Tervetuloa asiakaspalveluun

Täältä löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin. Jos et löydä etsimääsi, ota meihin yhteyttä.

020 198 5898 Asiakaspalvelu ma-pe 9.00-18.30 Meklarit ma-pe 9.00-19.00

Asiakaspalvelu / Kaupankäynti ja arvopaperit

Mitä johdannaiset ovat ja mitä johdannaismarkkinat tarjoavat?

Johdannaismarkkinat ovat kehittyneet voimakkaasti viimeisten 30 vuoden aikana. Johdannaismarkkinoiden räjähdysmäinen kasvu liittyy voimakkaasti sijoittajien riskienhallinnan tarpeisiin ja riskitietoisuuden kasvuun. Johdannaiset tarjoavatkin tiedostavalle ja kokeneelle sijoittajalle keinon ”hallita varsinaisilla kohde-etuusmarkkinoilla […] olevaa riskiä”. (Knüpfer & Puttonen 2011, 215-216) Johdannaisia sijoittaja voi käyttää sekä riskienhallintaan että riskinottoon, joten sijoittajan on tärkeää tutustua erilaisiin kaupankäyntistrategioihin ja tuotteiden arvonmääritykseen ennen sijoituspäätöstään (ks. Opi optiot -itseopiskelumateriaali).

Johdannaisella (engl. derivative) tarkoitetaan sellaista rahoitusinstrumenttia, jonka arvo perustuu jonkin toisen markkinan hintoihin – kohde-etuutena voivat olla esimerkiksi osakkeet, indeksit, korot, valuutat tai vaikkapa raaka-aineet. Johdannaisia ovat Knüpferin ja Puttosen (2011, 216–217) mukaan muun muassa futuurit ja termiinit ja optiot (huomioi myös warrantit). Lisätietoja kaupankäynnistä johdannaisilla löydät verkkopalvelussamme kohdasta Kaupankäynti.

Johdannaisten toiminta ei useimmiten ole kovinkaan yksinkertaista, joten erilaisten johdannaisten toimintaperiaatteisiin ja –logiikkaan on syytä tutustua riittävän huolellisesti. Lisäksi sinun tulee tutustua huolellisesti sovellettaviin ehtoihin ja riskeihin, ja täyttää tarvittaessa erityinen johdannaissopimus (NasdaqOMX- ja OSE-johdannaisia varten).

Yksinkertaisilla viputuotteilla voit käydä kauppaa suorittamalla soveltuvuusarvioinnin verkkopalvelussamme kohdassa Salkku > Sopimukset ja palvelut > Soveltuvuusarviointi (oikea ylälaita) > 2. ja 3. soveltuvuuskohdat (ja tarvittaessa kohta 4).

Nordnetin johdannaisasiakirjat löydät kootusti kohdasta Palvelut ja tuotteet > Lomakkeet.

Lisätietoja:

  • Samuli Knüpfer & Vesa Puttonen (2011). Moderni rahoitus. Helsinki: WSOYpro. (luku 9)
  • NASDAQ OMX (2011). Opi optiot. Itseopiskeluaineisto. Helsinki.
  • Mika Pesonen (2011). Säästäjästä sijoittajaksi. Jokamiehen sijoitusopas. Helsinki: Docendo.

Lue lisää sertifikaateista

Lue lisää optioista

Huom: Pohjoismaiden pörsseissä on käytössä turvajärjestelmä, jonka tarkoituksena on vähentää voimakkaita kurssimuutoksia sekä mahdollisesti välttää turhia keskeytyksiä kaupankäynnissä. Toimeksiantojen hintavaihtelurajat ovat normaalisti noin +/- 15 – 50 % viimeisimmästä kauppahinnasta ja tätä enemmän poikkeavat toimeksiannot hylätään. Jos tuotteen myyminen liikkeeseenlaskijan ostolaitaan ei onnistu ja haluat tehdä myynnin, tulee sinun soittaa kaupankäyntiimme puh 020 198 5898 välittömästi.

Lisää aiheesta

Kaupankäynti ja arvopaperitPuh. 020 198 5898
Asiakaspalvelu ma–pe 9.45–18.30
Meklarit ma–pe 9.45–19

Alkuun

Rahoitusvälineiden arvo voi nousta tai laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamiasi varoja takaisin. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.