Siirry pääsisältöön

Kevennämme Vestasin painoa

Olemme tänään myyneet puolet (120kpl) omistamistamme Vestas Windin osakkeista hintaan 221 DKK. Näkemyksemme mukaan Vestasin nykyinen arvostustaso alkaa olla lyhyellä tähtäimellä melko haastava ja kovan kurssinousun myötä osakkeen paino-arvo salkussamme on noussut turhan korkeaksi.

Ostimme Vestasin osakkeita aikanaan noin kolme vuotta sitten hintaan 158 DKK (115 kpl) ja myöhemmin täydensimme positiotamme hintaan 58 DKK (325 kpl). Keskihinnaksemme muodostui näin ollen 84 DKK.

Vestasin suhteen sijoituksemme ei sujunut alkuperäisten suunnitelmiemme mukaan. Heti ensimmäisen ostomme jälkeen yhtiön osake lähti vapaaseen pudotukseen, kun valtiot leikkasivat rajusti tukiaan tuulivoimalle ja alalle syntyi ylikapasiteettia. Vestasin oma kustannusrakenne oli raskas ja alihankintaketju liian lyhyt, minkä seurauksena tulos romahti tappiolliseksi. Kurssi oli alimmillaan 25 DKK ja lainamarkkinat hinnoittelivat yhtiölle velkasaneerausta.

Vestas vältti kriisiytymisen aloittamalla rajut saneeraukset. Yhtiö leikkasi kapasiteettiaan, siirsi riskejä alihankintaketjussa eteenpäin ja muokkasi toimintamallistaan huomattavasti joustavamman. Lisäksi uuden toimitusjohtajan myötä yhtiö on pystynyt vapauttamaan merkittäviä määriä käyttöpääomaa ja kuittaamaan näin huomattavan osan veloistaan. Näiden toimien myötä yhtiö laittoi niin sanotun kotipesänsä kuntoon ja sen tuotantokoneisto on hyvässä iskussa.

Myös toimialalla on pitkästä aikaa nähtävissä pieniä valonpilkahduksia. Pahin ylikapasiteetti on purkaantunut konkurssien myötä toimialalta pois ja liikevaihtojen odotetaan jälleen lähtevän kasvuun kasvaneiden tuulivoimainvestointien myötä. Toimialalla on edelleen liikaa pelureita ja suurimpien toimijoiden markkinaosuudet ovat hieman yli 10 %:n tasolla. Näin ollen pidämmekin hyvin mahdollisena, että tulevien vuosien aikana toimialalla nähdään muutamia suurempia fuusioita, jonka myötä isoimmat pelurit tulevat saavuttamaan entistä suurempia mittakaavaetuja. Konsolidaatiopeliä ajatellen Vestas on hyvissä asemissa ja emme yllättyisi, jos yhtiö olisi osa suurempaa järjestelyä.

Myimme Vestasia ensimmäisen kerran viime kesänä hintaan 114 DKK. Jälkeenpäin olimme myynneissämme liian aikaisin liikkeellä, mutta toisaalta Vestasin kehitystä on erittäin vaikea analysoida johtuen suuresta poliittisesta riskistä. Nyt tehtyjen myyntiemme jälkeen myytyjen osakkeidemme keskihinta on 152 DKK (hankintahinta 84 DKK) ja voitto noin 80 %. Kolmen vuoden sijoitusperiodilla tuotto on ollut noin 22 % vuodessa. Mikäli olisimme myyneet jäljellä jäävät osakkeemme, olisi keskimyyntihintamme 169 DKK ja vuotuinen tuotto 26 %.

Kokonaisuutena Vestasista saamaamme tuottoa voidaan pitää varsin hyvänä, vaikka osakkeen riskiprofiili onkin ollut kohtuuttoman korkea. Vestas on ollut meille hyvä muistutus poliittisista riskeistä ja niiden realisoitumisesta. Pyrimme jatkossa välttämään poliittista riskiä salkkumme osalta.

Markkinoiden ennusteilla Vestasin P/E-kerroin ensi vuodelle on noin 18x. Kerroin on korkea, mutta näkemyksemme mukaan vuosi 2015 ei millään tavoin heijastele Vestasin pidemmän aikavälin tulospotentiaalia. Täydessä potentiaalissaan yhtiön nykyinen arvostustaso on edelleen perusteltavissa. Lisäksi olemme kiinnostuneita alan mahdollisesta konsolidaatiosta ja Vestasin osallistumisesta tähän. Haluamme kuitenkin keventää nykyistä korkeaksi noussutta painoamme Vestasissa. Vestas ehti nousta salkkumme toiseksi suurimmaksi sijoitukseksi (paino-arvo 7,8 %) ja tämä on meille selvästi liikaa. Nyt toteutettujen myyntien jälkeen paino-arvo on jälleen sopiva, hieman alle 4 prosenttia.

Emme omista osakkeita Vestas Windissä

-Inderes

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit