Siirry pääsisältöön

Superrahasto ja haudatun koiran metsästys

Nordnetin viime viikolla lanseeraama täysin kuluton rahasto on keskustelupalstoilla herättänyt spekulaatiota siitä, millä tavoin Nordnet niin sanotusti “vetää välistä”. Nordnet näkee nollakuluisen Superrahastonsa markkinointikeinona, mikä taas on herättänyt kysymyksiä rahaston elinkaaren pituudesta. Epäluuloisuus on yleensä tervettä maalaisjärkeä: jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä ei ole sitä. Missä kohdassa kuluttomassa Superrahastossa sitten voisi olla koira haudattuna?

Superrahasto?

Nordnet lanseerasi viime viikolla täysin kuluttoman rahaston Norjaan, Tanskaan ja Suomeen (Ruotsiin sellainen tulee jonkun ajan kuluessa). Superrahasto Suomea voi merkitä jo nyt ja kaupankäynti alkaa 17.6.

Superrahasto Suomi on tavallinen indeksirahasto (ei pörssinoteerattu ETF-rahasto), joka sijoittaa varansa OMXH25-indeksin mukaisesti suomalaisiin osakkeisiin. Rahastossa ei ole merkintä-, lunastus- tai hallinnointipalkkiota. Tämän lisäksi Nordnet on luvannut maksaa rahaston osakekaupankäynnistä syntyvät kulut, jotka tavallisesti saattavat olla jopa puolen prosentin luokkaa vuodessa.

Kaikesta huolimatta epäilyt rahastoa kohtaan ovat keskustelupalstoilla olleet sitkeässä:

“Nordnet vie osingot rahastosta”

Jotkut ovat epäilleet, että Nordnet pitäisi osingot itsellään. Osingot kuuluvat kuitenkin aina rahastolle. Osingot ovat osa rahaston omaisuutta ja kirjanpitoa, siinä missä osakkeetkin. Superrahastossa rahastoon kertyvät osinkotuotot sijoitetaan uudestaan osakkeisiin. Koska rahasto ei maksa veroa (ulkomaille rekisteröity UCITS rahasto ei myöskään tarvitse maksaa lähdeveroa Suomeen, KVL 21/2011), osinkotuotto kasvaa korkoa korolle ja verot tulee maksettavaksi vasta kun rahasto-osuudet myydään.

“Väärä vertailuindeksi”

Superrahaston vertailuindeksistä ei ole ”virallista”, osinkotuottoa huomioivaa versiota (KORJAUS 7.5.2015: Viime kesästä lähtien pörssi julkaisee myös osinkokorjattua versiota Superrahaston vertailuindeksistä, OMXH25GI). Pörssin julkaisema OMXH25-indeksi on pääasiallisesti johdannaisindeksi, joka toimii Suomen osakemarkkinoita kuvaavana kohde-etuutena. Koska Superrahastoon kuitenkin kertyy osinkotuottoa, rahaston kurssikehitys peittoaa OMXH25-indeksin kehityksen vuotuisen osinkotuoton verran. Vertailuindeksistä lasketaan kuitenkin myös osinkotuotot huomioivaa versiota, ainakin Bloombergin toimesta. Siksi lähden siitä, että Nordnet käyttää tuotto-korjattua indeksiä vertailussaan, koska rahaston indeksipoikkeamaa arvioitaessa muutakaan järkevää vaihtoehtoa ei ole.

Tässä yhteydessä on hyvä myös huomata, että Superrahastossa ei ole tuottosidonnaista palkkiota (jolloin indeksivalinnalla olisi kaupallinen merkitys), kukaan ei väitä että Superrahasto tuottaisi vertailuindeksiään paremmin (kyseessä on passiivinen indeksirahasto) ja kaikki osingot kertyvät joka tapauksessa rahastoon.

“Nordnet vetää osakevälityksen yhteydessä välistä”

Keskustelupalstoilla on myös esitetty väitteitä siitä, että rahasto tekisi osakekauppaa vain Nordnetin välityksellä. Nordnetille tästä ei kuitenkaan syntyisi mitään hyötyä, koska se on sitoutunut korvaamaan Superrahastolle osakekaupankäynnistä syntyvät kulut. Nordnetin kannalta nämä kulut ovat käytännössä sama asia kuin sen maksamat palkat, IT-kulut tai muut operatiiviset kulut. Liiketoiminnan kannalta Superrahasto on Nordnetille (kustannustehokasta) markkinointia.

“Rahasto kuopataan parin vuoden kuluttua”

Tästä on puolestaan seurannut epäilys siitä, että rahasto lakkautetaan parin vuoden kuluttua, kun ”markkinointikampanja päättyy”. Mitään takuita Superrahaston ikuisuudesta en pysty antamaan. Mutta jos rahaston pääasiallinen tarkoitus on markkinointi, olisi kohtalaisen typerää aiheuttaa vastareaktio kuoppaamalla Suomen, kautta aikojen ensimmäinen, täysin kuluton rahasto muutaman vuoden jälkeen. Lisäksi indeksirahaston ylläpidosta syntyvät kulut ovat suhteellisen pienet. Näin ollen Nordnetin vuotuiset ”markkinointikulutkin” ovat hyvin maltilliset. Esimerkiksi Ruotsissa Avanza on pyörittänyt kulutonta rahastoa jo kahdeksan vuotta.

“Nordnet käärii hilloa osakelainauksesta”

Lopuksi on esitetty vielä epäilyksiä siitä, että Nordnet ottaisi rahaston osakelainauksesta syntyvät tuotot itselleen. Superrahasto voi tosiaan lainata 20 prosenttia omistamistaan osakkeista taholle, joka haluaa myydä osakkeita lyhyeksi*. Rahasto saa lainaamilleen osakkeille lainan ajaksi vakuutta siltä varalta, että lainanottaja ei pystyisi palauttamaan lainaamiansa osakkeita rahastolle. Vakuuden määrä ylittää lainattujen osakkeiden markkina-arvon ja vakuusmäärää korjataan tarvittaessa päivittäin. Osinkojen tavoin, osakelainauksesta syntyvä tuotto kuuluu aina rahastolle, eli sen osuudenomistajille. Näin ollen Superrahasto voi itse asiassa tuottaa osinkokorjattua vertailuindeksiään paremmin.

Salaliitto?

Kaikesta epäluuloisuudesta huolimatta mitään haudattua koiraa tai salaliittoa ei ole olemassa. Rahastoyhtiö (Öhman) laskee päivittäin julkisen rahasto-osuuden arvon, johon sekä osto- että myyntitoimeksiannot toteutetaan. Lisäksi rahastoyhtiön toimintaa valvoo Nordnetin lisäksi rahaston säilytysyhteisö (SEB), rahaston tilintarkastaja (EY) sekä Finanssivalvonta.

Hyvä Superrahasto?

Superrahasto on minun mielestäni mieletön tuote. Sijoittajat voivat sen avulla hyödyntää korkoa korolle -efektin täysimääräisesti. Sen merkitys on suuri, koska kulut syövät pitkässä juoksussa jopa suurimman osan tuotostasi. Indeksirahastosijoittaja tietää kaiken lisäksi jo tänään, että hänen sijoituksensa kuuluu tuotoltaan tulevaisuuden parhaimmistoon.

Silläkin riskillä että tämä menee jo myyntipuheeksi todettakoon vielä, että Nordnetilla sekä asiakkuus että kuukausisäästäminen on ilmaista. Olisiko tässä nyt se kuuluisa ilmainen lounas? Minusta on.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

* Joku voi myydä osakkeita joita hänellä ei ole, siinä toivossa, että myöhemmin voisi ostaa ne takaisin halvemmalla. Myynnin ja takaisinoston väliseksi ajaksi osakkeita on lainattava jostakin. Osakelainauksesta maksetaan korvausta, joka vuositasolla vaihtelee muutaman prosentin kymmenyksestä, muutamaan prosenttiin.

Kuvan lähde: thenypost.files.wordpress.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
28 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
30.07.2019 02:39

Aloittelen sijoittamista vasta. Olen lukenut,tutkinut ja pohtinut sijoittamista ja riskejä jota olen valmis ottamaan. Törmäsin näihin superrahastoihin ja sijoittamisen aloittaminen oli selvä. Kulutonta ja riskit on aika pienet. Hyvä tuote ja todellakin se on markkinointikikka! A.k.a sisäänvetotuote. Haluan sijoittamisesta loppuelämän harrastuksen muiden töiden ohella ja osakesijoittamimen on seuraava. Hyvä tuote! Terveiset nordnetille!

Nimetön
Nimetön
04.03.2015 14:15

Hei! Rahastojen esittelyn yhteydessä mainitaan, että “Rahaston valuutta on SEK. Nordnet hoitaa valuutanvaihdon puolestasi toimeksiannon toteuduttua. Veloitus tapahtuu eurotililtäsi.”

Voiko veloituksen ohjata tapahtuvaksi suoraan toiselta valuuttatililtäni suoraan kruunuissa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
18.03.2015 14:27

Hei Viljami!

Kaikki rahastokaupat veloitetaan salkusta euromääräisinä, joten kruunumääräisten Superrahastojen kohdalla valuutanvaihto tapahtuu 0,5 %:n osto- ja myyntikurssin erolla.

Toisin sanoen kruunumääräisillä Superrahastoilla kauppaa käytäessä valuutanvaihdon kustannus on 0,25 %.

Tällä hetkellä rahastokauppoja ei ole mahdollista veloittaa suoraan toiselta valuuttatililtä.

Terveisin

Juuso Lindström

Nordnet
Kaupankäynti

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.09.2017 07:53

Tämä selventävä kohta saisi olla tuolla Nordnetin sivuilla selvemmin esillä, ainakin tuolla Pohjoismaiden Superrahastojen kohdalla. Ainakin itse olin jos siirtämässä eri valuuttatileille rahaa, kun ajattelin säästäväni ostaessani noita superrahastoja kyseisen maan valuutalla.
Siinähän on mainintaa kyllä, että menee tuo valuutanvaihtokulu, mutta luulin siitä pääsevän valuuttatilillä. Siellä voisi olla erikseen selvästi vielä maininta, että kaupankäynti menee euroissa, ei valuuttatileiltä.

Nimetön
Nimetön
07.08.2014 10:17

Moi! Sanot tuolla että omx25 osinkokorjattua indeksiä Bloomberg toimesta ainakin on olemassa. Olisiko olemassa linkkiä tuollaiseen indeksikäyrään? Kts!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.08.2014 11:16

Helsingin Pörssi lanseerasi tuottokorjatun version tuosta OMXH25 indeksistä, eli OMXH25GI:n. Ohessa linkki: http://finance.yahoo.com/q?s=%5EOMXH25GI

Nimetön
Nimetön
30.06.2014 20:29

Milloin niitä muiden maiden superrahastoja saa merkitä, tuolla jossain mainittiin 17.6 kaikki muut kuin Ruotsi, mutta eipä ole osunut silmään vai enkö vaan osaa hakea 🙂

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.08.2014 11:10

Nyt ne tulivat…

Nimetön
Nimetön
14.06.2014 13:54

Ihan näin asiakkaan näkökulmasta sanoisin, että olisiko vuoden markkinointiteko kyseessä. Itseen ainakin *osui ja upposi* tämä mainonta. Muusta mainonnasta erottuva ja asiakkaalle kerrankin oikeasti järkevä ja edullinen tuote. Totinen paikka varmasti muille pankeille jos asiakaskatoa tulee heille tästä. Joutuvat laskemaan hintojaan toivottavasti. Täytyy tutustua, sijoittaisinko nyt tai seuraavan pörssiromahduksen jälkeen vasta… : ) Itse tulin Nordnetin asiakkaaksi ilmaisen säilytyksen perässä. Nyt kuitenkin Nordnet hyötyy minusta rahallisesti paljon kun makselen lainoituksen kuluja tonnin/tonneja vuodessa. Ymmärrän siis hyvin, että jotain voi antaa ilmaiseksi kun moni asiakas sitten ostelee tai käyttää muitakin maksullisia palveluita (jos niin haluaa itse tehdä) asiakkaaksi tulonsa jälkeen. Hyvät… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
05.06.2014 15:10

Kiitos Martin, kun jaksat vääntää rautalankaa. Kaikkia ei voi miellyttää 😀
Harmi voi tietysti pian olla monella, jos mikään Suomi-rahasto ei nouse, kun Nordeankin mukaan ollaan lamassa… Mutta silti säästää sen 2-4 prosenttia vuodessa!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.06.2014 16:02

Kiitos kassu, ihan oman alamme syytä se on, että rautalankaa joutuu vääntämään. Sijoituspalvelualalla on sen verran pitkään myyty mielikuvia, joita ei ole lunastettu.

Vaurastuminen vaatii pitkäjänteisyyttä, matalia kuluja ja realistista käsitystä osakeriskin tuotosta. “Kaikki muu” on enemmän tai vähemmän kallista viihdettä.. 😉

Nimetön
Nimetön
03.06.2014 18:02

Suomen indeksiin en taida rahoja laittaa, mutta Tanskaan ja ehkäpä Norjaankin kyllä. Milloinkas se mahdollistuu? Ja Ruotsia kieltämättä jo odotan. Siitä tulee kova juttu.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.06.2014 09:08

Muut paitsi Ruotsi mahdollistuu 17.6 jälkeen, Ruotsin Superrahastoa joudutaan odottamaan jokunen kuukausi

Nimetön
Nimetön
03.06.2014 17:07

Voiko suomalainen nordnetin asiakas sijoittaa Ruotsin rahastoon ilman kuluja? Tai muihin pohjoismaihin?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.06.2014 09:06

Sijoittaessasi muihin pohjoismaisiin rahastoihin valuutanvaihdosta menee kulu (ellei sinulla jo ole paikallista valuuttaa), muuten ilmainen

Nimetön
Nimetön
03.06.2014 15:38

Vaikuttaa loistavalta tuotteelta passiivisijoittajalle. Onko Nordnetillä kaupankäyntityökalua, jolla voisi sijoittaa tähän rahastoon automaattisesti esim. 20 €/arkipäivä jatkuvasti, tai edes 100€/viikko? Tuollainen houkuttelee välityspalkkion ollessa 0€, mutta käsin ei oikein viitsisi joka päivä käydä ostoja tekemässä…

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.06.2014 09:03

Nordnetilla on kuukausisäästämis-palvelu jossa haluamasi summa sijoitetaan automaattisesti 1 kerta / kk

Nimetön
Nimetön
03.06.2014 13:42

Jos nuo kysymykset on lainattu KL-palstalta, niin aika hienosti kieroon on Martin-poika taas osannut asiat lukea – se tosin paistoi jo ko. ketjuun kirjoittamistaan kommenteistakin.

Eihän kukaan siellä epäillyt esim. rahaston lakkautusta markkinointikampanjan jälkeen, vaan rahaston ilmaisuuden lakkautusta = palkkioiden esiinmarssia.

Mutta, ennen kaikkea, Martinin (ja ehkä muidenkin teikäläisten?) kannattaisi oppia yksi asia: Jos yrität myydä suomalaisille jotain, vähennä ylisanoja. Jo pelkästään tuon rahaston nimi herättää reilusti epäluuloja, puhumattakaan siitä että myyjä hehkuttaa pahemmin kuin paraskin pölynimurikauppias.

Nimetön
Nimetön
03.06.2014 13:37

Kiitos hienosta rahastosta. Nykyisellä osinkoverotuksella tämä on todella tervetullut tuote!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.06.2014 20:38

Ehkäpä vuoden-parin päästä otetaankin käyttöön normaalit palkkiot, ja lisäksi kovat irtisamomispalkkiot, jolloin asiakas on saatu liirin. Onko näin suunniteltu ?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.06.2014 07:22

Tuskin lain puitteissa pääsee kostamaan. Irtisanomis palkkiot tulisi olla tiedossa heti kättelyssä. Periaatteessa nordnetin tilistä voitaisiin alkaa velottaa, mutta sekin tulisi hyväksyttää ensin asiakkaalla ja antaa ilmainen irtisanomis mahdollisuus. Puhdasta, ja mielestäni läpinäkyvää, markkinointia tämä vain on.

Nimetön
Nimetön
03.06.2014 10:59

Hieno rahasto ja hyvä kirjoitus aiheesta. Pistetään linkkiä jakoon, niin väärinymmärrykset pikkuhiljaa häviää.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
03.06.2014 11:07

Kiitos

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki