Siirry pääsisältöön

Talvivaaran oppi: kun riskit toteutuvat, hajauttamisesta on hyötyä

Tilanne nyt

Pörssilistatun Talvivaara Kaivososakeyhtiön tytäryhtiö, Talvivaara Sotkamo Oy, on laitettu konkurssiin. Sotkamo sisältää kaiken Talvivaarakonsernin liiketoiminnan. Pörssilistattu konserniyhtiö ei siis enää päätä Sotkamon asioista, vaan konkurssipesänhoitaja.

Pesänhoitajan pääasiallinen tehtävä on Sotkamo Oy:n arvon maksimointi. Tähän pyritään myymällä yhtiö osissa tai kokonaan. Myynnistä mahdollisesti saadut varat menevät ensin yhtiön lainojen maksamiseen. Lainaa yhtiössä on 550 miljoonaa euroa. Vasta tämän jälkeen varoja voisi jakaa Sotkamo Oy:n osakkeenomistajille, eli Talvivaaran pörssiyhtiölle ja sen kautta pörssiosakkeiden omistajille.

Julkisselvitys

Valtio on ottanut konkurssipesän hoitaakseen, koska yhtiön liiketoimintaan liittyy merkittäviä ympäristöriskejä. Konkurssipesän selvityksen sijaan puhutaankin nyt niin sanotusta julkisselvityksestä. Siinä valtio kattaa kaikki ne konkurssipesästä syntyvät kulut, joita pesän varat eivät riitä kattamaan. Varovainen arvio näiden kulujen määrästä on nuo 200 miljoonaa euroa. Selvitysmies Jaatinen on puhunut 500 miljoonasta. Kulut ovat korkeat, koska kaivostoimintaa ei noin vain voida lopettaa. Siitä syntyisi ympäristökatastrofi.

Sijoitus ja sen riski

Mitä korkeampi riski sijoituksessa on, sitä suurempi odotetun sijoitustuoton pitää olla. Miksi kukaan muuten viitsisi elää sijoituksen aiheuttamien unettomien öiden parissa? Siitäkin huolimatta riskit välillä toteutuu täysimääräisesti. Talvivaarasta ei valitettavasti jää kuin Musta Pekka -kortti sijoittajan käteen. Tämä on kouluesimerkki siitä, miksi hajauttaminen kannattaa.

Lottokuponki

Toisaalta on todennäköistä, että monet kuluvan vuoden aikana Talvivaaraan sijoittaneet yksityissijoittajat ovat nähneet osakkeen lähinnä lottokuponkina. Eikä siinä mitään, kunhan kuten lotossa, olet valmis häviämään sijoittamansi määrän euroja.

Osakesäästäminen kannattaa

Pitkäjänteisestä osakesäästämisestä saat vetoapua talouteesi, kunhan muistat olla laittamatta kaikkia munia samaan koriin. Helpoin tapa hajauttaa riskit on rahastosijoitus. Silloin sijoitustesi yritysriskit jakautuu usean yhtiön kesken. Jos rahaston arvopaperisalkun yhtiöistä jokin menisikin nurin, suurin osa varoistasi on turvassa muissa yhtiöissä. Mikäli sijoitat osakkeisiin suoraan, pidä huoli että sijoituksia on edes kuusi, mieluiten parikymmentä.

Verohyöty

Talvivaarasta osakkeenomistaja ei enää saane kuin verohyötyä, joka toki voi olla arvokasta sekin. Jos sijoittajalla on muista osakekaupoista voittoja, voisi niitä vastaan Talvivaaran osakkeiden myynneistä tulevat tappiot vähentää verotuksessa, Talvivaaran osakkeet kannattaa myydä. Vaikka osakkeiden kaupankäynti onkin keskeytetty pörssissä, kauppaa voi käydä pörssin ulkopuolella. Näin sijoittaja saa halutessaan osakkeille myyntihinnan ja tappiot voi kirjata voittoja vastaan. Tähän sijoittajalla on Suomessa aikaa viisi vuotta.

 

MTV3 Huomenta Suomi Friday 7.11.2014 @ 7.20

 

Katso tästä klikkaamalla MTV:n Huomenta Suomen perjantainen lähetys Talvivaaran konkurssista (7.11.2014).

 

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
4 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
26.11.2014 12:39

Miten pörssin ulkopuolinen myynti pitää tehdä tarkalleen, jotta se kelpaa verottajlle?

Nimetön
Nimetön
07.11.2014 21:46

Hyvä blogi-kirjoitus Talvivaaran tappioiden realisoinnista verotusta varten. Kiinnostaisi vielä tietää miten realisoinnin voi tehdä vielä ennen vuodenvaihdetta pörssin ulkopuolella.

Miten voin teknisesti myydä osakkeet vaikkapa vaimolle tai jollekin halukkaalle ulkopuoliselle esimerkiksi hintaan 0,0001 tai 0,00001 euroa osake ? Miten paperit laaditaan, että ne kelpaavat verottajalle ? Ja miten osakkeet saa siirtymään omalta arvo-osuustililta jonkun muun arvo-osuustilille pörssin ulkopuolella ?

Ehkäpä Nordet voisi tehdä tällä businesstä ?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.11.2014 12:29

Verottajan tulkinta on aiemmin ollut se, että tappiot voidaan hyödyntää jo sen verovuoden aikana, jolloin kaupankäynti konkurssiin menneen yhtiön osakkeella on päättynyt.

Eli mikäli Talvivaaran emoyhtiökin haetaan konkurssiin ennen vuoden vaihdetta, kikkailukauppoja ei tarvitse tehdä.

Jos emoyhtiötä ei haeta konkurssiin tämän vuoden puolella, tappiot voi realisoida myymällä osakkeet pörssin ulkopuolella.

Silloin osakevälittäjäsi tarvitsee:
-henkkarikopiot myyjältä ja ostajalta, molemmat yhden henkilön oikeaksi todistamana
-kirjauspyyntö missä kauppa pyydetään kirjaamaan arvo-osuus rekisteriin
-kauppakirja alkuperäisenä

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
13.11.2014 16:38

Privanet (bit.ly/1v7ogC3) voi myös olla kanava, jolla saa mahdolliset Talvivaaratappiot realisoitua

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki