Siirry pääsisältöön

ETF vai tavallinen sijoitusrahasto?

Sijoitusrahastoissa useamman sijoittajan varat laitetaan yhteen ja varat sijoitetaan kunkin rahaston strategian mukaisesti. Sijoittajat omistavat rahastosta osuuksia, joiden arvo muuttuu rahaston arvon mukaisesti. Hyödyt ovat ensinnäkin sijoittamisen kiinteiden kulujen pienentäminen, kunnollinen hajautus pienilläkin summilla, helppous ja verotehokkuus. Sijoitusrahastot eivät esimerkiksi maksa myyntivoittoveroa.

Sijoitusrahastot perustuvat sijoitusrahastolakiin. Sijoitusrahastoja merkitään tallettamalla rahaa sijoitusrahaston pankkitilille. Tavallisten sijoitusrahastojen lisäksi on olemassa niin sanottuja ETF -rahastoja (Exchange Traded Fund). Tällaisten rahastojen osuudet on listattu pörssiin jatkuvan kaupankäynnin kohteeksi, aivan kuten osakkeet. Pitkäaikaissäästäjän kannalta ETF-rahastot ovat tavallisia rahastoja parempia vaihtoehtoja, lähinnä kahdesta syystä.

Ei käteisjarrua

Tavallisiin sijoitusrahastoihin voi syntyä käteisjarrua, kun merkinnän seurauksesta rahaa lojuu rahaston tilillä odottamassa tehtäviä sijoituksia, tai kun esimerkiksi pörssiromahduksen aiheuttama lunastusvyöry pakottaa salkunhoitajaa myymään rahaston osakkeita maksaakseen lunastukset rahassa.

ETF-osuuksia hankitaan ja myydään ensisijaisesti pörssistä. Tällainen kaupankäynti ei vaikuta ETF-rahastoon millään tavalla. Suuremmat, miljoonaluokan kertasijoitukset tehdään primäärimerkintöinä [ja lunastuksina] niin sanottujen merkintävälittäjien avulla, merkintäyksikön avulla.

Merkintäyksikkö on kyseisen ETF-rahaston osakesalkun pienoismalli, jossa kutakin osaketta [ja pientä käteisosuutta] on juuri samassa suhteessa kuin varsinaisessa ETF-rahastossa.

Toimittamalla yhden merkintäyksikön mukaisen osakekorin rahastolle sijoittaja saa vaihdossa yhden merkintäyksikön mukaisen määrän rahasto-osuuksia (esimerkiksi OMXH25ETF:ssä yksi merkintäyksikkö vastaa 25 000 osuutta).

Sinä hetkenä, kun merkintä toteutuu ETF rahastossa (päivittäisen arvonlaskennan yhteydessä), rahastossa on valmiiksi kaikki tarvittavat osakkeet. Vastaavasti primäärilunastuksessa ETF rahasto toimittaa merkintäyksikön mukaisen osakekorin lunastuksen tekijälle, ja lunastaja vastaavan määrän rahasto-osuuksia rahastolle (kuollettamista varten).

Näin ollen primäärimerkinnöistä ei synny käteisjarrua ETF rahastoon, vaikka markkinoilla myrskyäisi ja jotkin osuudenomistajat hosuisivat suuntaan tai toiseen.

Ei turhia kaupankäyntikuluja

Toiseksi ETF rahaston tarve käydä kauppa rajoittuu [ylläolevasta johtuen] indeksimuutoksista johtuvaan kaupankäyntitarpeeseen. Kun merkinnät ja lunastukset toteutetaan merkintäyksikön avulla, merkintä tai lunastus ei aiheutua kaupankäyntikuluja ETF-rahastolle. Sekä tavallisissa että ETF-rahastoissa pientä käteisosuutta katetaan vertailuindeksin futuurin avulla. Tavallisissa rahastoissa vähänkään merkittävät merkinnät tai lunastukset synnyttävät kuitenkin tarpeen ostaa tai myydä osakkeita, mistä luonnollisesti syntyy kuluja rahastolle. ETF-rahastoon tällaisia kuluja ei synny.

[Tienaa osakelainapreemio kahdesti]

Tämä kolmas asia mahdollistaa lähinnä institutionalisille sijoittajille vertailuindeksia parempaa tuottoa.

Tahot, jotka haluavat myydä vertailuindeksiä lyhyeksi, voivat tehdä sen kolmea kautta: 1) myymällä futuuria 2) myymällä indeksin osakekoria lyhyeksi ja lainaamalla osakkeita lyhyeksi myynnin ajaksi, tai 3) myymällä indeksin ETF-rahaston osuuksia lyhyeksi rahasto-osuuksia lainaamalla.

Mikäli i) ETF-rahasto jatkuvasti pyrkii lainauttamaan rahaston salkussa olevia osakkeita ja mikäli ii) ETF-osuuden omistaja myös lainaa omistamiaan ETF-osuuksia, jälkimmäinen voi tienata osakelainapreemion kahdesti. Näin pitkäaikaissijoittaja voi saada indeksirahaston kulut ylittävää tuottoa.

Osake- tai ETF-osuuden lainaus realisoi kuitenkin mahdollisen myyntivoiton, joten yksityishenkilöille tämä ei välttämättä ole käytännöllistä. Mikäli ETF:t olisivat sallittuja osakesäästötilillä, verotettavaa myyntivoittoa ei syntyisi, jolloin tämä olisi realistinen vaihtoehto myös yksityissijoittajille.

Hankkiminen

Tavallista rahastoa merkitään tallettamalla rahaa rahaston tilille ja lunastetaan ilmoittamalla siitä rahastoyhtiölle. Merkinnät ja lunastukset toteutuvat samaan, toteutumispäivän viralliseen arvonlaskennan tuloksena saatavaan NAV-arvoon, jossa rahaston kaikki velat ja saatavat on huomioitu. Arvonlaskenta toteutetaan rahaston säännöissä mainittuna ajankohtana. Tämä on asioihin vihkiytymättömälle selkeästi helpompaa kuin ETF-osuuden hankinta pörssistä.

ETF-rahastolle lasketaan myös päivittäinen, kaikkiin saataviin ja velkoihin perustuva NAV-arvo, mutta lähtökohtaisesti ETF-osuuksia hankitaan pörssistä ostamalla. Pörssissä paras myynti- tai ostotarjous ei välttämättä ole kohtuullisella tasolla rahaston edelliseen arvonlaskentaan ja rahastossa olevien osakkeiden pörssiliikkeisiin nähden. Siksi pitäisi aina tarkkailla rahaston indikatiivista NAV-arvoa (iNAV) ETF-kauppoja tehdessä.

iNAV:in lähtökohtana on ETF-rahaston edellisen päivän arvon laskentaan perustuva NAV-arvo, johon vallitsevan kaupankäyntipäivän liikkeet saadaan lisättyä reaaliaikaisen vertailuindeksin liikkeiden kautta. ETF-osuuksien hankinta vaatii siten jonkinasteista valveutuneisuutta. Vaihtoehtoisesti voit Nordnetillä teettää ostot kuukausisäästösopimuksen puitteissa.

Kuukausisäästäminen

Kun ostat ETF-osuuksia pörssistä, maksat välityspalkkion itse (esimerkiksi Saksan pörssissä 15 euroa per kauppa). Vaihtoehtoisesti voit hyödyntää Nordnetin ETF kuukausisäästö-ohjelmaa, joka tähän asti on ollut ilmainen, mutta josta jatkossa veloitetaan 2,5 euroa per kerta. Kuukausisäästösopimuksen puitteissa Nordnetin meklarit ostavat kaikkien asiakkaiden puolesta tarvittavia ETF-osuuksia pörssistä kerran kuukaudessa MiFID 2 direktiivin “Best Execution” periaatteiden mukaisesti. Kuukausisäästösopimus ei velvoita kuukausittaisiin talletuksiin, joten voit tehdä myös yksittäiset hankinnat kuukausisäätösopimuksen avulla.

Yhteenveto

Pitkäjänteiselle sijoittajalle ETF on tavallista vastaavaa rahastoa parempi sikäli, että se minimoi muiden sijoittajien hötkyilystä aiheutuvia haittoja hetkellisistä käteisjarruista ja ylimääräisistä kaupankäyntikuluista. ETF-osuuksien hankinnassa pitää kuitenkin muistaa olla tarkkana. Vaihtoehtoisesti teetät hankinnat Nordnetin kuukausisäästösopimuksen puitteissa.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
11 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
16.07.2020 09:41

Lyhyen etsinnän jälkeen en löytänyt ETF rahastoille helposti päivittäisiä iNAV arvoja. Asia voi olla merkityksellinenkin jos rahastolla ei käydä paljoa kauppaa. Mistähän noita löytyy helpoiten? Ainakaan Nordnetin omassa palvelussa ei niitä ole.

Nimetön
Nimetön
07.05.2020 17:09

Nyt ne suomalaisten kaupankäyntikulut samalle viivalle muiden kanssa, mitä p**kaa tämä hinnoittelu on?!

Nimetön
Nimetön
06.05.2020 20:09

Nyt Martinilta jäi ne rahaston edut kertomatta ETF:iin verrattuna. Eli pienemillä summilla sijoitettaessa ja epävarmana sijoitusten jatkuvuudesta rahasto on mielestäni ainoa vaihtoehto. Nimenomaan ETF:ien osto ja myyntikulujen vuoksi. Rahastoon voi sijoittaa järkevästi 15€-200€/kk, olematta varma onko tulevaisuudessa varaa sijoittaa. ETF on kyseisessä tilanteessa suorastaan järjetön vaihtoehto.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.05.2020 09:58

Nyt Nordnetin kannattaa mainostaa köyhille piensijoittajajille super rahastojaan. Etf säästämistä kannattaa harkita vasta, kun tuulipuku ei kahise.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.05.2020 10:41

ETF:ät pitää myydä FIFO periaatteella. Rahastoissa ei tarvitse käyttää FIFO-periaatetta myydessä.

Nimetön
Nimetön
05.05.2020 22:45

“Pitkäjänteiselle sijoittajalle ETF on tavallista vastaavaa rahastoa parempi sikäli..”, kiitos Martin taas rehellisestä vastauksesta. Peukkua sinulle!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.05.2020 23:13

Lause on rehellinen

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.05.2020 10:28

Lähinnä viittaan maajohtajan suositukseen ostaa rahastoja.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.05.2020 12:47

Sitähän lause tarkoittaa. Jos vertaa etf, missä on kulut 0,2% + 2,5€ palvelumaksu rahastoon missä on samat kulut niin etf on parempi. Rahastoja on kuluttomia. Eli suositus rahastoihin.

Nimetön
Nimetön
05.05.2020 18:36

etf-säästäminen Nordnetissä on ok, jos ostaa harvemmin tai suurempia eriä eikä juurikaan keventele. Nordetin hinnastolla etf-rahaston myyminen suomalaisasiakkaille maksaa 15 euroa per toimeksianto. Ilmeisesti Nordnetissä ajatellaan, että suomalaisilla asiakkailla on varaa maksaa muita enemmän kaupankäyntikuluja. Indeksirahastojen myymisestä ei mene samanlaisia kuluja.

Nimetön
Nimetön
05.05.2020 12:48

dislike

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki