Pyrimme jatkuvasti parantamaan ja kehittämään omia rahastojamme. Tämän vuoksi osa Nordnetin rahastoista vaihtaa nyt kohde-etuutena olevaa indeksiään. Muutosten taustalla on pyrkimys laajentaa rahastojen sisältämien yhtiöiden kirjoa, jotta tuotteet tarjoaisivat nykyistä laajemman hajautuksen osakemarkkinoille sekä selkeämmän kuvan poissulkukriteereistä. Muutokset astuvat voimaan 3.6.2025 ja koskevat seuraavia indeksirahastojamme:
- Nordnet Kehittyvät Markkinat Indeksi
- Nordnet Maailma Indeksi
- Nordnet Maailma Indeksi 125
- Nordnet Eurooppa Indeksi
- Nordnet USA Indeksi
Läs på svenska här. Lue ruotsiksi tästä.
Miksi rahastot vaihtavat indeksiä?
Kattavan analyysin jälkeen olemme valinneet indeksit, jotka uskomme parhaiksi rahastojen tulevan kehityksen kannalta. Keskeinen muutos on se, että rahastot alkavat seurata uusia, laajempia indeksejä. Tämä tarkoittaa, että rahastojen salkkuihin sisällytetään aiempaa enemmän yhtiöitä. Tämän seurauksena sijoittajille tarjoutuu entistä hajautetumpi markkina-altistus.
Samalla haluamme selkeyttää rahastojen poissulkukriteerejä. Esimerkiksi puolustusteollisuus säilyy edelleen mukana rahastoissa. Kuten aiemmin, rahastoista suljetaan pois yhtiöt, jotka liittyvät tupakkaan, kiistanalaisiin aseisiin, lämpöhiileen tai ovat osallisina vakavissa kiistoissa. Aiempi indeksi sisälsi myös poissulkuja ESG-arvosanojen perusteella, mikä johti suhteellisen suureen määrään poissuljettuja yhtiöitä. Uusi indeksi ei tee vastaavia poissulkuja, joten rahastojen yhtiömäärä kasvaa. Esimerkiksi Nordnet Maailma Indeksin kattamien yhtiöiden määrä nousee hieman yli 1 300:aan aiemman noin 700:n sijaan.
Uusilla indekseillä on myös päästötavoitteita, kuten hiilidioksidipäästöjen vähentäminen Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että eri sektoreiden yhtiöiden painotuksissa voi tapahtua muutoksia:
- Korkeapäästöiset yhtiöt, jotka eivät toimi Pariisin sopimuksen mukaisesti, saavat pienemmän painoarvon.
- Yhtiöt, joiden arvioidaan olevan hyvin asemoituneita hyötymään vihreästä siirtymästä tai aktiivisesti osallistuvan siihen, saavat suuremman painoarvon indeksissä.
Indeksien vaihto 3.6.2025 alkaen:
Rahasto | Vanha indeksi | Uusi indeksi 3.6.2025 alkaen |
---|---|---|
Nordnet Kehittyvät Markkinat Indeksi | MSCI Emerging Markets Selection Index | MSCI Emerging Markets Climate Change Index |
Nordnet Maailma Indeksi | MSCI World Selection Index | MSCI World Climate Change Index |
Nordnet Maailma Indeksi 125 | MSCI World Selection Leveraged 1.25x Select Index | MSCI World Climate Change Leveraged 1.25x Index |
Nordnet Eurooppa Indeksi | MSCI Europe Selection Index | MSCI Europe Climate Change Index |
Nordnet USA Indeksi | S&P 500 ESG Index | MSCI USA Climate Change Index |
Huomioitavaa
- Indeksinvaihdos ei vaikuta rahastojen riskitasoon.
- Rahastojen hinnoittelu ei muutu.
- Rahastoesitteet on päivitetty uusien indeksien mukaisesti.
Uskomme, että nämä muutokset vahvistavat indeksirahastojamme entisestään. Laajemman hajautuksen ja selkeämmän painotuksen ansiosta haluamme tarjota houkuttelevia vaihtoehtoja sinulle, joka haluat sijoittaa rahastoihin.
Hyvä uutinen sinäänsä, uudet indeksit sulkevat pois vähemmän yhtiöitä kuin aiemmat ja ovat lähempänä “tavallisia” koko markkinaa seuraavia indeksejä.
Täysin samaa mieltä Jaakko T:n kanssa siitä, että tämä muuttaa rahastoa oleellisesti. Jos päätös toteutetaan, tulen likvidoimaan osuuteni kyseisessä rahastossa.
Olen valinnut kyseisen rahaston osaksi pitkäaikaista sijoitussuunnitelmaani sen passiivisuuden vuoksi. Nyt ilmoitettu siirtyminen ilmastoindeksiin muuttaa rahaston luonteen olennaisesti passiivisesta aktiiviseksi sekä arvopohjaiseksi.
Rahaston säännöissä ei ole selkeästi kerrottu, että näin merkittäviä muutoksia voisi tapahtua. Tämä heikentää sijoittajan luottamusta ja tekee tuotteen riskiprofiilista arvaamattoman. Lisäksi monilla asiakkailla varat ovat verolukittuja, eikä rahastosta poistuminen ole käytännössä mahdollista ilman sanktioita.
Finanssitoimijalla on vastuu siitä, että tuote vastaa sitä, mitä asiakkaalle on myyty. Rahasto on toiminut alle viisi vuotta, ja siihen kohdistetaan jo nyt olennaisia strategisia muutoksia. Vaikuttaa siltä, että passiivinen rahasto muutetaan aktiiviseksi heti kun se on saanut tarpeeksi AUM:ia alle.
Minkä rahaston? Nuo kaikki vanhat indeksit seurasivat ESG kriteereitä (ESG on lyhenne englannin kielen sanoista Environmental, Social ja Governance. Sillä tarkoitetaan ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hallintotapaan liittyviä asioita.), ja uudet indeksit fokusoituvat vain esimmäiseen E-kirjaimeen eli ympäristöön. Tämä tarkoittaa ettei uusien indeksien valintakriteerit ole niin tiukat.
Oletko ymmärtänyt alun perinkään mitä indeksiä nuo rahastot seurasivat?
Tuntuu kummalliselta että näiden rahastojen kohde-indeksejä pitää vähän väliä veivata ja vaihtaa. Mietityttää omalla kohdalla esim. tuo Nordnetin Usa-indeksi, joka on salkkuni suurin omistus.
Nopealla googlauksella tuo uusi “MSCI USA Climate Change Index” on myös hävinnyt SP500-indeksille tuotoissa vuositasolla lähes poikkeuksetta. Mikähän hyöty on näennäisellä hajautuksen lisäyksellä jos se johtaa vain huonompiin tuottoihin?
Taidat verrata vääriä indeksejä. SP500 ESG indeksin nykyinen nimi on “S&P 500 Scored & Screened Index”.Kyseinen indeksi on tuottanut viimeiset 10 vuotta 12.78% per vuosi, kun taas MSCI USA Climate Change Index on tuottanut 13.18% per vuosi.
Tässä on varmaan myös joku diili MSCI:n kanssa, sillä nyt kaikki Nordnet Rahastojen tuotteet seuraavat heidän indeksejään.
Jos seuratun indeksinen vaihtaminen ärsyttää, siirry ETF:iin jotka eivät vaihda indeksejä niin usein.
Asiakas äänestää toki rahoillaan. Indeksin myyminen realisoi verot maksuun, joten ymmärrettävää on, että asiakasta voi ärsyttää, kun osakevälittäjä tekee muutoksia omien mieltymyksiensä mukaan.