Siirry pääsisältöön

90 % treidaajista epäonnistuu – vai epäonnistuuko?

Olet varmasti törmännyt väitteeseen, että treidaamista ei kannata aloittaa, koska lähes kaikki treidaajat häviävät rahaa. Prosenttisummat vaihtelevat, mutta yleisesti taidetaan puhua, että noin 90 % treidaajista epäonnistuu. Tuo luku vaikuttaa minusta olevan hieman yläkanttiin sen perusteella, mitä dataa olen itse nähnyt ja mitä välittäjät joutuvat lain puitteissa raportoimaan. ESMA (European Securities and Markets Authority) vaatii treidaajien suosimia ns. CFD-välittäjiä kertomaan kotisivuillaan ja markkinointiteksteissään, kuinka suuri osa yksityissijoittajien tileistä on jäänyt tappiolle edellisen 12 kuukauden ajalta. Eri välittäjien sivuja sellaillessa tuo prosenttiosuus näyttäisi pyörivän 60–85 % välillä, keskiarvon ollessa noin 75 % – kuitenkin melko kaukana 90 prosentista. Nordnetin asiakkaat ovat tilastojen valossa keskivertoa parempia treidaajia. Palataan näihin tilastoihin myöhemmin tässä kirjoituksessa.

Treidaaminen vs. sijoittaminen

Treidaamisen sekä sijoittamisen tavoitteena on tuottaa voittoa sijoittajalle, mutta tavoitteeseen pyritään jo lähtökohtaisesti niin erilaisin tavoin, että nämä kaksi metodia on hyvä erottaa toisistaan kokonaan.

Treidaajat tekevät kauppaa lyhyellä aikavälillä, päivien, tuntien tai jopa minuuttien aikahorisontilla tavoitteenaan nopeat voitot. Treidaaja keskittyy usein lähinnä osakkeen teknisiin tekijöihin yrityksen pitkän aikavälin näkymien sijaan. Lyhyen aikavälin liikkeitä ja usein myös johdannaisia hyödyntämällä treidaaja hakee tuottoja niin nouseviin kuin laskeviinkin kursseihin.

Sijoittamisessa on kyse yrityksen omistamisesta: jokaisella osakkeella sijoittaja omistaa palan yrityksestä ja siten hyötyy sen liiketoiminnan tuottamasta tuloksesta. Pitkäjänteiselle sijoittajalle on tärkeää yrityksen nykyarvon ja -tuloksen lisäksi liiketoiminnan kehitys ja kasvupotentiaali. Sijoittajan ei kannata stressata liikaa lyhyen aikavälin kurssiheilahteluja, vaan pysytellä mukana niin nousu- kuin laskumarkkinoissakin.

Pitkällä aikavälillä yrityksillä on tapana tehdä voittoa, joten sijoittamisessa odotusarvot ovat sijoittajan puolella. Sijoittaminen ei myöskään ole nollasummapeli, sillä siinä vastapuolen ei tarvitse hävitä, jotta sinä voittaisit rahaa. Treidaaminen sen sijaan on ainakin lähellä nollasummapeliä, jossa voitot kasaantuvat kyvykkäimmille toimijoille, kun keskimääräinen treidaaja häviää rahaa. Treidaamista voikin verrata vaikka ammattimaiseen pokerinpelaamiseen, missä menestyksen määrittelee hyvät strategiset ja psykologiset kyvyt sekä järkevä kassan- ja riskienhallinta.

Häviäminen on luonnon – ja liiketoiminnan laki

Se, että suurin osa ei menesty, ei tarkoita etteikö treidaamista kannattaisi aloittaa. Epäonnistumisia tapahtuu kaikilla muillakin aloilla urheilusta liiketoimintaan. Kenenkään ei kannattaisi pyrkiä ammattiurheilijaksi, jos asiaa tarkastellaan onnistumisprosentin kautta. Myöskään startup-yrittäjäksi ei kannattaisi ryhtyä. Talouslehti Forbesin mukaan nimittäin yhdeksän kymmenestä startupista epäonnistuu. Startupeilla on siis sama onnistumis-epäonnistumisprosentti kuin treidaamisessakin. Tai ehkä jopa korkeampi.

Samoin kuin tulemalla urheilun maailmantähdeksi tai perustamalla menestyksekkään startupin, myös treidaamalla on mahdollisuus seitsemännumeroisiin tienesteihin. Ja se treidaamisessa viehättääkin. Siihen pisteeseen pääseminen ei kuitenkaan ole helppoa eikä todennäköistä suurimmalle osalle.

Nordnetin treidaajat onnistuivat vuonna 2019

Kuten alustuksessa lupasin, tarkastellaan myös Nordnetin treidaajien voitollisuutta. Pyysin tätä varten data-analytiikkatiimiämme tarkastelemaan pohjoismaisten asiakkaidemme treidausmenestystä viimeisen kahden vuoden ajalta. Määritimme treidaajaksi kaikki ne asiakkaat, joiden salkuissa oli tehty yli 500 kauppaa vuodessa (otos yli 2 000 asiakasta). Tulokset vuodelta 2019 yllättivät minut täysin, sillä reilusti yli puolet treidaajista oli tehnyt tuottoa. Vain 36 % yllä olevien kriteerien mukaisista tileistä oli tehnyt tappiota, ts. 64 % asiakkaista teki voittoa. Keskimääräinen vuosituotto 34,34 % on myös huomattavasti korkeampi kuin asiakkaillamme keskimäärin. Voidaan siis sanoa, että treidaajat tekivät keskimäärin enemmän tuottoa kuin sijoittajat.

Viime vuosi oli kuitenkin treidausmenestyksen osalta huomattavasti edellisvuotta parempi. Vuonna 2018 valtaosa treidaajista (77 %) oli tappiolla, eli oltiin lähellä sitä keskiarvoa, mihin alussa viittasin. Vuosituotto jäi myös 2,18 % verran pakkasen puolelle. Jakauma treidaajien tuottojen kesken on hyvin epätasainen, eli kun osa treidaajista saavuttaa äärimmäisen korkeita tuottoja, toinen osa jää selvästi tappion puolelle.

Yhteenveto

Allekirjoitan täysin sen, että yli 50 % treidaajista epäonnistuu. Mutta kuten yllä esitin, niin tapahtuu kaikilla muillakin kilpailuilla aloilla. Epäonnistumisprosenttia myös liioitellaan, kuten tässä kirjoituksessa käsitellystä datasta voi päätellä. Harvoin tulee sitäkään mainittua, kuinka menestynyt se pieni treidaajien valiojoukko on, joka vuodesta toiseen nöyryyttää markkinoita. Urheilijoita ja menestyneitä startup-yrittäjiä kyllä ihannoimme, mutta treidaamisen puolella puhumme lähinnä niistä, jotka eivät onnistu.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
8 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
18.09.2020 16:17

Järkevä vertailukohta olisi nimenomaan jokin indeksi esim. S&P 500 ja vertailujakso vähintään 10 vuotta. Kuka tahansa pystyy vaikka puhtaasti tuurilla päihittämään indeksin yhtenä vuotena, mutta vähissä on sellaiset treidaajat jotka vuodesta toiseen takovat ylituottoja.

Nimetön
Nimetön
12.09.2020 20:05

Ainakin Nordnet Markets tuotteilla tulee turskaa.
Usein omakohtaisesti koettu asia, kun haluaisit myydä VOITOLLA shortin tai vastaavan viputuotteen
osto ja myyntilaitoja ei ole missään.
Laidat kyllä palautuu aikanaan, kun olet tappiolla viputuotteesi kanssa. Tässä esimerkki.
TRADING HALT: ORDER BOOK SHRT OMX NORDNET F01 IN MARKET HEL WARRANTS AT 09:19:02.084

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.09.2020 22:14

Joo ihan perseestä. Ns. Oma pankki… Kovasti kokemusta ja vaihdoin muihin warreihin… Tosin muutaman kynimisen jälkeen alkaa siellä vola ja “jomoilu”. Esim Vontobell

Nimetön
Nimetön
11.09.2020 09:55

Eihän vertailukohtana voi nolla olla, vaan jokin indeksi. Ei voi sanoa jäävänsä voitolle, jos passiivinen toiminta olisi ollut tuottoisampaa

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.09.2020 14:59

Lähtökohtana tässä blogissa oli väite, että 90 % treidaajista epäonnistuu (=häviää rahaa). Toki tuottoja voi ja pitää verrata myös muihin vaihtoehtoihin. Vuonna 2019 treidaajat voittivat indeksin, vuonna 2018 eivät, kuten tekstistäkin selviää. -Jukka

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.09.2020 17:40

Näkisin kyllä perustelluksi verrata treidausta tilanteeseen, jossa tyytyy omistamaan yrityksiä esimerkiksi indeksiä seuraten. Täysipäiväisen treidauksen vaihtoehtoiskustannukseksi voisi asettaa indeksirahaston tuoton ja vaihtoehtoisen työn palkan. Kyllähän yrityskin voi epäonnistua tekemättä varsinaisesti tappiota.

Nimetön
Nimetön
10.09.2020 21:15

Onhan tässä yksi varma voittaja niinkuin Veikkauksenkin peleissä, Nordnet.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.09.2020 09:23

Kyllä, kaikkeen liiketoimintaan liittyy kuluja. Treidaamisessa kulut muodostuvat mm. välityspalkkioista.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki