Siirry pääsisältöön

Miten voimme auttaa?

Miksi noteeraamattomat rahastot ja ETF:t käsitellään eri tavalla Superluoton korkolaskennassa ja lisälainoitusasteissa?

Superluoton korkoalennusta ja lisälainoitusasteita laskettaessa osakkeet ja ETF:t on niputettu keskenään samaan kategoriaan, kun taas noteeraamattomista rahastoista saa enemmän ns. hajautushyötyä. Tilanne on ymmärrettävästi hieman erikoinen, kun Nordnetin järjestelmä pitää esimerkiksi yksittäistä osaketta hajautushyödyltään samanarvoisena kuin globaalisti hajauttavaa ETF:ää.

Syy tilanteeseen on tekninen. Nordnetin luottolaskentaan liittyvä järjestelmä on aikanaan rakennettu siten, että se niputtaa kaikki pörssilistatut instrumentit yhdeksi kategoriaksi ja käsittelee noteeraamattomia rahastoja omana kategorianaan. ETF:t ja osakkeet ovat teknisesti hyvin samankaltaisia, kun taas noteeraamattomat rahastot päivittäisine cut off -aikoineen ja harvakseltaan päivittyvine markkina-arvoineen (NAV) ovat vaatineet hyvin erilaiset taustajärjestelmät ja prosessit. Tästä syystä on päädytty nykyiseen ratkaisuun.

Tullaanko ETF:t ja rahastot rinnastamaan toisiinsa tulevaisuudessa?

Se on mahdollista, mutta valitettavasti tällä erää sellaista ei ole suunnitelmissa. On myös hyvä huomioida, että ETF:iä on tarjolla huomattavasti laajempi kirjo kuin rahastoja – laajasti hajauttavista yleisindeksirahastoista kapean sektorin niche-tuotteisiin – mikä tarkoittaa, että niiden riskisyys myös vaihtelee enemmän ääripäästä toiseen.

Vastasiko tämä kysymykseesi?

Takaisin
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki