Siirry pääsisältöön

Mitä laskentatoimesta on ainakin tiedettävä?

Meillä on suomeksi tarjolla lukuisia teoksia kirjanpidon ja tilinpäätöksen maailmaan, mutta paras näistä on ehdottomasti jo 9. uudistettuun painokseen ehtinyt professori Jarmo Leppiniemen ja Tapani Kykkäsen perusteos, Kirjanpito, tilinpäätös ja tilinpäätöksen tulkinta. Kirjassa on huomioitu myös tämän vuoden alussa voimaan tulleet uudet kirjanpitolain säädökset, joten hanki vuoden 2015 painos.

tilinpäätösKirja on ensisijaisesti suunniteltu kauppa- ja liiketaloustieteitä opiskeleville. Kirjassa on runsas määrä esimerkkejä ja käsitteet ja laskentatoimen perusmekaniikka selvitetään pohjamutia myöten. Opiskelijalähtöisyys näkyy myös siinä, miten kirja on rakennettu; käytännössä perussijoittajaa kiinnostavia osuuksia ei montaa ole, vaikka laskentatoimen perusteiden pitäisi olla jokaisen osakesijoittamista harkitsevan tiedossa.

Kirjan loppuun on koottu 44 harjoitustehtävää opitun syventämiseksi. Ennen tehtäväosiota itse teoksen päättää hauska neljästätoista tehtävästä koostuva tehtäväsarja, joka auttaa arvioimaan asioiden sisäistämistä ja ymmärrystä. Teoksen lopusta löytyy lisäksi ja tarkka asiahakemisto, jonka avulla eri käsitteet on helppo paikallistaa kirjasta. Jäin kuitenkin kaipaamaan suomi-englanti-suomi -sanakirjaa, joka olisi hyvin mielestäni sopinut kirjan loppuun ja auttanut hahmottamaan eri käsitteiden suhteita. Tähän samaan olisi ehkä voinut laittaa myös tietoa mahdollisista käsite-eroista erityisesti eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen kirjanpitokäytännön välillä, joka yleensä aiheuttaa päänvaivaa.

Muistatko itse, mitä eroa on menolla, kululla ja kustannuksella tai mitä omavaraisuusaste 80 %, current ratio 0,8 ja sijoitetun pääoman tuottoprosentti 4 % merkitsevät yhtiön luottokelpoisuuden näkökulmasta? Jos et tiedä, Leppiniemen ja Kykkäsen teos palvelee hyvin sekä vasta-alkajia että pidemmälle ehtineitä.

Leppiniemen ja Kykkäsen teos ei ole rakenteeltaan yhtä hyvä kuin aiemmin tarkastelemani Niskasten Yritysrahoitus. Esimerkiksi harjoitustehtävien sijoittaminen kirjan loppuun ei minusta ole välttämättä paras ratkaisu, vaan eritasoiset tehtävät olisi ollut syytä laittaa kunkin pääluvun loppuun ja tehtäviä olisi voinut ehdottomasti olla enemmän. Lisäksi jokainen pääluku olisi kaivannut loppuun jonkinlaisen yhteenvedon niille, jotka haluavat vain pikakertauksen jostain aiheesta. Myös Editan julkaisema Ilari Salmen Mitä tilinpäätös kertoo? tarjoaa Leppiniemen ja Kykkäsen tavoin aimo annoksen tietoa tilinpäätösanalyysistä ja olennaisista tunnusluvuista. Salmen teos on himan Leppiniemeä ja Kykkästä raskaampi, mutta samalla on enemmän mahdollista syventyä muun muassa IFRS:ään, tilinpäätöksen tulkinnan eri vaiheisiin ja ennen kaikkea yritystalouden pääkysymyksiin muun muassa pääomarakennetta ja rahavirtoja koskien. Lisäksi Salmen teoksesta nousevat esimerkit ja laskentakaavat selkeämmin esiin kuin Leppiniemen ja Kykkäsen vastaavasta. Valitettavasti Salmen kirjasta puuttuvat kuitenkin harjoitusesimerkit, mutta tätä vastoin esimerkkejä on runsaammin

Sijoittajalla Leppiniemen ja Kykkäsen kirjan parasta antia ovat ehdottomasti luvut seitsemästä yhdeksään, jotka johdattelevat lukijansa tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen rakenteeseen, tilinpäätöksen tulkintaan ja tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen hyödyntämiseen. Leppiniemi ja Kykkänen esittelevät havainnollisesti kaikki yleisimmät tunnusluvut niin sanotusta yrityksen “terveyskolmiosta”. Teos ei sinänsä ole suunnattu sijoittajalle eli esimerkiksi yksittäisiä case-esimerkkejä ei ole, mutta niitä löytyy sitten esimerkiksi Jussi Hyödyltä jo vuonna 2006 ilmestyneestä edelleen hyvästä teoksesta, Osakekeissien pauloissa – Intohimona analyysi.

Leppiniemen ja Kykkäsen teoksen pääasiassa ihan perusasioita sisältävän alkuosan voi toki myös lukea (ja tällä tavoin kerrata tärkeimmät käsitteet), mutta tällöin lukemaansa on syytä täydentää esimerkiksi Anthony Ricen mielestäni erinomaisella teoksella Accounts Demystified: The Astonishingly Simple Guide to Accounting. Rice selvittää esimerkiksi taseen sisällön huomattavasti Leppiniemeä ja ja Kykkästä selvemmin hyödyntämällä taseen erittelyyn (vastaavaa vs. vastattavaa) eri tilanteissa muuttuvia pylväsdiagrammeja.

Leppiniemi ja Kykkänen puolestaan kertovat sanallisesti, miten eri kirjaukset tehdään ja miten ne kirjanpidossa näkyvät. Tämä ei ole mielestäni paras tapa, vaan Ricen tapa esittää asia on minusta huomattavasti havainnollisempi ja ymmärrettävämpi. Rice kertoo tarinan SBL-yhtiön erilaisista kirjauksista ja samalla taseen eri osat muuttuvat niin, että lukija ymmärtää tilanteen ennen ja jälkeen muutosta. Ricen teoksessa lukijan on huomattavasti helpompaa hahmottaa kokonaiskuva, kun taas Leppiniemen ja Kykkäsen teosta lukiessa pitää koko ajan ajatella, miten tase oikeastaan rakentuu ja miten ja mihin kirjaukset oikeastaan tehdään.

Kaikkinensa Leppiniemen ja Kykkäsen teos kuuluu ehdottomasti kenen tahansa yritystaloudesta kiinnostuneen peruslukemistoon, sillä ulkoisen laskentatoimen peruskäsitteiden pitäisi olla kaikkien sijoittajien tiedossa sijoituspäätöksiä tehtäessä.

Jos kaipaat hyvää perusteosta käsikirjastoon, hanki tämä itsellesi. Jos perusteet ovat jo hallussa, lainaa kirjastosta tarpeen mukaan.

Arvosana: 8/10

Kuvalähde: Guillaume Brialon via Foter.com / CC BY-NC-SA

Nordnet Blogin lukijana voit nyt tilata Leppiniemen ja Kykkäsen teoksen -20 % alennuksella 30.4.2016 asti joko suoraan tästä linkistä tai syöttämällä tarjouskoodin BKE1621A verkkosivun yläosan Kampanjatunnus-kenttään. Kampanjatunnus kenttä löytyy heti ostoskorin vasemmalta puolelta.

Voit tilata myös Salmen teoksen Mitä tilinpäätös kertoo? -20 % alennuksella Editan verkkokaupasta kampanjakoodilla opi20. Kampanjakoodi on voimassa vuoden 2016 loppuun.

 

/Thomas Brand

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki