Siirry pääsisältöön

Kärsivällisyys Tescon kanssa loppui

Myimme perjantaina experttisalkustamme kauppakonserni Tescon osakkeet. Sijoitus oli kokonaisuutena surkea ja epäonnistuimme yhtiön ongelmien syvyyden ja johdon kyvykkyyden analysoinnissa. Vaikka yhtiöllä on uuden toimitusjohtajansa alaisuudessa edellytykset nousta takaisin jaloilleen, näemme markkinoilla tällä hetkellä muita Tescoa houkuttelevampia kohteita.

Myimme perjantaina kaikki omistamamme 1600 kappaletta Tescon osakkeet keskihintaan 1,58 puntaa per osake. Osingoilla ja valuuttakursseilla oikaistuna sijoituksemme tuotti tappiota noin 40 % ja sijoitus on ollut yksi salkkumme suurimpia pettymyksiä. Alkuperäinen sijoitusnäkemyksemme vuonna 2011 Tescosta oli se, että yhtiön silloiset ongelmat ovat vain väliaikaisia ja tähän suhteessa markkinat olivat painaneet arvostuksen turhan alas. Yhtiöllä piti näkemyksemme mukaan olla mahdollisuus 0,30-0,40 punnan osakekohtaiseen tulokseen normalisoidussa tilanteessa ja tähän suhteutettuna hieman yli kolmen punnan osakekohtainen hinta oli edullinen. Normalisoidulla 14x P/E-kertoimella yhtiön käypä arvo oli arviomme mukaan noin 4,0-4,5 puntaa per osake.

Yhtiön ongelmat kotimarkkinoilla osoittautuivat kuitenkin selvästi odotuksiamme suuremmiksi ja edellisen johdon strategiset virheet pahensivat ongelmia. Lisäksi Iso-Britannian ulkopuolella yhtiön silloiset haasteet muuttuivat ongelmiksi osin strategisten virheiden sekä hitaan reagoinnin vuoksi ja osin myös ulkopuolisten tekijöiden vuoksi (mm. markkinaympäristön heikentyminen ja lainsäädännön muutokset). Kun tähän päälle lisätään yhtiön kirjapitoskandaali ja taseen murentuminen, on kasassa ainekset todella pahasti epäonnistuneelle sijoitukselle. Etenkin yhtiön kotimarkkinan ongelmat ja vanhan johdon kyvyttömyys olivat asioita, jotka meidän olisi pitänyt ymmärtää ja nähdä jo aikaisemmin.

Uuden johdon alaisuudessa yhtiön on tehnyt paljon oikeita asioita (kuten divestoinnit, saneeraus ja aktiivisempi hinnoittelu), mutta takamatka kilpailijoihin on iso ja vanhojen virheiden paikkaaminen on erittäin raskas prosessi. Uskomme, että yhtiö tulee vielä vetäytymään useilta markkinoilta ja jatkamaan ei-ydinliiketoimintaan kuulumattomien osien myyntejä. Tällä pyritään paikkaamaan heikossa kunnossa olevaa tasetta ja panostamaan yhtiön resurssit tärkeimmille markkinoille. Uskomme edelleen, että yhtiön osien summa on nykyistä osakekurssia korkeampi, mutta tämän osien summan realisoituminen tulee vievään merkittävästi aikaa. Yhtiön kilpailuedun kulmakivenä on edelleen dominoiva markkinaosuus kotimarkkinallaan ja uskomme, että yhtiö tulee tämän kilpailuedun turvin vielä nousemaan takaisin jaloilleen. Vaikka myyntiaika tai -hinta ei tässä valossa ole optimaalinen, näemme osakemarkkinoilla tällä hetkellä parempia vaihtoehtoja.

Käteispainomme on noussut myynnin jälkeen 15 %:iin ja pidämme tätä hyvänä sotakassana nykyisessä markkinatilanteessa. Markkinaturbulenssin myötä näemme markkinoilla useita houkuttelevasti hinnoiteltuja kohteita ja onnistuneella osakepoiminnalla on arviomme mukaan edelleen mahdollisuudet saavuttaa hyviä tuottoja.

Emme omista osakkeita Tescossa.

-Inderes

Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki