Siirry pääsisältöön

Kiinan pörssiromahduksien kolme tärkeintä

Kiinan pörssilasku on lakaissut vuoden 2015 tuotot mukanaan. Vuositasolla olemme edelleen plussalla, mutta lähes yhdeksän prosentin päivälaskuilla ei välttämättä kestä kauan ennen kuin sekin on historiaa.

Myllerryksen vallitessa on aina hyvä palata perusasioiden pariin. Kiinan pörssiromahduksen yhteydessä avainsanat ovat pitkäjänteisyys, Kiinan reaalitalous ja kulutustuotteet.

1. Pitkäjänteisyys

Osakesäästäminen on pitkä-aikaista puuhaa. Matkan varrelle kuuluu osakekurssien nousut ja laskut. Niitä ei ihminen pysty ajoittamaan menestyksekkäästi. Joten jos olet jo sijoittanut Kiinaan, anna sijoitustesi olla. Jos  harkitset Kiinaan sijoittamista, jaa sijoitettava summa esimerkiksi kolmeen osaan ja tee sijoitukset kuukauden välein. Näin riski sijoituksesi ajankohdasta pienenee. Pitkäjänteinen sijoitushorisontti joka tapauksessa tasoittaa tien.

Kiinassa asiaa ei välttämättä mielletä näin. Uhkapeli kuuluu Aasialaiseen kulttuuriin. Tämä selittää osaltaan miksi jopa 14 prosenttia Kiinan väestöstä käy osakekauppaa, joka osaltaan edustaa 90 prosenttia pörssin kaupankäyntivolyymistä. Warren Buffetin sijoitusmantra “pitkäjänteinen sijoittaminen sellaiseen mitä ymmärrät” on käsitteenä monelle Kiinalaiselle yhtä vieras kuin viherkasvi Saharassa. Kauppaa käydään nopeiden voittojen toivossa. Siksi varsinkin kiinalaisten pörssien liikkeet ovat vain heikosti sidoksissa reaalitalouden kehitykseen – menivät kurssit sitten mihin suuntaan tahansa.

2. Kiinan reaalitalous

Kiinaan sijoittamisessa olennaista onkin reaalitalouden tila. Tämä on hidastunut yli 10 prosentin kasvutahdista noin seitsemään viimeisten vuosien aikana. Puhutaan siis edelleen kasvusta, jota Kiinan keskuspankki viime viikolla päätti tukea devalvoimalla juanin arvo noin 5 prosentilla.

Ongelma ei niinkään ole kasvuluku sinänsä, vaan sen epäluotettavuus. Joidenkin mielestä kysymys ei ole siitä, onko Kiinan valtion talousarvio väärä, vaan enneminkin siitä, miten väärä se on? Samat henkilöt tulkitsevatkin Kiinan toimenpiteet (devalvointi, pörssikurssien tukiostot, osakkeiden myyntikiellot jne.) merkiksi taloudellisen tilanteen yllättävästä käänteestä huomattavasti huonompaan suuntaan.

Toiset pitävät paniikkia liioiteltuna. Niin tai näin, Kiinan reaalitalouden tila ja sitä koskevat yllättävät muutokset vaikuttavat suoraan muiden maiden talouksiin ja pörssikehityksiin, koska Kiina on finanssikriisin jälkeen toiminut maailmantalouden veturina.

3. Kulutustuotteet

Kehittyvän maan kehittyessä, kulutustuotteiden kysyntä kasvaa kansan syvien rivien vaurastumisen tahdissa. Varsinkin “mukavien, mutta ei välttämättömien” tuotteiden ja palveluiden kysyntä kasvaa nollasta sataan. Vaikka kulutuksen suhteellinen osuus Kiinan kansantaloudesta on jatkuvasti pienentynyt, kiinalainen kuluttajamarkkinat ovat nimellisesti kasvanut nopeammin kuin missään muualla maailmassa.

Mikäli haluaa hyödyntää kiinalaista pörssiromahduspäivää sijoittamiseen, kiinalaisille kulutustuotteita ja palveluja tarjoavat yritykset voivat olla mielenkiintoinen sijoituskohde. Kiinassa on sentään kasvavat 1,4 miljardin kuluttajan markkinat.

PS.

Kiinan velkautuneisuudesta puhutaan myös paljon, onhan velan määrä Kiinassa kaksinkertaistunut sitten vuoden 2008. Kiinan valtionvelka on kuitenkin edelleen vain 41 prosenttia bruttokansantuotteesta kun se euromaissa keskimäärin on 92 prosenttia.

Kiinalaisen yksityisen sektorin velan (yritykset ja kotitaloudet) suhde bruttokansantuotteeseen on korkeahkot 141,8 prosenttia, mutta esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa yksityistä velkaa on suhteellisesti sitäkin enemmän. Suomessa julkista velkaa on 59,3 prosenttia ja yksityistä velkaa 94,2 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Ja jos velkojen takaisinmaksukykyä pitäisi ryhtyä vertailemaan näkisin edelleen, että Kiinalla on tähän huomattavasti paremmat rahkeet kuin monella väsyneellä euromaalla.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki