Siirry pääsisältöön

Aikaisin eläkkeelle ja miljonääriksi treidaamalla

Treidaamisen suosio on maailmalla hurjassa kasvussa. Joka vuosi miljoonat ihmiset aloittavat aktiivisen kaupankäynnin, tavoitteenaan elättää sillä itsensä ja kasvattaa omaisuuttaan. The Modern Trader -tutkimuksen* mukaan vuonna 2018 maailmassa oli 13,9 miljoonaa online-treidaajaa. Määrä kasvoi vuodesta 2017 peräti 45 % ja Euroopassa vielä nopeammin, 107 %. Mikä suosion taustalla on ja miten treidaamalla voi kasvattaa huomattavan omaisuuden?

Treidaamisen suosion kasvun syyt

Suosion kasvua selittää mm. teknologian kehittyminen ja välityspalkkioiden laskeminen. Vielä pari vuosikymmentä sitten toimeksiantoja soitettiin meklarille puhelimella ja niiden toteutumisesta sai tiedon kirjeellä muutaman päivän kuluessa. Nykypäivänä yksityissijoittajilla on kehittyneiden kaupankäyntiohjelmistojen kautta samanlainen pääsy markkinoille kuin ammattisijoittajilla. Aktiivisen yksityissijoittajan kaupankäyntipalkkiot ovat myös laskeneet minimiin ja niitä lasketaan prosenttien osissa. Nordnetin Active Trader -etuohjelmassa kauppaa tehdään alk. 0,055 %:n kaupankäyntikuluilla ja siitä alaspäin.

Infront Active Trader -kaupankäyntityökalu. Kokeile 2 viikkoa maksutta – pyydä testitunnukset.

Toinen viime aikoina treidaamista kasvattanut tekijä on ns. firettäminen (financial independence, retire early), eli taloudelliseen itsenäisyyteen tähtääminen. Ihmiset haluavat nykypäivänä olla itsensä herroja sekä päättää missä ja milloin tekevät töitä. Treidaamisessa yhdistyy kaikki tämä, sillä aloittaminen on helppoa, eikä siihen vaadita pääsykokeita tai tutkintoja. Treidaaminen on täysin paikasta riippumatonta eikä vaadi suuria alkuinvestointeja, toisin kuin oman liiketoiminnan aloittaminen yleensä. Treidaamiseen kannattaa kuitenkin suhtautua kuin liiketoimintaan: tarvitset itsellesi liiketoimintasuunnitelman (treidausstrategian), työkalut, pääomaa sekä kovan draivin yrittää ja onnistua.

Tuottoa nouseviin sekä laskeviin kursseihin – ja aikaisin eläkkeelle?

Treidaajan tavoitteena on ansaita huomattavasti tavallista osta ja pidä -strategiaa korkeampia tuottoja – tämä perustuu lyhyen aikavälin heilunnan hyödyntämiseen. Osakkeiden hinnat heiluvat lyhyellä aikavälillä paljon voimakkaammin, kuin yhtiöiden todellinen arvo. Liikkeitä vahvistavat sijoittajien joukkokäyttäytyminen sekä lisääntynyt algoritmipohjainen kaupankäynti. Taitava treidaaja voi hyödyntää näitä liikkeitä ja tehdä voittoa nousevien kurssien lisäksi myös silloin, kun osakkeet laskevat. 10 vuotta kestänyt nousumarkkina voi useiden analyytikoiden mukaan kääntyä laskumarkkinaksi lähitulevaisuudessa, jolloin on hyvä tuntea tavat, millä voi saavuttaa tuottoja myös osakekurssien laskiessa.

Viimeisen 1,5 vuoden aikana kurssiheilunta on ollut erityisen vahvaa, kuten alla oleva graafi paljastaa: USA:n 500 suurimman yrityksen kursseja kuvaava S&P 500 -indeksi on heilunut rajusti ylös–alas. Kun huomioidaan vain selkeimmät huiput ja pohjat, yhteenlaskettu heilunta on noin 156 %. Yksittäisten osakkeiden kohdalla heilunta on ollut vieläkin rajumpaa. Tämä avaa hyviä iskupaikkoja aktiiviselle kaupankävijälle, vaikka jokaiseen pohjaan ja huippuun osuminen onkin mahdotonta. Samaan aikaan osta ja pidä -strategiaa hyödyntänyt sijoittaja on tuntenut turbulenssin vatsanpohjassaan ja saanut alle 7 % tuoton.

S&P 500 -indeksin kurssigraafi 1.1.2018–9.5.2019

Miltä treidaaminen näyttää?

Viime syksynä Nordnetin #treidaushaasteessa sijoitusasiantuntija Jukka Lepikkö näytti suoraan omalta ruudultaan live-treidaamalla, kuinka treidaussalkun voi tuplata vain muutamassa päivässä.

Traders’ Club -uutuussarjassa Jukka näyttää, kuinka lyhyen ja pidemmän aikavälin markkinaliikkeitä voi ennakoida. Seuraamalla sarjaa opit ymmärtämään paremmin markkinoiden liikkeitä, sijoittajapsykologiaa sekä teknistä- ja fundamenttianalyysiä.

Ota Nordnetin YouTube-kanava seurantaan ja katso Traders’ Club -sarjan jaksot!

Lähteet: *Broker Notes: The Modern Trader report

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
3 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
23.05.2019 14:24

Oman kokemukseni mukaan Nordnet palvelun käyttäminen treidaamiseen ei ole kannattavaa. Välityspalkkiot ovat alhaisimmalla tasolla liian korkeat ja tekevät tuottavan treidaamisen harjoittamisesta hyvin hankalaa. Tämä pitää paikkansa riippumatta transaktioiden suuruudesta, sillä palvelussa peritään suuremmilta transaktioilta prosentuaalinen välityspalkkio. Voisin kuvitella korkeimmalla kaupankäyntitasolla välityspalkkioiden olevan sen verran kohtuulliset että tuottava treidaustoiminta voi asiaan perehtyneeltä henkilöltä onnistua, mutta tason saavuttaminen vaatii yli 50 kauppaa kuukaudessa. Tämä on omalla kohdallani tarkoittanut sitä että joudun treidaamaan päämääränäni vain saavuttaa mahdollisimman paljon kaupankäyntejä, ja yrittää hävitä mahdollisimman vähän rahaa tässä prosessissa. Tuota määrää oikeasti laadukkaita treidejä kun kuukaudessa on oikeasti vaikea löytää, erityisesti koska Nordnetin korkeiden välityspalkkioiden… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
23.05.2019 16:11

Hyvä toimeksiantojen toteutus ja hyvät työkalut ovat treidaajalle niin tärkeät, että 3 euron kaupankäyntipalkkio ei tunnu missään. Etenkin jos kauppoja ei tule edes 50 kuukaudessa, ei treidaamisen kannattamattomuus ole kiinni ainakaan kaupankäyntipalkkiosta.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.05.2019 14:54

Aapo, kannattaa harjoitella voitolliseksi treidaajaksi vähän isommilla kaupankäyntikuluilla. Jos ei pysty tekemään hyvää tuottoa vähän isommilla kuluilla niin ei missään nimessä kannata lähteä kaupankäyntiin vähän pienemmillä kuluilla, mutta isommalla positiolla, ellei ole aikaisemmin pystynyt tekemään isommilla kuluilla voitollista kauppaa.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki