Siirry pääsisältöön

Aasiassa hiljaista yöllä. Fokuksessa amerikkalaiset työllisyysluvut.

Tämä on konekäännös Norjan Nordnet Blogissa julkaistusta artikkelista.

Tärkeä huomio: Tämän tekstin tiedot on tarkoitettu vain yleiseksi tiedoksi, eikä niitä tule ymmärtää sijoitusneuvoksi tai suositukseksi ostaa, myydä tai pitää mitään arvopaperia tai sijoitustuotetta, eikä sitä ole tarkoitettu henkilökohtaiseksi sijoitusneuvonnaksi. Pörssikommentin tarkoituksena on antaa lukijalle näkemystä maailmantaloudesta ja rahoitusmarkkinoista.

Uskon Helsingin pörssin avaavan tasolla -0,1 % tai välillä [-0,5–0,3] %.

USA

Yhdysvaltain johtavat indeksit (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA ja RUSSELL 2000) laskivat keskimäärin -0,2 prosenttia eilen.

Vaikka elokuun loppu oli vahvojen nousupäivien sävyttämä, Yhdysvaltain indeksit, veturinaan S&P 500, laskivat noin kaksi prosenttia elokuussa. Sijoittajat odottavat nyt Yhdysvaltain “Non-Farm Payrolls” -lukuja, jotka ovat usein kuukauden tärkein taloudellinen indikaattori ja julkaistaan joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina.

Korkean inflaatiopaineen tilanteessa vahvat “Non-Farm Payrolls” -luvut saattavat pakottaa Yhdysvaltain keskuspankin, Federal Reserven, kiristämään rahapolitiikkaansa entisestään korottamalla korkoja. Tämä on usein negatiivista osakemarkkinoille, koska korkeammat korot saattavat jäädyttää taloudellista toimintaa ja vaikuttaa negatiivisesti yrityksiin, joilla on paljon velkaa. Siksi osakesijoittajat saattavat suosia maltillisempia työllisyyslukuja, jotta Federal Reservelle jäisi enemmän tilaa varovaisempaan lähestymistapaan korkojen suhteen.

Western Digital Corp (5,8 %), Arista Networks Inc (4,3 %), Seagate Technology Holdings PLC (3,8 %) olivat S&P 500 -indeksin yritysten voittajat, kun taas Dollar General Corp (-12,2 %), Insulet Corp (-4,9 %), Elevance Health Inc (-3,8 %) päätyivät pohjalle.

AASIA

Aasian suurimmat indeksit (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) ovat keskimäärin nousseet 0,3 prosenttia perjantaina aamulla.

Kiinan heikot makrotaloudelliset luvut eivät pelottaneet Aasian sijoittajia merkittävästi yöllä. Hongkongin pörssi oli suljettuna perjantaina. Syyskuun alku merkitsee myös syyskuukausien alkamista. Osakemarkkinoilla syksy on usein vaihteleva, ja sitä ohjaavat useat tekijät, kuten kolmannen neljänneksen tulosraportit, poliittiset tapahtumat ja kausiluonteiset muutokset kuluttajakäyttäytymisessä.

Kesäloman päätyttyä kaupankäynnin volyymi myös kasvaa, ja monet sijoittajat alkavat tasapainottaa salkkujaan vuoden loppua varten. Samalla markkinatunnelma voi olla varovaisempi, mikä saattaa johtaa pääoman siirtymiseen turvallisempiin sijoitusvaihtoehtoihin. Tämä tekee syksystä erityisen aktiivisen ja arvaamattoman ajan finanssimarkkinoilla.

Korot, valuutat ja raaka-aineet

Öljyn hinta (Brent Blend) on nyt 86,97 dollaria tynnyriltä, ylös 0,8 prosenttia torstain tasosta. Kaasun hinta (Henry Hub Natural Gas) on laskenut -0,4 prosenttia samassa ajassa. Yksi USD maksaa kirjoitushetkellä; 10,63 NOK, (-0,2 %) 10,96 SEK, (0,1 %) 6,87 DKK (0 %) ja 0,92 EUR (0 %), kun taas Yhdysvaltain 2- ja 10-vuotisten obligaatioiden korot ovat vastaavasti 4,86 (-0,02) ja 4,11 prosenttia (+0,01).

Öljyn hinta lähestyy nyt 90 dollaria tynnyriltä. Korkea hinta ei kuitenkaan johdu luonnollisesta taloudellisesta kasvusta, vaan pikemminkin OPEC+:n tuotantorajoituksista. Nämä rajoitukset pitävät hinnan keinotekoisesti korkealla rajoittamalla tarjontaa, riippumatta maailmanlaajuisesta kysynnästä. Tämä saattaa mahdollisesti aiheuttaa inflaatiota, vaikuttaa öljyä tuovien maiden kauppataseeseen ja aiheuttaa dominovaikutuksen öljyriippuvaisiin sektoreihin, kuten kuljetukseen ja tuotantoon.

OPEC+ saattaa säätää tuotantostrategiaansa, jos korkeat öljyn hinnat aiheuttavat ei-toivottua inflaatiota, koska tämä voisi vähentää globaalia kysyntää ja heikentää taloudellista kasvua, mikä olisi epäedullista OPEC+:lle ja sen jäsenmaille.

Lähde: Raaka-aineet, korot, valuuttakurssit, raaka-aineiden hinnat, indeksit ja osakekurssit on otettu Infrontista.

Joka arkiaamu ilmestyvästä Nordnetin aamukirjeestä löydät Roger Berntsenin tuoreet pörssikommentit. → Tilaa aamukirje

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit