Siirry pääsisältöön

Vaurastumisen ainoa este on pitkäjänteisyyden puute

Viimeisten viidentoista vuoden aikana olemme saaneet muutamaa lyhyttä dippiä lukuun ottamatta nauttia lähes yhtäjaksoisesta pörssinoususta, varsinkin Yhdysvalloissa. Markkinoilla on kokonainen ammattilaisten sukupolvi, joka ei ole eläessään nähnyt vuoden tai sitä pidempää markkinalaskua. Se ei tietenkään ole nuorison vika, eikä tee heitä tyhmiksi, mutta tämä seikka vaikuttanee myös pörssikuplan paisumisen jatkumiseen.

Tällaisessa huolta herättää tietenkin pörssiromahduksen vaikutus säästäjiin. Katkeaako heidän pitkäjänteisestä, oikeanlaisesta tekemisestänsä pörssiromahduksen seurauksesta aasinselkä? Palaammeko me kansakuntana takaisin ruutuun yksi, missä haikeana muistellaan aikaa ennen romahdusta, jolloin tavallisilla matti- ja maijameikeläisillä oli jopa satojen tuhansien arvopaperisalkkuja? Lopettavatko kaikki piensäästäjät säästämisen?

Toivottavasti eivät, vaikka mikään ei tunnu niin turhauttavalta kuin rahojen siirtäminen kuukausisäästöön, missä salkun arvo jatkaa sulamistaan. Silloin ei välttämättä auta, että ylienergisen pirteä sijoitusasiantuntija jauhaa “kaksi yhden hinnalla”-mantraa. Tai ainakaan se, että kuin sienet sateella ilmestyneet vaurastumiskonsultit tunnollisesti jatkavat sulavan varallisuutensa viestimistä somessa.

Kyse on ehkä enemmänkin siitä, että viimeisen vuosikymmenen aikana keskuspankkien douppaama osakemarkkina ei ole ollut edustava otos siitä, mitä se on ollut viimeisen kahdensadan vuoden aikana. Joten kylmä kyyti ja sen kesto yllättävät varmasti monet. Siksi on jo nyt tärkeää muistuttaa sijoittajia ja säästäjiä nykymenon kestämättömyydestä. Kuoppia on tiedossa, mutta milloin? Sitä ei tiedä kukaan.

Myöskään alamäessä kukaan ei sitten tiedä milloin suunta muuttuu nousujohteiseksi. Ainoa asia mitä ihmiskunta on pystynyt osoittamaan tietävänsä, on se, että osakesäästäminen on pitkäjänteistä puuhaa ja se toimii varmasti, mutta vain pitkässä juoksussa. Joten pörssiromahdusten puuttuessa suosittelen kaikkia harjoittelemaan kurssilaskukestävyyttä mentaaliharjoittelemalla sitä miltä tuntuu, kun salkkusi arvo puolittuu.

Maailma on tällä hetkellä synkkä, enkä halua synkistellä sen enempää. Osakemarkkinat ovat Yhdysvalloissa osoittaneet lähes surrealistista kriisikestävyyttä. Jos minua viisaammilta kysyy, osakemarkkinat voivat hyvinkin nousta ensi vuonna. Toivon tietenkin niin. Yhtä lailla toivon myös, että yhä useammalla yksityissijoittajalla on realistiset odotukset. Ja pitkäjänteisyyttä sinä päivänä, kun tiputuspeli alkaa.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
6 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
anon
anon
15.11.2023 12:39

Melko haastavaa varmasti olut piirtää tuo dollarin “inflaatiokorjattu” “reaalituotto” kuvaaja.

Jaajoo
Jaajoo
12.11.2023 20:29

Onko sulla Martin selitystä tuolle kuvaajassa ilmentyvään asiaan, että dollarin heikentyminen ei ole vaikuttanut osakkeiden arvo trendiin? Eli 1800-luvun alusta aina vuoteen ~ 1940 dollarin arvo pysyi suunnilleen samana.1940 jälkeen dollarin arvo lähtee trendinomaiseen laskuun, mutta osakkeiden trendiviiva pysyy samana aina 1800-luvun alusta tähän päivään. Onko osaketrendi inflaatiokorjattu vai wtf…?

Jaajoo
Jaajoo
Vastaa  Jaajoo
12.11.2023 20:35

Vastaan itse itselleni: Näköjään inflaatiokorjattu. Tosin siitä herää kysymys, miksi kulta taas on tuolloin lähtenyt nousuun?

Jaajoo
Jaajoo
Vastaa  Jaajoo
12.11.2023 20:44

Jatkan edelleen: Edes dollarin irrotus kultakannasta 1971 ei ole vaikuttanut osaketrendilinjaan, mikä siis on inflaatiokorjattu, eli reaalituottoa. Tämä huomioiden nämä sinun puheet keskuspankkien printtaamasta mega kuplasta saavat hieman erilaista perspektiiviä.

Riku
Riku
11.11.2023 17:50

Mä ostin osakkeita 1985 metsätilan lisäksi, pidin osakkeet 1990-luvun laman läpi. Nyt olen myynyt osakkeet pois ja metsätilankin.

Oman työn sijoittaminen metsään ja osakkeiden lisäostot pohjilta 2000-luvun alussa ja finanssikriisin pohjalta olivat hyviä sijoituksia.

Metsäliiton jäsenyys on tuplannut pääoman viiteen kertaan (sääntö 72).

Kohta tulee täyteen 40 v pörssin seuraamista, metsätila peritty. Sijoitustila ostettu 1960-luvulla.

Jussi
Jussi
11.11.2023 14:48

Kiva kuulla että,kyllä nousee!!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki