Siirry pääsisältöön

Listasimme parhaiten tuottaneet rahastot

Hyvien rahastojen löytäminen ei ole helppoa: vaihtoehtoja on sadoittain ja sijoituspäätöstä varten tulee ottaa monta asiaa huomioon. Parhaiten tuottaneet rahastot tarjoavat hyvän lähtökohdan uusia rahastosijoituksia mietittäessä – onhan hyvin tuottaneilla rahastoilla ainakin track record kohdallaan.

Yli 500 rahastoa tarjolla – miten löydän parhaat?

Nordnetin palvelussa on kirjoitushetkellä 517 rahastoa, joihin voit alkaa säästää. Parhaiden rahastojen etsiminen tällaisesta määrästä voi tuntua neulan etsimiseltä heinäsuovasta. Alla muutamia asioita, joita rahaston valinnassa kannattaa ottaa huomioon.

Aktiivinen vai passiivinen rahasto?

Säästääkö aktiivisesti hoidettuun rahastoon vai passiiviseen indeksirahastoon? Tämä on yksi tärkeistä kysymyksistä rahastoa valitessa.

Passiiviseen indeksirahastoon sijoittaessa sijoittaja saa ns. markkinatuoton – sijoituksen arvo kehittyy samaa tahtia rahaston seuraaman indeksin mukaisesti. Indeksirahastojen tärkein etu ovat niiden matalat kulut: kun rahasto seuraa orjallisesti indeksiä, sen hoitaminen on yksinkertaisempaa kuin aktiivisesti hoidetun rahaston – tällöin myös rahaston kulut ovat pienemmät. Kolikon kääntöpuoli on, että passiivisella rahastolla et voi päästä indeksiä parempaan tuottoon. Keskimäärin ja pitkällä aikavälillä tarkastellessa indeksirahastot päihittävät tuottoluvuissa aktiiviset rahastot. Toisaalta indeksirahastot pääsevät harvoin parhaiten tuottaneiden rahastojen kärkeen, kun tarkastellaan yksittäisiä rahastokategorioita.

Aktiivisesti hoidettuja rahastoja hoitavat rahastonhoitajat, jotka pyrkivät voittamaan rahastolle asetetun vertailuindeksin. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty: useimmat aktiivisesti hoidetut rahastot eivät onnistu tavoitteessaan. Muutamat rahastot kuitenkin kykenevät tähän, ja kyseessä ovat yleensä nimenomaan aktiivisesti hoidetut rahastot.

Nordnetin kautta voit säästää sekä aktiivisiin että passiivisiin rahastoihin. Jos haluat päihittää indeksituoton, tutustu aktiivisten rahastojen tarjontaan. Jos haluat edulliset kulut ja indeksin mukaisen tuoton, tutki passiivisten indeksirahastojen valikoimaa.

Parhaiten tuottaneet rahastot esiin

Jos päätät pyrkiä päihittämään indeksin rahastosijoituksillasi, niin kannattaa aloittaa tutkiminen parhaiten tuottaneiden rahastojen listauksista. Siirry rahastolistoille tästä!

Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Mikään tällä sivulla esitetty ei ole, eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi, sijoitusneuvonnaksi, tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä rahoitusvälineitä. Sijoittajana vastaat itse riskistä, joka liittyy tällä sivulla annetun tiedon hyödyntämiseen sijoituspäätöstä tehdessäsi.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
3 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
27.04.2018 19:59

Analyysin lähtökohta on pielessä.

Nimetön
Nimetön
26.04.2018 18:33

“Lähtökohta analyysille on, että ne rahastot, jotka ovat päihittäneet indeksin pitkään ja tasaisesti, tekevät niin todennäköisesti myös jatkossa.”

Entä jos analyysin lähtökohta on pielessä?

Itse lisäätte tekstin loppuun perinteisen lauseen: “Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
04.05.2018 19:31

Jos tarkkoja ollaan, virkkeet eivät ole varsinaisesti ristiriidassa toistensa kanssa, vaikka intuitiivisesti siltä tuntuukin.

”Historiallinen kehitys ei ole _tae_ tulevasta tuotosta” eli positiivinen historiallinen kehitys ei _takaa 100 %:n varmuudella_, että arvo nousee myös jatkossa.

”Lähtökohta analyysille on, että ne rahastot, jotka ovat päihittäneet indeksin pitkään ja tasaisesti, tekevät niin _todennäköisesti_ myös jatkossa.” Historiallinen kehitys on _tämänhetkisen tiedon valossa_ hyvä indikaattori, kun johonkin analyysi on perustettava. Pitkäaikainen positiivinen kehitys kertoo esimerkiksi rahaston vastuullisesta hallinnoinnista.

Historiallinen kehitys ei siis takaa mitään, mutta se antaa viitteitä — joskaan ei varmoja faktoja — tulevasta.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki