Siirry pääsisältöön

ETF:n arvon muodostuminen – kuinka varma markkinatakaus on?

Hei Martin,

[…]

Ovatko ETF:t oikeasti turvallinen sijoituskohde arvon muodostumisen näkökulmasta? Mikäli olen ymmärtänyt oikein, niin markkinatakauksen ansiosta osto- ja myyntikurssi ovat erittäin korkealla tarkkuudella lähellä ETF:n todellista arvoa (NAV = Net Asset Value).

Minua askarruttaa kuitenkin se, että kuinka luotettava tuo markkinatakaus mekanismina on. Markkinatakaaja on ETF-rahastosta ulkopuolinen instituutio. Voiko markkinatakaaja teoriassa jostakin syystä lopettaa takaamisen tai estyä jatkamasta markkinatakausta?

Mihin tuo markkinatakaaminen perustuu? Toimiiko se jonkin lain tai säädöksen pohjalta, eli että ETF:n on pakko toimia sillä tavalla? Voiko markkinatakaaja “kaatua”?

Ystävällisin terveisin,
Sami


Hei Sami,

ETFien markkinatakaus on joko vapaaehtoista (markkinatakaajat yleensä tienaavat tällä tekemisellä hieman) tai sitä tehdään pientä korvausta vastaan.

Suurissa markkinaliikkeissä spredi, eli parhaan osto- ja myyntitarjouksen erotus levenee tai laidat saattavat kadota kokonaan.

Pitkäjänteiselle säästäjälle tuolla ei varsinaisesti ole merkitystä, kunhan ei tule pakkoa myydä juuri pörssiromahduksen aikana. Mikäli on pakko treidata, niin sitten mieluummin kaikista likvideimpiä ETF-kohteita tai futuuria.

Hinnanmuodostuksen perälauta muodostuu markkinatakaajien arbitraasimahdollisuudesta. Mikäli ETF-osuuden hinta on liian korkea, voi aina myydä osuuksia ja ostaa rahastossa olevaa osakekoria ja merkitä näillä rahaston osuuksia. Vastaavasti, mikäli ETF-osuuden hinta on liian alhainen, voi ostaa osuuksia markkinoilta ja myydä rahastossa olevia osakkeita.

Kun nämä ostot ja myynnit tekee samanaikaisesti, markkinatakaaja voi lukita itselleen pienen riskittömän voiton. Tämä on tietenkin helpompi rahastoissa, joissa on kappalemääräisesti vähemmän osakkeita. ETF-osuuden hinta voi olla hieman pielessä, mutta suuremmilta vääristymiltä pitäisi välttyä tämän arbitraasimekanismin takia.

Yksityissijoittajan kannattaa kuitenkin aina ennen kaupantekoaan tarkistaa kyseisen ETF:n reaaliaikaisen indikatiivisen osuuden arvo, niin sanottu indikatiivinen NAV (iNAV, indicative NetAsset Value).

iNAV:in lähtökohtana on ETF-rahaston edellisen päivän arvon laskentaan perustuva NAV-arvo, johon vallitsevan kaupankäyntipäivän liikkeet saadaan lisättyä reaaliaikaisen vertailuindeksin liikkeiden kautta. Indikatiivisen NAVin tunnus ja/tai linkki löytyy useimmiten rahastojen avaintietoesitteestä.

ETF-osuuksien hankinta vaatii siten jonkinasteista valveutuneisuutta. Toinen vaihtoehto on, että solmii kuukausisäästösopimuksen (joka ei velvoita mihinkään) ja siirtää sijoitettavat varat kuukausisäästösopimuksen mukaiselle tilille, jolloin Nordnet hankkii ETF-osuudet kuukauden alussa puolestasi 2,5 euron korvausta vastaan.

Lue ETF:n ja tavanomaisen rahaston eroista täältä.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinPaasi ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki