jatkuessa, Kreikan lähdöstä tulee kasvavassa määrin mielekkäämpi vaihtoehto troikalle. Tämä ja Tsipraksen rajallinen liikkumavara tukee johtopäätöstä, että Kreikka lähtee eurosta.

Kysymys kuuluu: olemmeko nyt siinä pisteessä?

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
26.06.2015 10:17

Kaiken ratkaisu on, että yksilö lopettaa lahjuksien antamisen ja alkaa maksaa veroja palkastaan. Olen puhunut.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.06.2015 10:53

Ja myös harmaan palkanmaksun pitää loppua. Yksinkertaista. Eikös.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki