Siirry pääsisältöön

Tesco romautti osinkonsa – ei kiirettä ostoksille

Lontoon pörssissä noteerattu kauppajätti Tesco on yksi maailman johtavista vähittäiskauppiaista. Kauppaketju on kuitenkin ajautunut viime vuosina vaikeuksiin, ja yhtiö on antanut tänä vuonna jo useita negatiivisia tulosvaroituksia. Tarkastelen tässä merkinnässä lyhyesti Tescon viime aikoina kohtaamia haasteita, jotka ovat romuttaneet yhtiön yhtäjaksoisesti vuosikausia kasvaneiden tai vähintäänkin ennallaan pysyneiden osakekohtaisten osinkojen sarjan.

Tämä merkintä ei ole varsinainen yritysesittely, vaan lähinnä tilannepäivitys muutaman kuukauden takaiseen blogimerkintään brittiläisestä kauppaketjusta, Tescosta. Iso-Britannian vähittäiskauppaa vuosikausia hallinnut Tesco kertoi sijoittajille elokuussa, että yhdistelmä vaikeita markkinaolosuhteita ja yhtiön omia investointeja ovat vaikuttaneet taloudellisten lukujen kehitykseen. Voiko sitä enää kauniimmin sanoa, että kauppaketjun tuloskehitys on taantunut dramaattisesti?

Syyskuun loppupuolella Tesco antoi lyhyessä ajassa jo toisen negatiivisen tulosvaroituksen ja laski koko vuoden ohjeistustaan, mikä aiheutti yhtiön osakkeelle kunnon notkahduksen. Nyt Tesco odottaa operatiivisen liikevoittonsa olevan 2,1–2,2 miljardia puntaa tilikaudessa. Edellisellä tilikaudella vastaava voitto ylitti 3,3 miljardia puntaa, joten laskua on tiedossa tänä vuonna noin 35 prosenttia. Vielä kolme vuotta sitten Tescon liikevoitto oli 4,0 miljardia puntaa, joten liiketoiminnan kehitystrendi on hyvin huolestuttava.

Aiemmin elokuussa Tescon hallitus tiedotti, että se haluaa maksimoida liiketoiminnan strategisen joustavuuden. Käytännössä tämä tarkoittaa rahoituksen kannalta sitä, että Tesco leikkaa osaketta kohden maksamaansa osinkoa jatkossa. Odottamatonta kuitenkin oli, että osingonjaon leikkaus on suuruudeltaan jopa 75 prosenttia edellisvuodesta. Kyseessä ei ole hienosäätö, vaan käsijarru.

Tarkastelin Tescoa kuluvan vuoden huhtikuussa blogissa otsikolla ”Osinkokuningas voi menettää sädekehänsä”. Tuolloin päätin yritysesittelyä muistuttavan merkinnän seuraavasti:

”Henkilökohtaisella tasolla Tesco-ostokset eivät ole aktiivisesti harkinnassa, koska vaikeuksissa olevaa, näennäisesti tunnuslukujen perusteella huokeaa, kenties tavarantoimittajilleen kankeaa menneen maailman sanelupolitiikkaa harjoittavaa suurtoimijaa mieluummin omistan markkinaosuuksia voittavaa laatuyhtiötä kohtuuhinnoin. Tescossa on kyse yhtiökohtaisista haasteista – laatuyhtiösijoittajalle paras ostopaikka on kuitenkin käsillä silloin, kun yhtiökohtaiset tekijät ovat priimaa, mutta ympäröivä markkinatilanne vetää maton hetkellisesti jalkojen alta.”

Edeltävää lausuntoa ei ole syytä muuttaa, vaikka Tescon osake on romahtanut kuluvana vuonna 46 prosenttia ja huhtikuisen blogimerkintäni jälkeen 40 prosenttia.

tsco

Tescon osakekurssi 10/2009–10/2014

Tescon nykyongelmien syvyyttä kuvastaa, että yhtiön osakekurssi on valunut yli kymmenen vuoden takaiselle hintatasolle.

Ennen Tescon elokuista negatiivista tulosvaroitusta yhtiön osakkeesta sai ”vanhalla osingolla” selvästi yli 5 prosentin efektiivisen osinkotuoton. Se tuotto on nyt menneisyyttä: näennäinen houkuttelevuus karisi hyvin tehokkaasti osakekohtaisen osingon leikkaannuttua vain neljäsosaan aiemmasta. Sijoittajalle keskeisin opetus on, että putoavien puukkojen arvioinnissa tärkeintä on nimenomaan yhtiön tuleva osingonmaksukyky, joka kriisiyhtiöillä yleensä laskee.

Jatkossa Tesco yrittää oikaista syöksyään uuden johtajan voimin. Dave Lewis astui yhtiön remmiin kuukautta alun perin suunniteltua aiemmin. Hän tulee yhtiön viimeisimmän tiedotteen mukaan käymään läpi kaikki kivet ja kannot organisaatiossa.

Ei ole varmastikaan helppoa kääntää tämän kokoluokan laivaa, sillä Tescon hallitus tiedotti myös leikanneensa yhtiön investointibudjettia, mikä iskee esimerkiksi nettikaupan kehittämiseen ja myymäläverkoston ilmeen uudistamiseen – siis tekijöihin, jotka voisivat onnistuessaan tukea myynnin kehitystä.

Konservatiivinen sijoittaja odottaa tuoreen yritysjohdon linjauksia ja hyppää Tescon kyytiin vaikka selvästikin pohjalukemia korkeampaan hintatasoon, kunhan liiketoiminnan käänne parempaan näyttää uskottavalta. Tällä hetkellä todennäköisyydet ovat sen puolella, että Tescon alamäki jatkuu edelleen, eikä kiirettä siksi ostoille ole.

Syvistä vaikeuksista viestii osinkoleikkauksen suuruus, jota kannattaa verrata Tescon uljaaseen historiaan, joka ilmenee seuraavassa.

tesco_osinko

Tescon osakekohtainen osinko (p) 2004–2014

Tällaiseen grafiikkaan ei tehdä nyt tiedotettua 75 prosentin leikkaushaavaa, jos hätä ei ole todellinen. Osingolla on siten myös välillinen merkitys yhtiön hallituksen lähettämänä viestinä osakkeenomistajille.

Kuin kirsikaksi kakun päälle Tesco tiedotti noin kaksi viikkoa sitten, että se oli aiemmin kesällä antanut 250 miljoonaa puntaa liian optimistisen tulevaisuuden arvion voittokehityksestään. Yhtiö kertoi käynnistäneensä asiasta sisäisen tutkinnan yhdessä Deloitten ja lakitoimisto Freshfieldsin kanssa. Suhteellisesti tarkasteltuna ennustevirheen suuruusluokka on noin 10 prosenttia annetusta voittoarviosta, joten kyseessä ei ole kovinkaan vähäinen virhe.

Henkilökohtaisesti pidän yhä kiinni periaatteesta ”osta mieluummin laatuyhtiötä kohtuuhinnalla kuin keskinkertaista yhtiötä näennäisen halvalta näyttävällä hinnalla”. Pohjakalastus ei ole minun lajini. Tämä estää hankkimasta kuihtuvaa Tescoa, vaikka pelkästään osakekurssia tarkastellessa viivoitinanalyysi johtaa helposti tulkintaan huimasta alennusmyynnistä.

Tescon ongelmat ovat sitkeät ja tunnetut, ja esittelin ne pintapuolisesti viime huhtikuun blogimerkinnässä. Tiivistäen kuolemanspiraali etenee näin: ensin Tescolle uskollinen asiakas havaitsi, että ostoskokemus kaupassa ei vastannutkaan hänen odotuksiaan, minkä jälkeen hän löysi vielä edullisempia ostospaikkoja, kuten Aldin ja Lidlin. Tescon kohdalla vaikeusastetta nostaa, että myös yhtiön kansainvälinen kasvu on karahtanut paikoitellen pahasti kiville.

SIJOITUSKIRJAT NYT ALENNETUIN HINNOIN!

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä. Kirjat postitetaan kampanja-aikana kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Pakettitilauksessa kirjat voidaan pyydettäessä postittaa myös eri toimitusosoitteisiin (lasku voi mennä tarvittaessa kolmanteen).

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia loppuvuoden 2014 ajan.

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista Tescon osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: Foter / Creative Commons Attribution 3.0 Unported (CC BY 3.0)

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
3 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
08.10.2014 18:08

Hyvä kirjoitus. Tietysti Tescon omistajana tilanne ei mikään paras ole, mutta henkilökohtaisesti näen Tescon edelleen laatuyhtiönä. Onhan herra Oksaharjukin määrittänyt Tescon laatuyhtiöksi omassa kirjassaan! Tilanne voi tietysti aina myös muuttua, mutta henk.koht. pysyn omistajana myös silloin, kun yhtiö kohtaa vaikeuksia. Ja niitähän Tescolla tällä hetkellä riittää!

Nimetön
Nimetön
08.10.2014 14:26

Ihan asiaa kirjoitit. Tosin leikkaus koski vain syksyn pienempää “väliosinkoa” (brittien systeemit…) mutta todennäköisesti ensi kevään suurempaakin osinkoa tullaan leikkaamaan. Jää nähtäväksi kuinka paljon.

Tässähän olisi Nordnetille taas hyvä halvempien välityspalkkioiden kampanjaosake – edellisestä tarjouksesta ostaneet pääsisivät alentamaan keskihankintahintaa roimasti 🙂

Nimetön
Nimetön
08.10.2014 14:15

Erinomainen päivitys. Voisiko olla niin että nämä johtavaa vähittäiskauppaa kohdanneet haasteet uskollisen asiakkaan unohtamisineen ‘eivät (taaskaan) koske suomalaisia alan yrityksiä’ eikä niistä näin ollen kannata oppia #ässä #kesko #kylläsevenäjäkinsiitä ?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki