Siirry pääsisältöön

Aliarvostuksia Brexitin varjosta

Ihmiset tykkäävät puhua Brexitistä (oli mielipide sitten mikä tahansa) ja sijoittajilla voi olla kiusaus tehdä ostoja osapuolten välisten neuvottelujen oletetun lopputuleman perusteella. Poliittisiin ennusteisiin perustuva sijoittaminen on kuitenkin hyvin epävarmaa. Se perustuu ennemminkin spekulaatioon kuin fundamentaalisiin tosiasioihin. Kuitenkin, jos katsomme koko Brexit hälyn aiheuttaman ilmapiirin taakse, niin voimme löytää saarivaltiosta ehkä koko kehittyneen Euroopan epävarmimmat ja juuri nyt vähiten ”rakastetut” markkinat.

Tällaisen negatiivisen sentimentin vallitessa yhä useammat aliarvostusten metsästäjät ja vastavirtaan kulkevat sijoittajat ovat alkaneet haravoida Lontoon osakemarkkinat löytöjä etsiskellen. He uskovat, että Brexitin aiheuttama epäselvä tilanne on nyt aiheuttanut ylilyöntejä määrättyjen osakkeiden hinnoissa. Vaikka tapahtumat, kuten Brexit, ovat usein tilanteessa eläville traumaattisia kokemuksia, niin ne voivat tarjota hyvän tilaisuuden kärsivälliselle sijoittajalle.

Aliarvostusten metsästäjille Brexitin tuoman epävarmuuden vuoksi Ison-Britannian pörssiyhtiöistä voi todella löytyä mielenkiintoisia sijoituskohteita. Brexit luo epävarmuutta, joka todennäköisesti lisääntyy lähiaikoina, koska on vaikeaa nähdä, kuinka Iso-Britannian ja EU:n välillä voitaisiin saavuttaa kaikkia osapuolia samanaikaisesti tyydyttävä sopimus. Viimeistään ensi vuonna Brexitin aiheuttama epävarmuus tullaan kuitenkin todennäköisesti ratkaisemaan tavalla tai toisella. Kaikesta huolimatta yritysten liiketoiminta on pyörinyt suurelta osalta melko normaalilla tavalla markkinoiden mukaisesti. Epävarmuus – aivan kuten se lähes aina tekee –  vain on alentanut arvostustasoja. Ja kuten niin usein, markkinahinnat tippuvat enemmän kuin yritysten todelliset arvot ja kovimmin lyödyt osakkeet ovat yleensä kaikkein mielenkiintoisimpia.

Finanssisektori on yksi parhaimpia alueita aleosakkeiden etsijälle. Hinnat ovat pudonneet, mutta monien yritysten tekemät tulokset vain kasvavat. Lloyds Banking Group (Lontoon lisäksi noteerattu myös Saksassa ja USA:ssa) on läpikäynyt suuret uudelleenjärjestelyt vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen, ja pankilta on kestänyt jonkin aikaa nousta takaisin jaloilleen. Vuoden alusta osake on halventunut lähes 20 %, mutta tulos ja osinko ovat olleet nousussa. Lainakannassa ei ole heikentymistä ja talletukset ovat ennätyskorkealla. Pankin P/B -luku on 0.8, P/E 11 ja se tarjoaa 5.6 % osinkotuoton. Toinen mielenkiintoinen pankki on Royal Bank of Scotland (kauppaa voi käydä Lontoon lisäksi myös Saksassa ja USA:ssa). Osake on halventunut vuoden alusta lähes 30 %, mutta tulos on positiivinen ja näyttää kasvavan viime vuodesta. Pankkia kaupataan tällä hetkellä lähes puoleen hintaa tasearvostaan. Pitkän kuivan kauden jälkeen pankki on vihdoinkin kyennyt tekemään positiivista tulosta. Tämän vuoden positiivisten tulosten lisäksi RBS:llä on kuitenkin vielä haasteita kustannusten karsimisessa ja vieläkin finanssikriisin aikaisten ongelmien ratkaisujen loppuun saattamisessa. Royal Bank of Scotland on todennäköisesti riskialttiimpi sijoitus kuin Lloyds Banking, mutta käänteen toteutuessa palkkiokin voi olla myös sen mukainen.

Viimeisenä mielenkiintoisena halpaosakkeena kannattaa vilkaista Britannian suurinta sähkö- ja televiestintäalan yritystä Dixons Carphonea (hankittavissa myös Saksan ja USA:n markkinoilta). Vuoden alusta tämäkin osake on halventunut lähes 20 %. Yritys on tehnyt jo useamman vuoden tasaisen voitollista tulosta, vaikka alalla voittomarginaalit ovat tiukassa. Osinko on kasvanut reilusti yli 10 % vuositahdilla ja antaa näillä hinnoilla herkullisen 6.9 % osinkotuoton. Dixons Carphonen P/E jää vajaaseen 12, P/B on 0.6 ja EV/EBIT 7, joten hinnalla osaketta ei ole vielä pilattu.

Mikään yllä esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, arvioonsa rahoitusvälineen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Sijoitustoimintaan liittyy aina riskejä. Sijoittajan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki