Siirry pääsisältöön

Miksi omistaa työnantajan osakkeita?

Artikkelin on kirjoittanut Nina Pavón, IR Lead, Gofore Oyj

IT-konsulttiyhtiö Goforen arvoihin on alusta asti kuulunut se, että haluamme olla työntekijöillemme mahdollisimman hyvä työpaikka. Yrityksellämme on vahva henkilöstön osallistamisen kulttuuri, joka näkyy myös omistamisessa. Olemmekin ottaneet ihmiset hyvin konkreettisesti osaksi taloudellista menestystämme. Perusajatus tässä on ollut, että meillä kaikilla on mahdollisuus päästä hyötymään siitä yhteisestä hyvästä, jota yhdessä rakennamme.

Näin ollen Goforella henkilöstö on merkittävä omistajaryhmä: yli puolet goforelaisista omistaa yhtiön osakkeita. Osakkeita omistavat goforelaiset pääsevät nauttimaan yhtiön menestyksestä, kun omistamisen hyödyt konkretisoituvat osinkoina ja osakkeen arvon kehityksenä, vaikka tuottoon liittyykin aina myös riski.

Goforella henkilöstön sitouttaminen ja palkitseminen on aina ollut yhtiön näköistä ja sitä kehitetään jatkuvasti. Yritysostojen (kuusi yritysostoa 2017–2021) jäljiltä palkitsemiskäytäntöjen ja työsuhde-etujen kirjo on laaja, mutta näitä ollaan nyt osin yhtenäistämässä ja toisaalta kehittämässä palvelemaan kunkin organisaation osan erityisiä tarpeita. Lähtökohtana kehittämistyössä on se, minkälaiset palkkiot vahvistavat toivottua kulttuuria. Meidän alallamme kilpailu parhaista osaajista on kovaa, ja todennäköisesti houkuttelevalla palkitsemisella voimme lisätä Goforen vetovoimaisuutta työnantajana entisestään.

Työntekijöiden palkitseminen on Goforella myös johtamisen keino, ja osakeomistus kannustaa henkilöstöä kehittämään yrityksen toimintaa oman työnsä kautta. Omistajina olemme kaikki samassa veneessä.

Suurin sysäys henkilöstöannista

Kiinnostus omistajuuteen on Goforella ollut alusta lähtien suurta. Ensimmäisiä goforelaisia liittyi omistajiksi jo yhtiön historian alkutaipaleella vuonna 2007. Suurempi sysäys tapahtui kuitenkin Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle listautumisen yhteydessä vuonna 2017, missä henkilöstöanti ylimerkittiin 1,2-kertaisesti. Houkuttimena oli osakkeiden edullisempi hinta. Lisäksi osallistujat pääsivät mukaan lisäosakeohjelmaan. Henkilöstöannissa vuonna 2017 sijoittaneet ovat saaneet sijoitukselleen 350 % kokonaistuoton, kun huomioidaan myönnetty lisäosake ja osingot. Henkilökunta merkitsi silloin kahdella miljoonalla eurolla osakkeita.

Uskomme osakkeiden omistamiseen sitouttamiskeinona myös uusien työntekijöiden kohdalla. Vuonna 2018 järjestimme poikkeuksellisen rekrytointikampanjan, joka teki uusista työntekijöistä osakkeenomistajiamme. He saivat 1 500 euron arvosta osakkeita työsopimuksen allekirjoituspalkkiona. Kampanja houkutteli markkinoiden parhaita osaajia ja oli epäilemättä vaikuttava ensipuraisu uusille goforelaisille.

Samana vuonna käynnistimme CrewShare-osakesäästöohjelman henkilöstöllemme. Goforelaiset voivat säästää osan palkastaan ja hankkia sillä Goforen osakkeita alennettuun hintaan. Osallistujat saavat myös lisäosakkeita, kun sekä omistus että työsuhde ovat jatkuneet tarpeeksi pitkään. Ohjelmassa on tällä hetkellä kolme eri ansaintajaksoa ja osallistujia noin 380.

Omistajuus palkitsee ja opettaa

Itseään varten ahkeroimisen fiilis motivoi monia henkilöstöomistajiamme päivittäisessä työssään. Kun omistaa palan työpaikkaansa, on uudella tavalla sitoutunut sen osakkeiden arvon kehittymiseen, ja työ tuntuu entistä merkityksellisemmältä. Totta kai työnantajaan sitoutumiseen vaikuttavat muutkin tärkeät seikat, mutta harva meistä haluaa olla ”täällä vain töissä”.

Goforeen sijoittaminen on saanut monet goforelaiset innostumaan sijoittamisesta myös yleisemmällä tasolla. Oman työnantajayrityksen omistaminen on voinut olla turvallinen ensiaskel sijoittamisen maailmaan esimerkiksi niille, joille sijoittamisen riskit, niiden hallinta ja erilaiset sijoitustuotteet eivät ole olleet tuttuja. Goforen henkilöstön osakesäästöohjelmaan osallistuminen on opettanut ensikertalaisille kaikenlaista sijoittamisen perusteista. Samalla on toivottavasti hälvennyt sijoittamiseen välillä liittyvä epävarmuus.

Sijoittaminen onkin mitä mainioin tapa kehittää itseään. Ilahtuneena olen kuunnellut työkavereiden kertomuksia siitä, miten he haluavat laajentaa reviiriään esimerkiksi indeksirahastoihin tai asuntosijoittamiseen. Kynnys aloittaa sijoittaminen olisi varmasti ollut korkeampi ilman työpaikan osakkeiden hankintaa – moni tämän myötä on rohkaistunut opettelemaan kokeilemalla.

Omistatko sinä työnantajasi osakkeita?

Nina Pavón
Nina Pavón

IR Lead, Gofore Oyj

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki