Siirry pääsisältöön

Uutta verta pörssilistalle

Maanantaina 24.11.2014 alkaa Leipurin Oyj:n yhdistetty osakemyynti ja osakeanti, joiden seurauksena yhtiö listautuu pörssin päälistalle ilmeisesti 9.12.2014. Oikeastaan yhtiö on vanha tuttu uusissa kuosissa, sillä se on tähän asti ollut yksi Aspon neljästä liiketoiminnosta. Aspo myy nyt yli puolet omistuksestaan, koska katsoo, että Leipurin on kypsä muuttumaan itsenäiseksi pörssiyhtiöksi. Samalla Leipurin järjestää myös pienen suunnatun annin instituutioille ja suurelle yleisölle. Tarjolla on pieni (vuoden 2013 liikevaihto 136 miljoonaa euroa) mutta varsin ainutlaatuisella toimintakonseptilla varustettu yhtiö. Jotta saataisiin aikaan riittävän laaja osakeomistus, Aspon nykyisille osakkeenomistajille jaetaan lisäksi osakeosinkona pienen määrän Leipurin-osakkeita.

Leipurin tarjoaa lähinnä leipomoteollisuudelle kattavan palvelukokonaisuuden, johon sisältyy alan tarvitsemat raaka-aineet, koneet ja laitteet sekä myös esimerkiksi investointeihin, koulutukseen ja huoltoon liittyviä palveluja. Keskeinen osa yhtiön toimintakonseptia ovat 11 koeleipomoa, joissa kehitetään uusia leivontamenetelmiä ja reseptejä. Viime vuonna yhtiön osuus Aspon liikevaihdosta oli 29 prosenttia.

Yhtiön nopeimmin kasvava markkina-alue on Venäjä tai täsmällisemmin sanottuna IVY-maat. Yhtiöllä on laajaa toimintaa koko Venäjän alueella, ja markkinajohtajan asema Pietarissa kuten myös Suomessa ja Baltiassa. Moskovan alueella yhtiö on markkinoiden kakkonen. Riskinkarttajaa saattaa ehkä hirvittää Venäjän vahva asema yhtiön toiminnassa. On kuitenkin otettava huomioon, että yhtiö toimii ikään kuin kotimarkkinayrityksenä naapurimaassamme. Leipä on lisäksi hyvin epätodennäköinen poliittisten intohimojen kohteena, mutta sitäkin tärkeämpi osa venäläistä ruokakulttuuria.

Leipurin-yhtiöllä on muita merkittäviä etuja. Yhtiön kannattavuus on varsin hyvä ja tuloksenteko pitkälti ennustettava, sillä suhdannevaihteluja tuskin esiintyy yhtiön toimialalla. Toimiala ei myöskään sido suuria pääomia, mikä merkinnee vakaata ja kohtuullista osinkovirtaa jatkossa. Yhtiö ilmoittaa itse pyrkivänsä jakaa 30–50 prosenttia osakekohtaisesta tuloksesta osinkoina. Viime vuonna tämä tulos oli 0,15 euroa ja kuluvana vuonna se lienee vähintään saman verran. P/E-luvulla mitattuna kyse ei siis ole alennusmyynnistä, vaan ilmeisesti melko realistinen arvio osakkeen tämänhetkisestä arvosta. Osinkotuotto jäänee tosin melko alhaiseksi ainakin vuodelta 2014.

Listautumisannissa tarjolla on runsaat 11,3 miljoonaa Aspon omistamaa vanhaa Leipurin-osaketta sekä hieman yli 2,1 miljoonaa uutta osaketta. Lisäksi pääjärjestäjällä Pohjola Pankilla on tavanomainen lisäosakeoptio. Osakkeiden alustava hintaväli on 2,10–2,60 euroa. Mikäli oletetaan, että kysyntä on vahvaa ja 2,60 euroa tulee lopulliseksi merkintähinnaksi, listautuminen tuottaa Aspolle yli 29 miljoonan euron myyntituotot ja Leipurin saa emissiotuottoina 5,5 miljoonaa. Yhtiön koko osakekanta olisi listautumisen jälkeen 30.628.000. Markkina-arvo olisi siten 2,60 euron merkintähinnalla lähes 80 miljoonaa euroa.

Listautumisanti voidaan keskeyttää aikaisintaan 1.12.2014 päivän päättyessä. Tavanomaiseen tapaan listautuminen koostuu yleisöannista (merkintä 100–49.900 osaketta; merkinnän pitää olla 100:lla jaollinen) ja instituutioannista (merkintä vähintään 50.000 osaketta). Ensin mainitussa joutuu heti maksamaan 2,60 euron mukaan koko merkintätoivomuksestaan ns. merkintävarausmaksua, vaikka saakin todennäköisesti vain osan toivomistaan osakkeista. Kaikille yleisöantiin osallistuville pyritään kuitenkin allokoimaan vähintään 500 osaketta, joten leikkuri iskee ilmeisesti vasta tätä suurempiin merkintöihin. Instituutioannissa merkintä maksetaan vasta, kun tiedetään minkä verran osakkeita on saanut. Yleisöannista poiketen turhaa rahoitustarvetta ei siis ole instituutioannissa, mutta merkitsijän tulee olla yhteisömuotoinen.

Instituutioanti on mielekkäämpi kuin yleisöanti, koska varausmaksua ei peritä. Tällöin joutuu kuitenkin miettimään kuinka paljon rahaa pitää varata osakkeiden maksamiseen. Mikäli merkintähinnaksi muodostuu 2,10 euroa, osakkeiden kysyntä on todennäköisesti ollut vaisu. Merkitsijä saa minimimerkinnässä mahdollisesti jopa kaikki 50.000 osaketta vastaten 105.000 euroa, ja voinee lisäksi varautua ikävään kurssikehitykseen pörssissä. Mikäli anti on menestys, merkitsijä saa vain murto-osan toivomistaan 50.000 osakkeesta 2,60 euron merkintähinnalla ja maksettava summa on todennäköisesti huomattavasti pienempi kuin 100.000 euroa, mutta mitä todennäköisimmin merkitsijä saa myös pikavoiton, kun pörssinoteeraus alkaa. Listautumisannin miinuspuolelle voimme kirjata vaivalloisen merkintälogistiikan, ellei satu olemaan Op-ryhmän asiakas.

Aspon nykyiset osakkeenomistajat tulevat saamaan pienen määrän Leipurin-osakkeita myös osakeosinkona, minkä lisäksi jaettaneen rahallista osinkoa. Kutakin viittätoista (15) Aspon osaketta vastaan saa yhden Leipurin-osakkeen. Jakosuhteesta syntyviä Leipurin osakkeiden murto-osia korvataan rahalla. Kaikkiaan jaetaan tällä tavalla enintään 2.026.809 Leipurin-osaketta, joihin siis tarvitaan enintään 30.402.135 Aspon osaketta. Lisäksi Aspon omistajat saavat pienen rahaosingon siten, että osakeosingon laskennallinen arvo (pörssin painotettu keskikurssi osakkeiden jakopäivänä 22.12.2014) ja rahaosinko ovat yhteensä enintään 0,25 euroa. Rahaosinko maksetaan vuodenvaihteessa.

Aspon ylimääräisen yhtiökokouksen 11.12.2014 jälkeen määrät täsmentyvät, kun Leipurin-osakkeen merkintähinta ja aloituskurssi pörssissä ovat tiedossa. Mikäli oletamme, että osakeosingon laskennallinen arvo on sama kuin hintavälin mahdollistama ylin merkintähinta 2,60 euroa, osakeosingon arvo olisi 0,1733 euroa jokaista Aspon osaketta kohti. Kun osakeosinko ja rahaosinko voivat olla yhteensä enintään 0,25 euroa ja rahaosinko enintään 1,75 miljoonaa euroa, rahaosingon osuus olisi tämän esimerkin mukaan enintään 0,0576 euroa. Kokonaisosinko olisi siis noin 0,23 euroa. Rahaosinko kattaisi tässä tapauksessa melko hyvin kokonaisosingosta menevän veron. Mitä korkeampi osakeosingon laskennallinen arvo on, sitä pienemmän osan verosta rahaosinko kattaa.

Keväällä ihmettelimme, kun Aspon osinko laskettiin puoleen, vaikka tulos heikkeni paljon vähemmän. Ylimääräinen osakeosingon ja rahaosingon yhdistelmä on kuitenkin hyvä selitys, sillä tällä yhdistelmällä täydennettynä osingonjako vuodelta 2013 nousee edellistä vuotta suuremmaksi.

Omistamme Aspon osakkeita ja olemme alustavasti päättäneet osallistua Leipurin Oyj:n listautumisantiin.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
02.12.2014 13:11

Miten homma hoituu käytännössä jos ei OP-ryhmän asiakas ?

“Listautumisannin miinuspuolelle voimme kirjata vaivalloisen merkintälogistiikan, ellei satu olemaan Op-ryhmän asiakas.”

Nimetön
Nimetön
24.11.2014 22:03

Selkeä ja yksiselitteinen esite.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki