Siirry pääsisältöön

Herantis Pharma uusi pörssitulokas

Herantis Pharman listautumisanti First North -markkinalle on parhaillaan menossa. Anti päättyy perjantaina, mutta se voidaan keskeyttää aikaisintaan huomenna. Riskitaso on erittäin korkea. Yhtiöllä ei ole tuotteita eikä liikevaihtoa, ainoastaan kolme lääkeaihiota eri vaiheissa. Herantis on kasvusijoittamista parhaimmillaan. Yhtiön tavoite on kannattava kasvu pitkällä aikavälillä ja mahdolliset voitot sijoitetaan pääasiassa takaisin yhtiön toimintaan.

Herantis keskittyy lääkkeiden varhaisen vaiheen kehitykseen, jonka jälkeen yhtiö pyrkii lisensoimaan tuotteet kaupalliselle toimijalle jatkokehitystä varten. Yhtiö keskittyy prekliiniseen sekä ensimmäiseen ja toiseen kliiniseen vaiheeseen. Herantiksen tavoite on olla voitollinen vuonna 2017, joka toteutuu jos edes yksi lääkeaihioista saa kaupallisen sopimuksen.

Yhtiön lääkeaihiot ovat Cis-UCA-silmätipat kuivasilmäisyyttä vastaan, CDNF-hermokasvutekijä Parkinsonin tautiin, Lymfactin rintasyöpähoidon seurauksena kehittyvää lymfaturvotusta vastaan, Cis-UCA-emulsiovoide atooppiseen ihottumaan ja CDNF-hermokasvutekijä amyotrofiseen lateralskleroosiin (lihassairaus ALS). Kaksi viimeksi mainittua eivät kuulu yhtiön päätuotteisiin ja niiden jatkokehittelystä päätetään myöhemmässä vaiheessa. Myös rahoituksen osalta niillä on alempi prioriteetti.

Yhtiö uskoo prekliinisen ja ensimmäisen kliinisen vaiheen jälkeen, että Cis-UCA-silmätipoilla on mahdollisuus tulla tehokkaimmaksi ja parhaiten siedetyksi reseptilääkkeeksi kuivasilmäisyyden hoidossa. Noin 45 miljoonaa ihmistä Yhdysvalloissa ja Euroopassa kärsii kuivasilmäisyydestä. Yhtiön tavoitteena on aloittaa tänä vuonna toinen kliininen vaihe ja että yhtiöllä olisi valmis proof-of-concept jo vuonna 2015 sekä saada kaupallistamissopimus sitä seuraavana vuonna.

Yhdysvalloissa on olemassa yksi reseptilääke, Restasis, kuivasilmäisyyttä vastaan, kun taas Euroopan markkinoilla ei ole yhtään reseptilääkettä. Yliopiston Apteekissa on toistakymmentä itsehoitolääkettä kuivasilmäisyyttä vastaan. Restasisin myynti on noin 660 miljoonaa euroa.

Prekliinisen vaiheen tulosten mukaan CDNF on erittäin lupaava lääkeaihio Parkinsonin tautia vastaan. Yhtiö tavoittelee aloittavansa ensimmäisen kliinisen vaiheen ensi vuonna. Yhtiö uskoo saavansa alustavat tulokset sekä kaupallistamissopimuksen CDNF:lle vuonna 2017. Parkinsonin taudin lääkemarkkinoiden arvo vuonna 2018 on noin 2,6 miljardia euroa.

Lymfaturvotukseen ei tällä hetkellä ole olemassa hyväksyttyä lääkitystä. Herantis arvioi, että 15 000:a 18 000:een rintasyöpäpotilasta saa Yhdysvalloissa vuosittain lymfaturvotuksen. Potilasmäärä Euroopassa on oletettavasti samaa luokkaa. Markkinoiden kooksi Herantis arvioi satoja miljoonia euroja. Yhtiö tavoittelee saavansa alustavia tuloksia sekä kaupallistamissopimuksen vuonna 2017.

Herantis Pharma syntyi kun Hermo Pharma osti 99 prosenttia Laurantis Pharmasta. Finvector Vision Therapieksen mielestä Laurantiksen osakassopimusta rikottiin kaupan yhteydessä. Finvector ei ole tarkemmin yksilöinyt vaatimuksiaan, mutta on todennäköistä, että yhtiö tulee tekemään sen annin jälkeen.

Kaupallistamissopimuksen yhteydessä Herantis saa allekirjoitus-, etappi- ja rojaltimaksun. Yhtiö voi odottaa saavansa rojaltimaksuja vasta monen vuoden kuluttua kun lääkkeet tulevat markkinoille. Rojaltit lasketaan prosentteina lääkkeen myynnistä ja sen suuruuteen vaikuttaa lääkeaihion kehitysvaihe ja innovaatioaste. Arvioimme, että rojaltimaksu on ensimmäisen kliinisen vaiheen jälkeen viiden ja kymmenen prosentin tasolla ja toisen kliinisen vaiheen jälkeen kahdeksan ja viidentoista prosentin vaiheilla.

Herantiksen osakkeen arvon arvioiminen on melko hankalaa, koska yhtiöllä ei ole mitään menneitä saavutuksia joihin voisi verrata. Tästä syystä olemme käyttäneet toimialan keskiarvoja. Olemme arvioineet, että yhtiö joutuu viiden prosentin todennäköisyydellä hakemaan uutta rahaa markkinoilta koska kaikki lääkeaihiot ovat epäonnistuneet.

Tämä ei tarkoita, että yhtiö olisi suuri menestystarina. Jos lääkeaihiot eivät saa myyntilupaa tai epäonnistuvat, ei Herantis saa rojaltimaksuja. Todennäköisyys, että kaikista kolmesta lääkeaihiosta tulee lääkkeitä, on alle prosentin. Kahdesta tulee lääkkeitä ja yksi epäonnistuu viiden prosentin todennäköisyydellä ja todennäköisyys sille, että ainoastaan yksi aihioista pääsee markkinoille, on 32 prosenttia. Loput 63 prosenttia tarkoittaa ettei yksikään lääkeaihio saa myyntilupaa.

Arvioimme, että yhtiö saa rojaltimaksuja aikaisintaan viiden vuoden kuluttua. Ne ovat kuitenkin pieniä ensimmäisinä vuosina. Oletamme, että lääkeaihioiden rojaltimaksuprosentit eroavat toisistaan ja että Lymfactin prosentti on paras ja CisUCA-silmätippojen on matalimmat.

Yhtiön markkina-arvo antihinnalla tulee olemaan 43 miljoonan ja 54 miljoonan euron välillä, riippuen merkitäänkö lisäosake-erä. Yritimme tehdä muutaman arvion siitä kuinka suuri vuotuisen lääkemyynnin pitäisi olla, jotta markkina-arvo olisi perusteltu. Jos rojaltiprosentti on 5 prosenttia, 10 prosenttia, 15 prosenttia tai 20 prosenttia olisi vuotuisen lääkemyyntipotentiaalin lääkeaihiota kohti oltava 800 miljoonaa euroa, 400 miljoonaa euroa, 270 miljoonaa euroa tai 200 miljoonaa euroa.

Laskelmat ovat hyvin yksikertaisia, koska epävarmuustekijöitä on liian monta. Tästä huolimatta uskomme, että nämä luvut antavat osviittaa siitä mitä minkä kokoisen potentiaalisen markkinan tulisi olla, jotta hinta olisi perusteltavissa.

Emme omista Herantis Pharman osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki