Siirry pääsisältöön

Trump ja osakemarkkinat – mitä sijoittajan tulisi nyt ajatella?

Trumpista ei olisi tullut presidenttiä, mikäli hän olisi yrittänyt pärjätä Clintonin ammattipoliitikon pelikentällä. Huomiota herättävillä provosoivilla letkautuksillaan hän piti huolen siitä, että vihainen ja etabloituneeseen järjestelmään turhautunut Yhdysvaltain kantaväestö valitsi hänet presidentikseen.

Voittopuheen ensimmäinen viesti oli kuitenkin syvästi jakautuneen maan yhdistäminen. Tämä ei ole uutta viisautta, mutta ehkä hieman yllättävää sellaista Trumpin suusta tarjoiltuna. Mitä sijoittajan nyt sitten kannattaa tästä ajatella?

Ehdokas Trump eri kuin presidentti Trump?

Trumpin voittopuhe yllätti. Sen sijaan, että ilmoittaisi Hillary Clintonin vangitsemisesta hän kiitti kohteliaasti tätä kovasta vastustuksesta ja palvelustaan maataan kohtaan. Tämän jälkeen seurasi varsinainen viesti. Trump haluaa yhdistää syvästi jakautuneen kansan ja olla kaikkien amerikkalaisten presidentti. Eli myös loukkaamiensa mustien, naisten, mormoonien ja meksikolaistaustaisten presidentti.

Voisiko presidenttiehdokas Trump olla eri henkilö kuin presidentti Trump? On epätodennäköistä, että poliittisesti täysin kokematon Trump olisi voittanut kehäkettu-Clintonia asiakeskusteluissa. Latomalla liukuhihnalta asiattomuuksia pitkin kampanjan hän piti huolen siitä, että asiat ja ehdokkaiden kannat niihin eivät päässeet otsikoihin. Presidenttiehdokas Trump sen sijaan pääsi.

Samalla hän piti huolen siitä, että ihan jokainen amerikkalainen voisi samaistua edes yhteen Trumpin kansanomaisista möläytyksistä. Trump käyttikin kansanomaisuutta aseenaan poliittiselta broilerilta haiskahtavaa Clintonia vastaan. Kansanomaisuudella Trump sai lisäksi liikkeelle myös sellaisia äänestäjiä, joita vaalit eivät tavallisesti voisi vähempää kiinnostaa.

Nähtäväksi jää ovatko presidentti- ja ehdokas-Trump eri henkilöitä. Jos ovat, Trumpin kampanjan strategia menee historiaan yhtenä ovelimmista kautta aikojen.

Bisnesmies-Trump on saanut asioita aikaiseksi. Poliittisena persoonana hän on kuitenkin vielä tyhjä paperi, jonka todellisista suunnitelmista ei tiedetä mitään.

Siksi osakemarkkinat “kestävät” Trumpia

Trump -riski korostuu nyt markkinoilla, joilla vallinnee odottava tunnelma seuraavien kuukausien aikana. Mikäli valtaan astumisensa jälkeen, ensimmäisten 100 päivän aikana Trump saa aikaiseksi positiiviseksi miellettyjä asioita, tilanne voi muuttua yllättävän paljon. Trump-kankkusesta voi tulla Trump-hybris. Silloinkin on kuitenkin selvää, että keskiössä ovat nyt Yhdysvaltalaiset intressit – America First.

Trumpin USA-keskeisyyden vuoksi Brexitiä puuhailevien – ja siten talouskavereita maailmankartalta etsivien – brittien ei kannata odottaa Trumpista veljeskansanomaista maailmankansalaiseksi pyrkivää kaveria. Trump suostuu yhteistyöhön kenen tahansa kanssa, kunhan Yhdysvaltalaiset intressit saa siitä omansa. Toisaalta tämä voi olla parannus Yhdysvaltojen ja Venäjän välisille suhteille.

Markkinat ovat nykyisellään erittäin vastustuskykyisiä jopa historiallisen suurille yllätyksille. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että markkinoilla ei ole vaihtoehtoisia, tuottavia sijoituskohteita. Siksi osakemarkkinat nousevat kanveesista kuin Rocky Balboa ikään, kerta toisensa jälkeen. Keskuspankkien määrällinen elvytysdoping puree. Osinkotuotto ei vähään aikaan olekaan ylittänyt korkotuottoa näin räikeästi (katso kuvaaja alla).

 

Eurooppa, Osinkotuotto vs korkotuotto 2003-2016 - Trump ja osakemarkkinat

Trumpin värisuora?

Yhdysvaltain presidentillä on suuri vaikutusvalta Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan. Siksi Trumpin mahdollinen valinta presidentiksi oli huolestuttanut markkinoita jo nykyisellään tulehtuneen geopoliittisen tilanteen takia. Taistelevathan Yhdysvallat ja Venäjä Syyrian sodassa eri puolilla.

Nyt näyttää lisäksi siltä, että republikaanit ovat voittamassa enemmistön sekä Yhdysvaltain senaatissa että edustajainhuoneessa [näin myös kävi]. Mikäli näin on, myös Trumpin sisäpoliittisesta vallasta tulee merkittävä. Näin hänellä tulee olemaan (esimerkiksi Obamaan nähden) poikkeuksellisen laaja käytännön valta Yhdysvaltojen ohjaimissa.

Nähtäväksi jää laittaako Trump Hillaryn vankilaan, rakentaako hän muurin Meksikon rajalle, peruuko hän terveyspalvelut köyhimmille varmistavan Obamacaren, pystyttääkö hän 45 prosentin suojatullit ja poistaako hän rahoitusalan sääntelyt. Nyt hänellä on tähän kaikkeen poikkeuksellinen mahdollisuus.

Mikäli Trump ei toteuta uhojaan ne jäävät historiaan populistisena retoriikkana, joilla voitettiin presidentinvaalit. Luoja paratkoon seuraavia vaaleja. Trumpilla on yhtälailla nyt mahdollisuus – kokeneena bisnesmiehenä – tehdä talouden kannalta oikeita päätöksiä Yhdysvaltojen talouskasvun hyväksi. Silloinkin huolena on, että toimenpiteet jäävät opportunistisiksi ja vaikutukset lyhytaikaisiksi.

Vaikka kurssit eivät romahtaisi riskit markkinoilla ovat nyt aivan tapissa. Emme yksinkertaisesti tiedä mitä seuraava supervallan johtaja aikoo tehdä. Seuraavissa vaaleissa olemmekin sitten paljon viisaampia. Se ei paljoa tähän hätään auta. Epävarmuus onkin nyt suurin haitta niin kansainvälisessä politiikassa, taloudessa kuin markkinoilla.

Mitä sijoittajan kannattaa nyt tehdä?

Mikäli olet pitkäjänteinen sijoittaja ja säästäjä, sinun ei kannata tästäkään johtuen tehdä mitään. Nämäkin presidentinvaalit ovat vain pieni notkahdus markkinoiden pitkäaikaisen keskimääräisen tuoton nousujohteisella käyrällä. Aivan kuten edelliset maailmansodat, pörssiromahdukset ja lamat.

Mikäli sijoitat opportunistisesti lyhyen aikavälin kurssiheilahteluihin, niin silloin nyt on jo liian myöhäistä myydä. Vaikka riskit markkinoilla tulevat olemaan korkeat pitkään, voi hyvin olla, että osakemarkkinat nousevat kanveesista tämänkin tyrmäyksen jälkeen. Älä siis juokse markkinoiden perässä, kävele sitä vastaan.

Mikäli maailmanmeno hirvittää ja pelkäät tulevaa, silloin talletussuojan piirissä oleva, toista prosenttia tuottava talletus on ainoa oikea vaihtoehto.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki