Siirry pääsisältöön

Vietnam ja Turkki houkuttelevat | rahastokaupankäynti 11/2022

Nordnet Suomen asiakkaiden rahastojen netto-ostot olivat marraskuussa reilut 20 miljoonaa euroa ja ETF:ien noin 29 miljoonaa euroa. Tarkastelussa ovat mukana kaikki Nordnetin omat rahastot sekä palvelusta löytyvät yli 600 rahastoa yli 60 eri rahastoyhtiöltä. Epävarmasta markkinatilanteesta huolimatta rahastosäästäjät jatkoivat kuukausisäästämistä normaaliin tapaan, sillä netto-ostojen määrä oli myös marraskuussa positiivinen, kuten on ollut joka kuukausi tänä vuonna.

Marraskuussa rahasto- ja ETF-säästäjät jatkoivat tasaista säästämistä pääosin tuttuihin kohteisiin, joista etenkin laajasti hajauttavat, matalakuluiset indeksirahastot ovat suomalaisten mieleen. Myös kaikki Nordnet One -yhdistelmärahastot lisäsivät tuntuvasti omistajamääriään. Kuukausisäästösopimusten määrä ylitti 180 000 rajan.

Suomalaiset suuntaavat nyt Turkin ja Vietnamin markkinoille.

Trendaavien eli suosiotaan nopeasti kasvattaneiden tuotteiden listalla erottuvat korkojen ja uraanin lisäksi kaksi etelän maata, Turkki ja Vietnam. Erittäin korkeasta inflaatiosta kärsivässä Turkissa kansalaiset ovat alkaneet sijoittaa rahojaan osakemarkkinoille, kun muualta inflaation ylittävää tuottoa ei ole ollut saatavilla. Osakemarkkinoilta sitä on saatu, mutta onko näin myös jatkossa? Muun muassa J.P. Morganin analyytikot pitivät turkkilaispankkien osakkeita poikkeuksellisen halpoina vielä kesällä, mutta aliarvostusta on karissut loppuvuonna kurssinousun myötä. Turkin osakemarkkinat ovatkin tarjoilleet maailman kärkikastiin lukeutuvia tuottoja samalla, kun länsimaisilla markkinoilla on ollut tarjolla tappioita, tai parhaassakin tapauksessa vain sivuttaisliikettä. Monet suomalaissijoittajat kuitenkin tuntuvat uskovan nousun jatkuvan.

Turkin lisäksi toinenkin etelän maa on ollut viime aikoina suomalaisten kiikarissa: Vietnam. Xtrackers FTSE Vietnam Swap UCITS ETF 1C on yksi nopeimmin uusia omistajia kerryttävistä ETF:istä Nordnet Suomen asiakaskunnassa. Toisin kuin Turkki, Vietnamin pörssi on ollut yksi vuoden heikoimmin pärjänneistä markkinoista. Moni suomalaissijoittaja vaikuttaa kuitenkin olevan PYN Elite -rahaston salkunhoitaja Petri Deryngin kanssa samoilla linjoilla, että Vietnamin markkinoilla on pohjakosketus otettu ja suunta on ylöspäin. Aika näyttää, miten Deryngin ja muiden Vietnam-sijoittajien käy.

Marraskuun trendaavat rahastot:

Eniten uusia omistajia saaneet rahastotOmistajamäärän muutos 1 kk*Kehitys 12 kk
HSBC GIF Turkey Equity AC+70 %+131 %
Nordnet One Tasapaino EUR+23 %
Nordnet One Rohkea EUR+21 %
Nordnet One Varovainen EUR+18 %
Amundi Fds Pio US S/T Bond A2 USD C+16 %+8 %
JPM Global Natural Resources A (acc) EUR+12 %+38 %
Franklin Natural Resources A(acc) USD+11 %+51 %
Tuottotiedot poimittu 2.12.2022.

Marraskuun trendaavat ETF:t:

Eniten uusia omistajia saaneet ETF:tOmistajamäärän muutos 1 kk*Kehitys 12 kk
Xtrackers FTSE Vietnam Swap UCITS ETF 1C+12 %
Global X Uranium UCITS ETF+11 %
Tuottotiedot poimittu 2.12.2022.

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat rahastot marraskuussa 2022:

 1. Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG
 2. Nordnet Indexfond Sverige ESG
 3. Handelsbanken Usa Indeksi
 4. Nordnet Indeksirahasto USA ESG
 5. Nordnet Indeksfond Norge
 6. Nordnet Indeksirahasto Maailma ESG
 7. Nordnet One Rohkea EUR
 8. Nordnet Indeksi Kehittyvät Mark ESG
 9. Nordnet One Tasapaino EUR
 10. Storebrand Global All Countries A EUR

Nordnet Suomen netto-ostetuimmat ETF:t marraskuussa 2022:

 1. iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
 2. iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)
 3. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)
 4. Xtrackers FTSE Vietnam Swap UCITS ETF 1C
 5. Lyxor Nasdaq-100 UCITS ETF – Acc
 6. iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF (Acc)
 7. iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc)
 8. Lyxor Core STOXX Europe 600 (DR) – UCITS ETF Acc
 9. Seligson & Co OMX Helsinki 25 UCITS ETF
 10. iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF

Lähde: Nordnetin oma kaupankäyntitilasto

*Omistajamäärien muutoksissa on tarkasteltu rahastoja ja ETF:iä niiltä osin, kun muutos on ollut yli 50 asiakasta kuukauden aikana. Data ajalta 31.10.–31.11.2022.
**Rahaston/ETF:n tuottohistoria on alle vuoden mittainen – näytetään kehitys tuotteen lanseerauksesta alkaen.

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sijoittajaa kehoitetaan perehtymään rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen sijoittamista rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit