Siirry pääsisältöön

Brexit toteutui – EU:n ja sijoittajan tilaisuus?

Britannian pääministerin, David Cameronin uhkapeli epäonnistui. Melkein käsittämättömältä tuntuva Brexit toteutui, kun Britannian kansanäänestyksessä äänestettiin tunteilla eikä järjellä. Markkinoiden mielipide asiasta heijastuu punnan arvon rajuna laskuna. Britannian lähtö EU:sta on taloudellisesti huono asia Britannialle.

Vaikutukset

Toisaalta vaikutuksia ei kannata liioitella. EU säilyy merkittävänä talouskumppanina Britannialle, vaikka tämä päätti lähteä EU:sta. EU on käynyt ja käy jatkossakin kauppaa ”ulkopuolisten” kanssa. Britannia neuvottelee itselleen Norjan tapaisen ETA-sopimuksen.

EU:n budjettiin tulee noin 10 prosentin lovi Britannian jäsenmaksun myötä, mutta siihen on kuitenkin kaksi vuotta aikaa varautua. Menotkin pienenevät.

Riskit

Toki riski muiden maiden populisteista pitää huomioida. Esimerkiksi espanjalainen Podemos-puolue saattaisi pystyä Spexittiin. Toisin sanoen, Brexitin varmistuttua markkinoilla koettu riski perustuu nyt paitsi epätietoisuuteen sen käytännön toteuttamisesta, myös sen tartuntariskiin. EU:n sisämarkkinoiden hajoaminen olisi todella huono asia Eurooppalaisille talouksille.

Mahdollisuus

Brexitissä piilee kuitenkin myös mahdollisuus. Kun poikkeuksellista erityiskohtelua vaatinut jäsen eroaa, EU:sta voi tulla yhtenäisempi. Mikäli myös toinen erityiskohtelua vaatinut valtio, eli Kreikka jättäisi euron ja EU:n, jälkimmäinen voisi täysin rinnoin keskittyä omien intressien ajamiseen sen jäsenmaiden hyväksi. Jos Brexitin aiheuttama riski on dominoefekti, sen synnyttämä mahdollisuus on yhtenäisempi EU.

Markkinat

Osakkemarkkinoiden avattua ne liittyivät punnan luisuun. Markkinat eivät pidä yllätyksistä. Kurssilasku on pahimillaan ollut vuoden 1987 niin sanotun ”mustan maanantain” luokkaa. Jos Brexit syntyi tunteella, myös markkinareaktio on aina yllätysten yhteydessä tunteikas.

Alhaisen korkotason aikaan tuottavia sijoituskohteita osakkeiden lisäksi ei kuitenkaan ole. Lisäksi keskuspankeilta on lisää tukea luvassa. Perusteltuna tai ei, markkinoiden suunta on siksi keskipitkällä aikavälillä pikemminkin nousujohteista. Yllä mainitun dominoefektin varjolla.

Brexit suomalaisittain

Suomen kannalta Brexitillä ei ole suuria suoria vaikutuksia. Brittien kannalta suomalaiset tuotteet ja palvelut kallistuvat kun punnan arvo laskee. Tämä toki vaikeuttaa suomalaista vientiä. Britannian osuus Suomen viennistä on kuitenkin vain viiden prosentin luokkaa. Suomalaiset rakenteelliset muutokset on se isompi juttu.

Sijoitukset?

Pitkäjänteisen sijoittajan ei kannata Brexitistä huolestua. Yllätyksiä ei voi, eikä kannata yrittää ajoittaa. Pitkässä juoksussa tänään nähty kurssireaktio muuttuu kupruksi. Myös keskipitkällä aikavälillä on enemmän syitä kurssinousuun kuin laskuun, kunhan kohtalaisen epätodennäköiset riskit eivät toteudu.

 

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
13 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
25.06.2016 08:30

Voihan se olla että lasketellaankin koko kesä 🙂

Terveisin,
Osinkokuningas
http://www.osinkokuningas.com

Nimetön
Nimetön
24.06.2016 20:04

Kävin tekemässä hieman Brexit-shoppailua juhannuksen kunniaksi:

http://www.osinkokone.com/2016/06/24/brexit-shoppailua-brittipankit/

Sain ostettua 27% halvemmalla kuin eilen, saa nähdä onko hyvä ostos pidemmällä aikavälillä!

t. Osinkokone.com

Nimetön
Nimetön
24.06.2016 17:14

Ennen ratkaisun taloudellisuuden arviointia puhtaasti jäsenmaksumielessä, kannattaa tutustua tarkemmin esimerkiksi Norjan tilanteeseen, sillä Norja rahoittaa EU-hankkeita likipitäen Suomen nettojäsenmaksua vastaavalla summalla vuosittain.

(ref. http://www.eu-norway.org/eu/Financial-contribution/, http://www.eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx?contentid=97138&amp😉

Nimetön
Nimetön
24.06.2016 14:11

Yleensä Martin Paasi on kirjoittanut mielestäni hyviä kirjoituksia mutta nyt näyttää menevän metsään. Väite siitä että tämä olisi taloudellisesti paha asia Briteille ei välttämättä pidä paikkaansa: saavat varmasti itsellensä ETA-tyyppisen vapaakauppasopimuksen joten ei vaikutuksia kauppaan, säästyvät EU-jäsenmaksuilta, säilyttävät edelleen kelluvan valuuttansa joka antaa puskuria, EU:n jäykistävästä byrokratiasta ei tarvitse välittää, ja voivat torpata matu-invaasion joka käy niin heille kuin muillekin kohdemailla kalliiksi/kohtalokkaaksi. Martin kertoo meille myös että vaaleissa äänestettiin tunteilla eikä järjellä. Piiloilmaisuna hän siis kertoo että äänestystulos ei olisi järkevä. Tuloksen järkevyyshän riippuu aivan siitä mitä kukin äänestäjä piti järkevimpänä ratkaisuna omalta kannaltaan. Uskon että moni äänestäjä päinvastoin katsoi… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.06.2016 17:31

1) Britit saavat itselleen varmasti vapaakauppasopimuksen, ai miten niin? EU:lla on nimittäin ihan hyvä syy olla tuohon hirveästi lähtemättä, sillä Britit tarvitsevat sitä kipeästi. Heillä on aivan valtava kauppataseen alijäämä ja syy on selvä, ei Briteillä hirveästi kilpailuetuja ole vaan he tarvitsevat luonnonvaroja, ruokaa ja yhteistyötä EU-alueelta saadakseen pidettyä elintasoaan yllä. Muutama EU-maa poikkiteloin tulee riittämään sabotoimaan koko yrityksen ja tämä tempaus huomioiden niiden löytyminen ei kaukaiselta vaikuta. 2) Kelluva valuutta, niin rajusti arvoaan menettävä valuutta tosiaan romahduttaa elintason. Vaikka joku korpikommari ja muutama muu hönö Suomessa ovat keksineet että paska taloutemme tila korjaantuisi jos olisi markka niin ei se… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
24.06.2016 14:05

Vaikka volatiliteetti markkinoilla hetkeksi kasvaakin, ei desentralisaatioon ja mammuttimaiseksi kasvaneen byrokratiakoneiston purkamiseen tähtäävä kehitystä voi ottaa kuin positiivisin mielin vastaan. Toivottavaa on, ettei muutoksen tuulet lopu tähän ja kansa saa äänensä kuuluviin EU jäsenyydestä myös täällä Suomessa.

Nimetön
Nimetön
24.06.2016 13:00

vasta toteutui kansanäänestys ei mitään eroa ja ehkä britit saavat uuden mahdollisuuden oikein äänestämämiseen

Nimetön
Nimetön
24.06.2016 12:59

Ottamatta sinänsä enempää kantaa äänestystulokseen, seuraan ainakin itse mielenkiinnolla Brexitistä muodostuvia mahdollisia sijoituspaikkoja. Vaikutus kestää varmasti pitkään, mutta ovatko parhaat paikat sijoittaa tänään vai myöhemmin? Varsinkin brittipankit ottavat kunnolla köniin parhaillaan, pohdin mahdollista ADR-sijoitusta johonkin noista, kunhan jenkkilän pörssi avautuu. Pankkisektori ylipäätään ottanee eniten osumaa äänestystuloksesta johtuen.

Voiko tämä olla kipinä suuremmalle pörssiromadukselle, tuleeko “veri virtaamaan” kaduilla?

t. Osinkokone.com

Nimetön
Nimetön
24.06.2016 12:36

Uskomatonta, että Nordnet kannattaa myös sosialismia. EU on sosialistinen verokartelli, jonka tarkoituksena on harminonisoida kaikkien jäsenmaiden veroaste jonnekin 50 prosentin paikkeille. Sen jälkeen, jos joku uskaltaa keventää verotusta, niin muut tuomitsevat sen haitalliseksi verokilpailuksi ja yhteisen veneen keikuttamiseksi. Kun kansalaisilla ei enää ole mahdollisuuksia äänestää jaloillaan kevyemmän verotuksen puolesta, niin veroja ja sääntelyä voidaan vielä lisätä entisestään. Sitten jossain vaiheessa YK:sta tehdään maailmanhallitus. Sitä ollaan jo monta kertaa yritetty ehdottamalal YK:lle verotusoikeutta Onneksi britit käyttivät järkeään ja löivät kapuloita sosialistien rattaisiin Kannattaa nordnettiläistenkin käydä lukemassa ihan oikein taloustietelijöiden mielipiteitä. “Decentralization and devolution of state power is always a good thing,… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.06.2016 12:40

Nordnet ei minun äänellä kannata mitään. Edustan omia riippumattomia mielipiteitäni. Yhteismarkkinoiden taloudellinen vaikutus on positiivinen varsinkin taloudellisessa mielessä.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.06.2016 12:44

Yhteismarkkinat eivät edellytä EU:ta. Itsenäiset valtiot voivat harjoittaa vapaakauppaa ihan vapaasti. Poistetaan vaan tullit.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.06.2016 12:45

Vapaakauppa voivat harjoittaa myös ETA-maat – jos nyt välttämättä joku instituutio vapaakaupan mahdollistamiseksi tarvitaan. Se ei edellytä mitään sosialistista EU:n valtarakennetta

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.06.2016 14:59

Yhteismarkkinat ovat Brittienkin kaupankäynnistä vain 30-20%. EU:hun kuuluminen kuitenkin ylenpalttisen sääntelynsä ja protektionististen suuntauksiensa takia haittaa suoraan loppua 80-70% kaupankäyntiä. Suomenkin tulisi katsoa maita, joissa asioita oikeasti tehdään oikein kuten esim Sveitsiä.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki