Siirry pääsisältöön

Helsingin pörssin osinko-osakkeissa muhii kuplariski

Heinäkuussa 2012 Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi sanoi euron olevan ”peruuttamaton hanke”. Lausunnon jälkeen useilta korkosijoituksilta on kadonnut houkutteleva tuottotaso, mikä on ohjannut pääomavirtoja sijoittajien turvallisina pitämiin osinko-osakkeisiin, joiden arvostuskertoimet ovat kohonneet kymmeniä prosentteja. Ensimmäiset oireet nollakorkojen aiheuttamasta arvostuskuplasta ovat ilmeiset, sillä vakaiden osinkoyhtiöiden liiketoimintojen kasvu ei pysy enää osakekurssien perässä. Tarkastelen tässä merkinnässä teemaa Helsingin pörssin viitekehyksessä.

Suomalaisista pörssiyhtiöistä vakaiksi osinkoyhtiöiksi ovat historiallisesti profiloituneet Elisa, Fortum, Orion ja Sampo. Vielä heinäkuussa 2012 näihin kohdistuvien uusien sijoitusten osinkotuotto muodosti yli puolet odotetusta kokonaistuotosta, mikä on järkevä lähtökohta sijoituksessa hitaan kasvun yhtiöön.

Uuden sijoituksen osinkotuottoprosentti heinäkuussa 2012:

Orion B 8,2 %
Elisa 8,1 %
Fortum 7,6 %
Sampo 6,0 %

Mario Draghin euroa puolustavan lausunnon jälkeen riskipreemiot ovat laskeneet osakemarkkinoilla, mikä on johtanut osinkoyhtiöihin kohdistuvan uuden sijoituksen osinkotuoton romahtamiseen.

Uuden sijoituksen osinkotuottoprosentti joulukuussa 2014:

Elisa 5,6 prosenttia (laskua 2,5 %-yksikköä, suhteellinen muutos -31 %)
Fortum 5,5 prosenttia (laskua 2,1 %-yksikköä, suhteellinen muutos -28 %)
Orion B 4,4 prosenttia (laskua 3,8 %-yksikköä, suhteellinen muutos -46 %)
Sampo 4,2 prosenttia (laskua 1,8 %-yksikköä, suhteellinen muutos -30 %)

Nollakorot laittoivat osinkomopon keulimaan

Kun sijoittajat aiemmin vaativat hitaan kasvuprofiilin osinkoyhtiöön kohdistuvalle uudelle osakesijoitukselle keskimäärin seitsemän prosentin osinkovirtaa, riittää tänään keskimäärin viiden prosentin taso samoista osinkoyhtiöistä. Kaikkiaan osinko-osakkeiden riskiprofiili on kohonnut tuntuvasti.

Jos yhtiöön kohdistuvan uuden sijoituksen osinkoprosentti on pörssissä suhdanteiden yli vakio, vastaa osakekurssin pitkän aikavälin muutos täsmälleen yhtiön osakekohtaisen osingonjaon muutosta. Siksi sijoittajan on analysoitava osinko-osakkeen kurssikäyrän rinnalla yhtiön osingonmaksukyvyn tulevaisuutta.

Nykytilanteessa Helsingin pörssin osinko-osakkeet tuottavat merkittäviä lähivuosien pääomavoittoja vain, jos osakekohtaisten osingonjakojen kasvuvauhti kiihtyy yhtiötasolla selvästi. Tätä ei voida pitää perusskenaariona muilla kuin Sammolla.

Osakekohtaisen osingonjaon muutos 2011–2013:

Sampo +38 % (1,20 EUR -> 1,65 EUR)
Fortum +10 % (1,00 EUR -> 1,10 EUR)
Elisa 0 % (1,30 EUR -> 1,30 EUR)
Orion B -4 % (1,30 EUR -> 1,25 EUR)

Osakekurssien muutos Draghin lausunnon (heinäkuu 2012) jälkeen:

Sampo +76 %
Orion B +75 %
Fortum +43 %
Elisa +36 %

Lyhyen aikavälin arvostuskuplaa rakentamassa

Nykyisessä markkinatilanteessa Euroopan keskuspankin toimet ovat johtaneet siihen, että vakaista osinko-osakkeista on tullut houkuttelevia sijoituskohteita myös korkosijoittajille. Tämä on ohjannut pääomavirtoja sijoittajien turvallisina pitämiin osinkoyhtiöihin, joiden osinkoperusteinen arvostustaso on kohonnut tuntuvasti.

Huiminta kehitys on ollut Orionissa, jonka osakekohtainen osinko on jopa laskenut vuodesta 2011, mutta osakekurssi on kohonnut 75 prosenttia.

Jokaisen Helsingin pörssin suuren osinkoyhtiön osakekurssi on noussut kymmeniä prosentteja heinäkuusta 2012, vaikka näistä ainoastaan Sampo on kyennyt kasvattamaan osingonjakoaan tuntuvasti. Huomionarvoista siis on, että nollakorot puhaltavat ilmaa osinko-osakkeisiin, koska tosielämän liiketoimintojen kehitys ei pysy enää millään kurssikäyrien perässä.

En pidä osinkoyhtiöiden kurssiromahdusta perusskenaariona, mutta uskon, että näiden osakkeiden viime vuosien nousukulma on tulossa tiensä päähän ja lähivuosien pääomavoitot jäävät vain varjoiksi lähihistoriasta. Sanon tämän omistaessani puolta merkinnässä mainituista yhtiöistä.

Kaikkiaan on syytä uskoa, että Helsingin pörssin yhtiöt kasvattavat ensi keväänä yhteenlaskettua osinkopottiaan jopa 10 prosenttia, hieman tuloskasvuvauhtia enemmän.

Osinkokasvu pohjautuu yhdistelmään yhtiöiden keskimäärin hyvää vakavaraisuutta, heikkoja investointinäkymiä ja alihyödynnettyjä nykykapasiteetteja.

SIJOITUSKIRJAT NYT ALENNETUIN HINNOIN!

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä. Kirjat postitetaan kampanja-aikana kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Pakettitilauksessa kirjat voidaan pyydettäessä postittaa myös eri toimitusosoitteisiin (lasku voi mennä tarvittaessa kolmanteen).

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia loppuvuoden 2014 ajan.

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Elisan ja Sammon osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: miskan / Foter / CC BY-NC

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
01.12.2014 17:04

Ihan samaa mieltä. Mutta samasta syystä, miksi osinkoyhtöiden kurssit ovat nousseet, ei millään viitsi myydäkään. Ei keksi hyviä vaihtoehtoja. Arvostustasot eivät vielä ole millään törkeän korkealla tasolla, joten käteiseksi vaihtaminen ei sekään tunnu hyvältä vaihtoehdolta. Sinänsä minusta myös Sampon osingon kasvu on tulossa tiensä päähän. Liiketoiminnoilla ei ole oikein kasvuvaraa. Liiketoiminnot voivat kasvaa lähinnä markkinaosuuksia voittamalla, ja tulos puolestaan henkilöstöä kurittamalla. Molempien kanssa voi käydä vähän hassusti pidemmän päälle. Fortumia koskee aika sama. Yhtiö olisi ollut myös arvokkaampi ilman pöpelikköön mennyttä Venäjän investointia. Käytännössä Venäjän investointi on rahoitettu myymällä idioottivarmaa tuottoa tarjoavaa omaisuutta ydinmarkkinoilla, kuten sähköverkkoja. Kun Ruotsin sähköverkot on… Lue lisää >>

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki