Siirry pääsisältöön

Nordnetin indeksirahastot.

Nosta säästämisesi uudelle tasolle edullisten indeksirahastojemme avulla. 

Nordnetin kansainvälisten indeksirahastojen avulla voit hajauttaa sijoituksesi ympäri maailman helposti ja edullisin kuluin. Saat monta osaketta yhdellä sijoituksella.

Indeksirahastoissa on matalat kulut, laaja hajautus ja yksittäisiä osakesijoituksia matalampi riski. Indeksirahastot ovat helppo ja kustannustehokas vaihtoehto kenen tahansa säästäjän salkkuun.

Nordnet tarjoaa viisi omaa kansainvälistä indeksirahastoa: Nordnet Indeksirahasto Maailma, USA, Kehittyvät Markkinat, Eurooppa ja uusimpana Nordnet Indeksirahasto Teknologia. Näistä neljä ensimmäistä ovat vastuullisia rahastoja, eli ne täyttävät ESG-kriteerit.

 • Edulliset kulut.
 • Sijoita helposti useille eri toimialoille.
 • Yksittäisiä osakkeita matalampi riski.
 • Helppo valinta kuukausisäästökohteeksi.
 • Alkuun jo vain 15 eurolla.

Indeksirahasto teknologiasektorille.

Kuvittele, jos olisit sijoittanut pienen summan Appleen, Nvidiaan tai PayPaliin kymmenen vuotta sitten. Mikä olisi sijoituksen arvo tänään? Nordnet Indeksirahasto Teknologian avulla sinulla on mahdollisuus sijoittaa nykypäivän huipputeknologiaan ja olla mukana ennen kuin seuraava merkittävä teknologinen kehitys alkaa. Ja edullisesti hallinnointipalkkion ollessa vain 0,49 %.

Teknologiasektorin indeksirahastomme seuraa MSCI World Information Technology -indeksiä, eli 185 suurta ja keskisuurta yritystä 23 markkinalla. Sijoittamalla tähän rahastoon sijoitat sellaisiin yhtiöihin kuin Apple, Paypal ja Nvidia, ilman, että sinun tarvitsee itse tehdä osakevalintoja.

Katso avaintietoesite Linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.

Neljä kansainvälistä indeksirahastoamme ovat vastuullisia.

Nordnetin neljällä kansainvälisellä indeksirahastolla on vastuullisuusluokittelu ja ne täyttävät vastuullista sijoittamista koskevan EU-sääntelyn edellytykset kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta. ESG tulee sanoista Environment, Social ja Governance.

Nordnet Indeksirahasto Maailma, USA, Kehittyvät Markkinat ja Eurooppa seuraavat vakiintuneita MSCI ESG- ja S&P ESG -indeksejä. Rahastot sijoittavat korkeimmat ESG-pisteet omaaviin yrityksiin kullakin sektorilla.

Rahastot täyttävät vaatimukset, jotka on annettu EU:n tiedonantoasetuksen 8. artiklassa, mikä tarkoittaa, että rahastot edistävät ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia. 8. artiklan mukaisia rahastoja kutsutaan yleisesti vaaleanvihreiksi.

→ ESG-merkintä Nordnetin indeksirahastoissa – mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Indeksirahastot kaikkialle maailmaan.

Nordnet Indeksirahasto Kehittyvät Markkinat ESG.

Juoksevat kulut
0,39 %

Omaisuusluokka
Osakkeet

Riski
Korkea (6/7)

Nordnet Indeksirahasto Kehittyvät Markkinat ESG seuraa MSCI Emerging Markets ESG Leaders -indeksiä, eli 500 yhtiön kehitystä 26 eri kehittyvällä markkinalla. Jos uskot, että näiltä markkinoilta löytyy nukkuva jättiläinen tai toinenkin, tämä rahasto tarjoaa mahdollisuuden sijoittaa niihin laajalla hajautuksella ja edullisin kuluin. Maista pääpaino on Kiinassa, mutta indeksi edustaa maita viidellä eri alueella globaalisti.

Katso avaintietoesite Linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.

Nordnet Indeksirahasto Eurooppa ESG.

Juoksevat kulut
0,25 %

Omaisuusluokka
Osakkeet

Riski
Korkea (6/7)

Nordnet Indeksirahasto Eurooppa ESG seuraa MSCI Europe ESG Leaders -indeksiä, eli Euroopan isoimpien talouksien suurimpia yhtiöitä. Päätoimialoja ovat terveydenhuolto, kulutushyödykkeet, rahoitussektori ja teollisuus. Pääpaino on Englannin, Ranskan, Sveitsin ja Alankomaiden markkinoilla, mutta luonnollisesti myös Suomen markkina on rahastossa edustettuna.

Katso avaintietoesite Linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.

Nordnet Indeksirahasto Maailma ESG.

Juoksevat kulut
0,30 %

Omaisuusluokka
Osakkeet

Riski
Korkea (6/7)

Nordnet Indeksirahasto Maailma ESG seuraa MSCI World ESG Leaders -indeksiä, eli yli 700 yhtiön kehitystä 23 kehittyneessä maassa ympäri maailman. Suurin osa on allokoituna USA:han sekä Euroopan ja Aasian isoihin alueisiin. Jos et halua ottaa kantaa tietyn yksittäisen markkinan kehitykseen, tämä rahasto edustaa suurinta osaa maailman markkinoista.

Katso avaintietoesite Linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.

Nordnet Indeksirahasto USA ESG.

Juoksevat kulut
0,25 %

Omaisuusluokka
Osakkeet

Riski
Korkea (6/7)

Nordnet Indeksirahasto USA ESG seuraa S&P 500 ESG -indeksiä, eli noin 300 markkina-arvoltaan suurimman ja vastuullisen yhdysvaltalaisen yrityksen kehitystä. Sijoittamalla tähän rahastoon sijoitat sellaisiin yhtiöihin kuin Apple, Microsoft, Amazon ja Alphabet (Google). Sijoitat varasi ja hajautat riskisi moniin eri osakkeisiin ilman, että sinun tarvitsee itse tehdä osakevalintoja.

Katso avaintietoesite Linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.

Näin indeksirahastot toimivat.

Indeksirahasto on passiivisesti hoidettu rahasto. Indeksirahastoissa on tyypillisesti hyvin matalat kulut tai ne ovat jopa kuluttomia, sillä aktiivista rahastosalkun hoitoa ei käytännössä ole. Indeksirahastot sisältävät yhtiöitä eri toimialoilta ja maantieteellisiltä alueilta.

Indeksirahasto pyrkii seuraamaan mahdollisimman tarkasti ennalta valittua indeksiä ja sijoittaa rahaston varat vertailuindeksin mukaisesti osakkeisiin.

Passiivisista rahastoista poiketen aktiivinen rahasto pyrkii tekemään ylituottoa vertailuindeksiinsä nähden salkunhoitajan tekemien sijoitusvalintojen avulla.

Indeksirahastot ovat sekä aloittelijoiden että ammattilaisten suosima valinta. Niitä pidetään turvallisina, sillä indeksin ylittäminen pitkällä aikavälillä on haastavaa ja indeksirahastot minimoivat inhimilliset virheet.

Näin sijoitat indeksirahastoihin.

 1. Kirjaudu sisään tai tule asiakkaaksi.
  Avaa tili muutamassa minuutissa verkkopankkitunnuksilla.
 2. Talleta salkkuusi rahaa.
  Minimisijoitus indeksirahastoon on vain 15 euroa.
 3.  Valitse yksi tai useampi indeksirahasto.

Valmista!

Voit myös tehdä kuukausisäästösopimuksen ja aloittaa säännöllisen säästämisen indeksirahastoihin.

Tiesitkö tämän Nordnetin kansainvälisistä indeksirahastoista?

Nordnetin kansainväliset indeksirahastot ovat kiinnostaneet erityisesti Nordnetin suomalaisia sijoittajia, joita on kertynyt rahastoihin jo yli 45 000 omistajan verran. Suomalaiset suosivat muutenkin pohjoismaisia naapureitamme enemmän indeksirahasto- ja ETF-sijoittamista.

Suomessa uusista indeksirahastoista suosituin on MSCI Emerging Markets -indeksiä seuraava Nordnet Indeksirahasto Kehittyvät Markkinat. Seuraavana sen jälkeen tulee Nordnet Indeksirahasto USA, joka seuraa tunnettua S&P 500 -indeksiä.

Ruotsissa asiakkaat suosivat eniten Nordnet Indeksirahasto Maailmaa ja sitten USA:ta. Tanskassa ykköspaikkaa pitää Nordnet Indeksirahasto Eurooppa ja toisena tulee Kehittyvät Markkinat.

Asiakas tyypillisesti sijoittaa useampaan kuin yhteen rahastoon, mikä tuo enemmän hajautushyötyä.

Tyypillinen uusiin indeksirahastoihin sijoittava asiakas on Suomessa 26–35-vuotias. Tanskassa enemmistö indeksirahastosijoittajista on 46–65-vuotiaita ja Ruotsissa 36–55-vuotiaita.

Mutta sijoittajia löytyy joka ikäluokasta, niin yli 77-vuotiaista kuin alaikäisistä (eli lapsille säästävistä vanhemmista).

Miehiä uusiin indeksirahastoihin sijoittaneista on 57 %, naisia 43 %. Näyttäisi siltä, että naiset ovatkin kiinnostuneempia indeksirahastoista, tai rahastoista yleensä, kuin esim. osakesäästötilistä.

Rahastoihin voi sijoittaa jo 15 eurolla, joten ne ovat houkutelleet aloittamaan sijoituksia jo pienillä summilla. Keskimääräinen omistus indeksirahastoihin on 1 300 €.

Nordnetin uudet indeksirahastot suomalaisten sijoittajien keskuudessa

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tärkeä jako sijoitusrahastojen välillä liittyy siihen, onko rahasto aktiivisesti vai passiivisesti hoidettu. Aktiivisen rahaston salkunhoitaja pyrkii valitsemaan oikeita arvopapereita oikeaan aikaan rahaston sijoitusstrategian mukaisesti. Passiivinen rahasto puolestaan pyrkii seuraamaan mahdollisimman tarkasti ennalta valittua indeksiä. Kyseessä on siis indeksirahasto, joka sijoittaa rahaston varat vertailuindeksin mukaisesti osakkeisiin.

Indeksi voi olla esimerkiksi Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta seuraava OMXH25 tai USA:n suurimpia yhtiöitä seuraava S&P 500. Esimerkiksi jos rahasto seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä, se sijoittaa samoihin yhtiöihin kuin mitä indeksi seuraa.

Indeksirahastoille ei siis tehdä aktiivista osakevalintaa, vaan indeksirahasto ostaa osakkeita samassa suhteessa kuin miten ne ovat painotettuina indeksissä. Indeksirahastoissa on tyypillisesti hyvin matalat kulut tai ne ovat jopa kuluttomia, sillä aktiivista rahastosalkun hoitoa ei käytännössä ole. Passiivisuuden idea on saavuttaa vähäisin kuluin markkinoiden keskimääräinen tuotto markkinoiden keskimääräisellä riskillä.

Kun sijoitat rahastoihin Nordnetin kautta, pienin mahdollinen sijoitettava summa on 15 €.

Nordnetin Indeksirahastoja voi merkitä vain Nordnetin asiakkaana Nordnetin kautta. Voit tehdä sijoituksia joko verkkopalvelussa tai Nordnet-sovelluksen kautta.

Rahastoihin voi tehdä kertasijoituksen tai niihin voi kuukausisäästää.

Kyllä vain!

 1. Mene kohtaan Sivuni > Kuukausisäästäminen > Aloita kuukausisäästäminen.
 2. Valitse tili, jolle haluat alkaa säästää, syötä säästettävä summa ja päivämäärä, jona haluat säästösumman sijoitettavan valitsemiisi rahastoihin.
 3. Etsi haluamasi rahasto(t) kirjoittamalla vapaaseen tekstihakuun rahaston tai rahastoyhtiön nimi.
 4. Täytä vaaditut kentät ja aloita säästäminen.
 5. Tee toistuvaissiirto verkkopankistasi Nordnetiin. Tiedot viitesiirron tekemiseen löydät palvelustamme kohdasta Sivuni > Talletus > "Miten teen tilisiirron?". Huomioithan, että siirto saattaa kestää pari pankkipäivää.

Mikäli teet rahastotoimeksiannon arkipäivänä ennen kello 12.00, toimeksianto lähetetään rahastoyhtiölle samana päivänä. Rahastotoimeksiannon lopullinen kurssi määräytyy silloin, kun rahastoyhtiö toteuttaa kaupan, eikä Nordnet voi vaikuttaa tähän. Joillakin rahastoyhtiöillä kurssi määräytyy yhden tai kahden päivän kuluessa toimeksiannosta.

Rahastotoimeksiannot lähetetään rahastoyhtiöille kerran päivässä. Merkintä tai lunastus näkyy salkussasi arviolta 2–7 pankkipäivän kuluessa. Tarkka ajankohta riippuu rahastoyhtiöstä. Rahastotoimeksiantosi tila henkilökohtaisessa tarjouskirjassasi on "Markkinalla" kunnes rahasto-osuudet näkyvät salkussasi. Rahastomerkinnästä tai -lunastuksesta tulee laskelma kohtaan Sivuni > Tapahtumat ja laskelmat, kun rahastotoimeksianto on toteutettu.

Osa indeksirahastoista sijoittavat arvopapereihin ympäri maailman ja rahastoille voidaan laskea arvo vain silloin, kun kaikki markkinat ovat auki. Jos rahastolle ei voida laskea arvoa, myös toimeksiantojen toteutus siirtyy seuraavalle pankkipäivälle.

Nordnet Indeksirahasto Maailma-, USA-, Eurooppa-, Kehittyvät Markkinat- ja Teknologia-rahastoja hallinnoivat rinnakkain Nordnet Bank AB (”Nordnet”) ja J.P. Morgan Mansart Management Limited (”Mansart”) (yhdessä ”rinnakkaishoitajat”). Nordnet on vastuussa rahoitussijoitusten valinnasta, kun taas Mansart on vastuussa rahaston yleisestä sijoitusten hoidosta ja suorasta altistumisesta indeksille. Rahastoa hoidetaan passiivisesti.

J.P. Morgan on yksi maailman johtavista investointipankeista. 

 • Nordnet Indeksirahasto Maailma -rahaston juoksevat kulut: 0,30 %
 • Nordnet Indeksirahasto USA -rahaston juoksevat kulut: 0,25 %
 • Nordnet Indeksirahasto Eurooppa -rahaston juoksevat kulut: 0,25 %
 • Nordnet Indeksirahasto Kehittyvät Markkinat -rahaston juoksevat kulut: 0,39 %
 • Nordnet Indeksirahasto Teknologia -rahaston juoksevat kulut: 0,49 %

Nordnetissä et maksa rahastokaupoistasi merkintä- tai lunastusmaksuja. Emme peri rahastoista myöskään säilytysmaksuja.

Nordnetin indeksirahastot ovat euromääräisiä, joten niistä ei tule valuutanvaihtokuluja.

Kyllä, rahastot toimivat kasvuosuuksien tavoin eli osingonmaksut huomioidaan rahastojen arvon laskennassa.

Nordnet Indeksirahasto Maailma-, USA-, Eurooppa-, Kehittyvät Markkinat- ja Teknologia-rahastot ovat synteettisiä.

Tavoitteen saavuttamiseksi rahastot sijoittavat Nordnetin neuvojen mukaisesti (i) yhden tai useamman Euroopan talousalueen jäsenvaltion liikkeeseen laskemiin joukkovelkakirjoihin ja/tai (ii) kehittyneissä maissa sijaitsevien yritysten liikkeeseen laskemiin osakearvopapereihin tai muihin osakkeiden kaltaisiin arvopapereihin. Rahastot siirtävät taloudelliset edut kyseisiin osakearvopapereihin ja saavat altistuksen indeksin kokonaistuoton nettotulokseen swap-transaktiolla.

Swap on sopimus, jonka mukaan rahasto vaihtaa käteismaksuja sellaisen vastapuolen kanssa, jonka odotetaan kuuluvan JP Morgan -konserniin, indeksiin perustuvaa tuottoa vastaan.

Synteettiset, swap-pohjaiset (eli johdannaisilla rakennetut) rahastot mahdollistavat kustannustehokkaan hajautuksen laajoihin indekseihin. Näin voimme pitää kustannukset matalina asiakkaillemme. Swap-pohjaisilla rahastoilla on myös helpompi peilata tarkasti indeksin kehitystä, sen sijaan, että indeksin osakkeita ostettaisiin suoraan. Salkunhoidon kannalta synteettiset rahastot ovat tehokkaampia.

Voit lukea lisää synteettisyyden ja fyysisyyden eroista esimerkiksi tästä Sijoittaja.fi:n artikkelista Linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.. Artikkeli käsittelee ETF:iä, mutta sama logiikka pätee myös listaamattomiin rahastoihin.

Tärkeää tietoa riskeistä ja tuotoista.

Huomioi, että historialliset ja simuloidut historialliset tuotot eivät ole tae tulevista tuotoista. Rahoitusinstrumenttien arvo voi sekä nousta että laskea. On olemassa riski, ettet saa sijoittamaasi pääomaa takaisin.

Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.