Siirry pääsisältöön

Tanskalaisyhtiöiden osingon lähdeveron takaisinperintä

Tanskassa paljastui viime vuonna lähdeveron takaisinperintään liittyvä laaja petosvyyhti, jonka vuoksi Tanskan arvopaperikeskus ja Tanskan veroviranomaiset ovat päätyneet yhdessätuumin muuttamaan lähdeverojen pidätys- ja takaisinperintäkäytäntöjä. Julkisesti saatavissa olevien tietojen mukaan elokuun lopussa Tanskan veroviranomaiset toimittivat selvityksensä Tanskan vakavia talousrikoksia tutkivalle erityissyyttäjälle, joka tutkii tapausta ja epäiltyjä väärinkäytöksiä.

Alustavan selvityksen mukaan yli 2000 takaisinperintäilmoitusta vuosilta 2012-2015 oli perusteettomia ja/tai valheellisia; arvioitu menetetty verotulo Tanskalle oli alustavien arvioiden mukaan lähes miljardi euroa, mutta lisätutkimusten myötä summa on kohonnut yli 1,2 miljardiin euroon. Syyskuussa 2016 saatujen lisätietojen mukaan petosvyyhteen on Tanskan verottajan mukaan osallistunut joukko ulkomaisia yrityksiä, jotka ovat erilaisin vippaskonstein onnistuneet tekemään suuria määriä tekaistuja takaisinperintäilmoituksia. Epäillyt veropetokset tulivat ilmi alkuvuodesta 2015, kun Tanskan veroviranomaiset saivat ulkomaisilta viranomaisilta tietoja mahdollisesta veropetoksesta. Mitä ilmeisimmin tekaistuja takaisinperintäilmoituksia on muun muassa yksinkertaisesti keksitty päästä, sillä ainakaan Tanskassa asiaan ei ole ennen tätä puututtu. Takaisinperintäilmoitusten tehtailu on ollut organisoitua ja mitä ilmeisimmin myös verrattain helppoa.

Elokuussa 2015 Tanskan veroviranomaiset keskeyttivät väliaikaisesti kaikkien osinkojen lähdeveron takaisinperintäilmoitusten käsittelyn. Saatavilla olevien tietojen mukaan elokuussa käsiteltävänä oli yksistään yli 27 000 takaisinperintävaatimusta. Tilanne elää edelleen ja Tanskassa tapaus on ollut laajasti tapetilla. Erilaisiin ennaltaehkäiseviin toimiin on jo ryhdytty, joten takaisinperintähakemusten käsittely oletettavasti normalisoituu aikanaan. Se, että palataanko lähdeveroasiassa joskus lähitulevaisuudessa aiempaan menettelytapaan, ei ole vielä tiedossa.

Tilanne on yksittäisen suomalaisen tanskalaisia osakkeita omistavan sijoittajan kannalta hyvin valitettava, sillä nyt Tanskassa ei enää tehdä lainkaan ulkomaisten sijoittajien lähdeveronpidätyksiä verosopimuspohjaisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä siis sitä, että tanskalaisten yhtiöiden lähdeverosta toimitetaan Tanskassa automaattisesti 27 % lähdeveronpidätys. Tätä ennen tanskalaista osingon lähdeveroa pidätettiin suomalaisten tapauksessa verosopimuksen mukaiset 15 %. Takaisinperittävää on nyt siis lähtökohtaisesti 12 %, sillä Suomen verottaja ei tätä suomalaiselle verovelvolliselle hyvitä. Tanskan veroviranomaisilla on erityissopimus SEB:n, Nordean ja Danske Bankin kanssa. Näiden pankkien kanssa tanskalaiset voivat toeuttaa takaisinperinnän tavallista kevyemmällä menettelyllä.

Ei-tanskalaisella tanskalaisia osakkeita omistavalla sijoittajalla on oikeus esittää takaisinperintävaatimus Tanskan veroviranomaisille viiden vuoden kuluessa osingonmaksusta. Lähtökohtaisesti takaisinperintävaatimukset käsitellään puolen vuoden kuluessa niiden saapumisesta. Tällä hetkellä käsittelynopeudesta ei ole tietoa, sillä monet tiedot viittaavat siihen, ettei takaisinperintähakemuksia käsitellä tällä hetkellä lainkaan.

Tanskan arvopaperikeskus ei ole soveltanut verosopimusten mukaisia huokeampia verokantoja vuoden 2016 alusta alkaen. Suomalaisten tavoin myös esimerkiksi yhdysvaltalaiset, saksalaiset, ruotsalaiset, norjalaiset ja kanadalaiset sijoittajat kärsivät nyt kaikki 27 % lähdeveronpidätyksestä ja omatoimisesta takaisinperinnästä.

Uusi tilanne ei poikkea kummoisesti esimerkiksi saksalaisosinkojen takaisinperinnästä.

Lähtökohtaisesti tanskalaisosinkojen takaisinperintä käynnistyy noudattamalla neljää askelta:

 1. Lataa ja täytä Tanskan verottajan kotisivuilta englanninkielinen lomake 06.003.
  • Pyydä maksatus suomalaiselle pankkitilillesi.
  • Pyydä Verohallinnosta lomakkeeseen allekirjoitus ja leima.
 2. Hanki asuinpaikkatodistus Suomen verottajalta.
  • Pyydä asiakirja 6143G – Todistus Suomessa asumisesta (engl. certificate of fiscal residence)
  • Verohallinnon toimipisteistä saat tämän todistuksen yhdeltä istumalta mukaasi tai voit tilata sen Verohallinnosta puhelimitse numerosta 020 697 024.
  • Todistus on maksuton.
 3. Hanki osinkojen maksu ja lähdeverotodistus pankistasi ja/tai arvopaperinvälittäjältäsi.
  • Pyydä lomakkeeseen lähtökohtaisesti seuraavat tiedot (englanniksi): payment year [sisältäen ex-date & record date], transaction type, share details [name + ISIN], number of shared held at the time of distribution, dividends received [gross], dividend tax withheld [gross; nythän se on 27 %] ja total dividend payed to the shareholder [net]. Mukaan tietysti päivämäärä ja allekirjoitukset/tiedot finanssipalveluntarjoajan puolesta.
  • Todistus saattaa maksaa jotain.
 4. Toimita koko nippu Tanskaan seuraavin tiedoin: Skattecenter Høje-Taastrup, Postboks 60, DK-2630 Taastrup, DENMARK.
  • Eurooppa: Economy-kirje, paksuus (max. 2 cm), paino (max. 100 g) –> 2,20 €.

Huomioithan, että Tanskan verohallinnolla on oikeus pyytää sinulta lisätietoja lähdeveron takaisinperintää koskien. Jos et toimita lisätietoja ja/tai selvitystä, takaisinperintää ei välttämättä käsitellä.

Tilanne tanskalaisosinkojen takaisinperintää koskien on edelleen avoinna, joten tämä kirjoitus on edelleen työn alla.

Kuvalähde: GotCredit via Foter.com / CC BY

Vastuuvapaus: Tämä kirjoitus ja sen sisältämä tieto on tarkoitettu vain yleistiedoksi ja esimerkiksi. Todelliset verotilanteet voivat erota esitetystä ja verotilanteesi on aina yksilöllinen. Kirjoituksen sisältö on koottu luotettavina pitämistäni tietolähteistä, mutta mahdollisista virheistä en ota vastuuta. Veroasioissa on aina syytä kääntyä viime kädessä verottajan tai verotuksen erityisasiantuntijan puoleen.

 

/Thomas Brand

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
12 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
02.08.2020 16:37

Jos ostan Nordnetista Tanska ETF:ää “XACT OMXC25”, meneekö siitä lähdeveroja ollenkaan, koska se on Tanskan pörssissä?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.08.2020 16:29

Lähdeverojen takaisinperinnästä voi tiedustella ETF:n liikkeeseenlaskijalta XACT:lta.

Nimetön
Nimetön
21.01.2019 13:10

Onkohan tähän tulossa päivitystä? Ei näytä toimivan enää näillä ohjeilla. Heti ensimmäinen linkki Tanskan verottajan sivuille näyttää olevan vanhentunut…..

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
02.06.2020 10:09

Samaa mietin. Pistin aspaan viestiä ja lupasivat vastailla lähipäivinä.

Nimetön
Nimetön
10.02.2016 13:03

Hei Thomas, Kiitos erinomaisesta kirjoituksestasi, tällaisia päivityksiä toivoisi Nordnetilta enemmän! Kirjoitat, että palautushakemukseen tarvitsee nykyään myös asuinpaikkatodistuksen. Kuitenkin Tanskan verohallinnon nettisivujen mukaan: “Claimants may use SKAT’s forms, which can be downloaded at http://www.skat.dk/forms, such as form 06.003. This form can be certified by the foreign Competent Authority, or a certificate from the foreign Competent Authority may be enclosed/attached stating that the dividend recipient was covered by a double taxation agreement at the time the dividend distribution was agreed.” http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2178493&vId=0&lang=US Eli onko Nordnetin käytännön kokemus se, että siitä huolimatta, että edellä puhutaan joko lomakkeesta 06.003 oman maan veroviranomaisen leimoilla varustettuna TAI… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.02.2016 13:40

Hei Matti&Teppo! 1. Todella mukava kuulla, että tästä kirjoituksesta on sinulle iloa. 1.1 Kirjoitusaiheita voi aina ehdottaa. Tämä kirjoitus tuli nyt tehtyä sen takia, että asia todennäköisesti kiinnostaa monia ihmisiä. 2. Lähtisin liikenteeseen siitä, että ottaisin samalla kerralla molemmat asiakirjat. 2.1 Verottajalta tiedot 06.003-lomakkeeseen ja samalla istumalta myös verottajan myöntämä asuinpaikkatodistus. 2.2 Ei ainakaan tule mitään epäselvyyttä sen suhteen, ettei olisi vaadittua dokumentaatiota toimittanut. 3. Jos en aivan väärin tulkitse, niin esimerkiksi EY näyttää kehottavan toimittamaan molemmat. Saattaa olla, että EY ymmärtää 06.003-lomakkeen alaosan riittäväksi, mutta en osaa tässä vaiheessa asiasta sanoa juuta tai jaata. 3.1 Sinänsä en tiedä, onko… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
09.02.2016 13:11

Tuleeko tämä vaikuttamaan myös SuperRahasto Tanskaan?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.02.2016 12:23

Hei HerraPerkele!

Hyvä kysymys.

Tanskan veroviranomaisten päätös tekee lähdeverojen takaisinperinnästä käytännössä useimmille rahastoyhtiölle piirun verran monimutkaisempaa (ja vienee myös hieman kauemmin aikaa).

Muita vaikutuksia tällä tanskalaisten toimeenpanemalla muutoksella ei sinänsä ole. Jos tilanne muuttuu, pyrimme viipymättä ilmoittamaan asiasta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.03.2016 12:12

Eli tarkoittaako tämä sitä, että rahastonomistajan (minun) pitää itse hakea lähdeverot takaisin vai suorittaako Nordnet tämän SuperRahasto Tanskaan liittyen koska osingothan vain lisätään rahaston pääomaan, eikä tilitetä tilille rahana?

Kiitoksia vastauksesta jo etukäteen!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
14.03.2016 21:14

Hei Jaskalainen!

1. Rahastonomistajana sinun ei tarvitse tehdä mitään.

1.1 Rahastoyhtiö hoitaa takaisinperinnän osuudenomistajan puolesta. Tämä kuuluu rahastoyhtiön hallinnollisiin tehtäviin.

2. Nordnetin superrahastot eivät jaa tuottoja (ns. tuotto-osuus) ulos, vaan ne lisätään rahaston pääomaan (ns. kasvuosuus).

2.1 Kasvuosuus tarkoittaa sitä, ettei sinulle tehdä tilityksiä rahastosta esimerkiksi rahaston saamiin osingonmaksuihin liittyen.

Nimetön
Nimetön
08.02.2016 17:26

“Tanskan veroviranomaisilla on erityissopimus SEB:n, Nordean ja Danske Bankin kanssa.”
-Voitko kertoa mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.02.2016 17:52

Hei jussi!

Tämä tarkoittaa sitä, että takaisinperintämenettely voi olla näiden finanssiyhtiöiden asiakkaille muita toimijoita kevyempi ja/tai osittain automatisoitu (esim. jotain dokumentaatiota ei asiakkaan tarvitse itse toimittaa, vaan pankki voi toimittaa sen itse suoraan Tanskaan asiakkaan pyynnöstä).

Käytännössä en tiedä, miten nämä pankit asian hoitavat Tanskan verottajan kanssa, joten asia kannattaa tarkistaa suoraan finanssipalveluntarjoajalta itseltään.

Terveisin,
Thomas Brand

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki