Siirry pääsisältöön

Optimismi palaamassa Wall Streetille?

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon Helsingin pörssin avaavan tasolla +0,1 % tai välillä [-0,3, 0,5] %.

Wall Street

Johtavat indeksit Yhdysvalloissa (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA ja RUSSELL 2000) nousivat keskimäärin 0,7 prosenttia eilen.

Trimble Inc (6,5 %), Albemarle Corp (6 %), Zebra Technologies Corp (4,9 %) johtivat voittajien listaa S&P 500 -indeksissä. Carmax Inc (-13,4 %), AES Corp (-6,6 %), Nextera Energy Inc (-4,8 %) olivat häviäjien joukossa.

Usean päivän laskun jälkeen Wall Streetilla kurssit kääntyivät torstaina nousuun. Vain yhden kauppapäivän päässä syyskuun lopusta kuukausi on muodostumassa yhdeksi heikoimmista pitkään aikaan. Historiallisesti syyskuu on usein ollut heikko kuukausi osakemarkkinoille, tunnetaan nimellä “syyskuun efekti”.

Tätä ilmiötä on havaittu vuosikymmenien ajan, ja se voidaan yhdistää salkun uudelleenjärjestelyihin, psykologiseen riskin välttämiseen ja makrotaloudellisiin tekijöihin. Toisaalta neljäs neljännes on yleensä osakemarkkinoiden vahvin jakso, jota vauhdittavat vuoden loput, juhlakauden ostokset ja odotukset uudelle vuodelle. Siitä huolimatta sijoittajien ei pitäisi perustaa päätöksiään pelkästään kausiluonteisiin malleihin, vaan ottaa huomioon laajempi tietojoukko.

Aasia

Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin 1 prosentin nousussa perjantaiaamuna.
Hongkongin Hang Seng -indeksi nousee merkittävästi aamutunteina, kun taas Japanin Nikkei 225 pysyttelee nollan tuntumassa. Kiinan ja Etelä-Korean pörssit olivat muuten suljettuina perjantaina, joten niiltä ei odoteta samanlaista vaikutusta markkinoihin tänään.

Kiina ja Etelä-Korea ovat Aasian taloudellisia voimatekijöitä, ja niiden pörssit tarjoavat ratkaisevaa näkemystä globaaleihin taloussuuntauksiin. Maailman toiseksi suurimpana taloutena Kiinan rahoitusmarkkinoilla on suora vaikutus maailmankauppaan, raaka-aineiden hintoihin ja maailmantalouden terveyteen. Etelä-Korea, teknologisen voiman keskus, jossa on jättiläisiä kuten Samsung, antaa tärkeitä signaaleja teknologia-alasta maailmanlaajuisesti. Näiden markkinoiden heilahtelut voivat vaikuttaa kauppasuhteisiin, pääomavirtoihin ja geopoliittiseen dynamiikkaan, mikä korostaa niiden keskeistä roolia globaalissa rahoitusmaisemassa.

Korot, valuutta ja raaka-aineet

Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 93,13 dollaria barrelilta, mikä on -0,6 prosenttia alhaisempi kuin torstain tasolla. Maakaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on noussut 0,7 prosenttia samassa ajassa.

  • 1 USD:n hinta tällä hetkellä on: 10,69 NOK, 10,9 SEK, 7,05 DKK ja 0,95 EUR, kun taas 1 EUR maksaa: 11,3 NOK, 11,53 SEK ja 7,46 DKK.
  • Yhdysvaltojen korkokäyrä on kääntynyt (kaksivuotinen korko, joka on 5,08, on korkeampi kuin kymmenen vuoden korko, joka on 4,59).
  • USA:n pitkän aikavälin inflaatio-odotukset, mitattuna 10 vuoden rikkoutumis-inflaatiokorkona (T10YIE), ovat 2,39 prosenttia, verrattuna Federal Reserven tavoitteeseen 2 prosentista (Lähde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

OPEC-huippukokous lähestyy, ja odotetaan, että se vaikuttaa öljyn hintaan jollakin tavalla. Suuri kysymys on, jatkaako Saudi-Arabia, joka on vapaaehtoisesti pidättänyt yli miljoona barrelia öljyä päivittäin pitkään hintojen vakauttamiseksi, tätä käytäntöä.

Kun otetaan huomioon, että öljyn hinta on äskettäin vakiintunut yli 90 dollariin barrelilta, on syytä uskoa, että Saudi-Arabialla, jolla on merkittävä tuotantokapasiteetti, saattaa harkita sen lisäämistä. Saudi-Arabia on historiallisesti ollut avaintoimija öljymarkkinoilla öljylöydöksen jälkeen 1930-luvulla, ja maan vaikutusvalta vahvistui OPEC:n perustamisella vuonna 1960. Vuosien varrella he ovat osoittaneet merkittävää voimaansa, joko aiheuttamalla öljykriisejä 1970-luvulla tai toimimalla stabiloivana “swing-tuottajana”.

Kuitenkin maailmanlaajuisen siirtymän kohti uusiutuvaa energiaa ja heidän oman aloitteensa, Vision 2030, joka tähtää taloudelliseen monipuolistumiseen, Saudi-Arabian rooli ja strategia öljymarkkinoilla saattavat muuttua tulevaisuudessa.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit.
→ Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit