Siirry pääsisältöön

Minä sijoitan: Hanna-Maria Heikkinen

Hanna-Maria Heikkinen on Wärtsilän sijoittajasuhdejohtaja, hallitusammattilainen ja yksityissijoittaja. Tässä haastattelussa Hanna-Maria avaa meille omaa sijoittajatarinaansa. Teksti on osa Minä sijoitan -sarjaa, jossa haastattelemme erilaisia sijoittajia.

Kerro hieman taustoja itsestäsi – kuka olet, mistä tulet ja mitä teet?

Hanna-Maria Heikkinen, 43 vuotta. Kauppatieteen maisteri. Olen toiminut reilun vuosikymmenen suomalaisten Large Cap -yhtiöiden sijoittajasuhdejohtajana (YIT, Valmet, Cargotec). Tällä hetkellä olen Wärtsilän sijoittajasuhdejohtaja. Ennen IR-uraa työskentelin 10 vuotta Nordeassa mm. osakeanalyytikkona. Olen lisäksi Solwers Oyj:n ja Nordean Kiinnitysluottopankki Oyj:n hallituksessa ja ehdolla Norrhydro Oyj:n hallitukseen.

Milloin aloitit sijoittamisen ja mikä innoitti sinut aloittamaan?

Innostuin sijoittamisesta ja taloustieteistä voitettuani Taloustietokilpailun Kuopion läänin osalta yhdeksännellä luokalla. Sain vanhemmiltani joululahjaksi Vesa Puttosen kirjan, joka innosti minua tutustumaan sijoittamiseen.

Mitä eri tapoja olet hyödyntänyt perehtyessäsi sijoittamiseen?

Käytän laajasti eri tietolähteitä: Analyyseja, sijoitus- ja talouslehtiä, kirjallisuutta, eri sijoitusportaaleja ja seuraan valikoidusti myös sijoituskeskustelua sosiaalisessa mediassa. Keskustelen sijoittamisesta laajasti ihmisten kanssa. Ammattini etuna on, että siinä tapaa paljon osaavia ja laaja-alaisia ihmisiä.

Millainen on sijoitusstrategiasi ja miten valitset sijoituskohteesi?

Olen pitkälti fundamenttisijoittaja ja osakepoimija. Viime aikoina olen myös opiskellut ja ryhtynyt hyödyntämään enemmän teknistä analyysia. Toimin pitkällä aikajänteellä, pidän täydellistä ajoittamista lähes mahdottomana.

Sijoitan yhtiöihin, joilla on mahdollisuudet ja suunnitelma kasvuun ja kohtuullinen arvostus. Aiemmin kiinnitin enemmän huomiota osinkotuottoon, nyt mietin enemmän kykyä kasvattaa osinkoa. En tee päätöksiä meemien pohjalta 😊

Sijoitatko jotain tiettyä tavoitetta varten?

Sijoitan taloudellisen mielenrauhan ja vapauden saavuttamiseksi. Oppimisnäkökulmaa ei myöskään voi vähätellä.

Kuuluuko sijoittaminen jollain tavalla arkirutiineihisi, ja miten?

Pörssiä ja uutisia tulee päivittäin seurattua, mutta en käy kauppaa läheskään joka viikko.

Perheessä sijoittamisesta keskustellaan mahdollisuutena ja välillä myös viihdemielessä.

Mikä on ollut pahin sijoitusmokasi? Entä suurin onnistumisesi?

Moka oli varmaankin Nesteen osakkeiden myynti liian aikaisin. Lisäksi kadun Lehdon osakkeen ostamista kahteen kertaan, molemmilla kerroilla siitä tuli vain tappioita verotukseen. Olisi pitänyt oppia heti ensimmäisestä kerrasta, mutta onneksi sentään tappiot on hyödynnetty ja suunnattu kohti parempia sijoitusmaastoja.

Onnistumisina finanssikriisissä ja koronakriisissä ostin rohkeasti osakkeita, ja hyödynsin molemmissa erikoistilanteissa myös velkavipua.

Vinkkisi muille sijoittajille?

Kannattaa perehtyä omiin sijoituskohteisiin. Kurssit heiluvat välillä paljon, ja oman osaamisen ja ymmärryksen lisääminen auttaa hallitsemaan riskejä. Sijoittamisessa on paljon psykologiaa, ja fiilispohjalla toimiminen voi tulla hyvin kalliiksi.

Lue myös muita sijoittajahaastatteluita

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki